Scena
07.03.2021. 15:02
R. E. / B92 /021

U kući u

Preminuo novosadski književni par Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić

milan-nenadic-brankovokolo2011_001.jpg

U kući u Reljkovićevoj u Petrovaradinu pronađena su tela poznatog srpskog pesnika Milana Nenadića (73) i njegove supruga Ileana Ursu

U kući u Reljkovićevoj u Petrovaradinu pronađena su tela poznatog srpskog pesnika Milana Nenadića (73) i njegove supruga Ileana Ursu Nenadić (67), književnice i prevodioca.

Kako saznaje 021.rs, oni su se ugušili zbog curenja gasa u kući u Reljkovićevoj ulici. Njihova tela pronašao je sin koji je danas došao da ih obiđe.

On je pozvao Hitnu pomoć, ali je dežurna lekarska ekipa, po izlasku na teren, mogla samo da konstatuje smrt bračnog para, potvrđeno je Tanjugu u novosadskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Na telima nema znakova bilo kakvog krivičnog dela, a, u trenutku havarije, oboje nastradalih najverovatnije su spavali.

Njihova tela preneta su na obdukciju, a istraga će utvrditi okolnosti pod kojima su ove dve osobe stradale.

Povezane vesti - INTERVJU MILAN NENADIĆ: Kako u debelo uvo zabosti pesničku reč

Pesnikinja i prevoditeljica Ileana Ursu Nenadić rođena je 1954. godine u Zrenjaninu. Prevodila je na rumunski jezik savremene srpske pesnike, kao i modernu poeziju pisanu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Sa rumunskog je prevodila dela savremenih rumunskih pesnika. Sačinila je dvojezičnu Antologiju savremene rumunske poezije koja se stvara u Vojvodini, takođe dvojezične Antologiju legendi i bajki Rumuna iz Vojvodine i zbornik Pisci na granici. Objavila je deset knjiga poezije (na rumunskom i srpskom jeziku).

Poezija joj je prevođena na italijanski, engleski, francuski i švedski. Zastupljena je u više antologija i zbornika poezije.

Dobitnica je nagrada: "Pečat varoši sremskokarlovačke", "Stražilovo" za najbolju knjigu pesama, nagrada "Lumine", Nagrada Saveza književnika Rumunije za najbolji prevod za 2000, Međunarodna nagrada "Valahija" za doprinos književnosti i književnom prevodilaštvu, Orden "Mihaja Emineskua" u Rumuniji za doprinos kulturi, Zlatna značka KPZ Republike Srbije.

Povezane vesti - INTERVJU ILEANA URSU: Čuvajući kuću, čuvamo budućnost koja je samo nama nepoznata

Milan Nenadić rođen je 1947. godine u Grkovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon toga je živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a od 1998. u Novom Sadu. Osim poezije, pisao je književnu kritiku, eseje i prevode. Dobitnik je Pečata varoši sremskokarlovačke, Dučićeve nagrade, nagrade Udruženja književnika Srbije, nagrade "Milan Rakić", počasne nagrade BIGZ-a, nagrade Univerzitetske riječi za knjigu godine, Zmajeve nagrade, Kočićevog pera, nagrade "Branko Ćopić" i drugih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve