Scena
31.10.2019. 18:40
Jutarnji list

ROBERT EVANS: Ženio se sedam puta, navukao na kokain, probao da bude glumac

w_55589124.jpg
Izvor: EPA / PAUL BUCK

"Tri su strane svake priče - vaša, moja i ona istinita. Pritom nitko ne laže, jer zajedničke uspomene svako pamti drugačije." Tim citatom producenta Roberta Evansa, koji je preminuo ove subote u 90. godini u svom domu na Beverli Hillsu, započinje dokumentarac o njemu "Momak ostaje u filmu" iz 2002. godine, za koji je kao obrazac poslužila njegova istoimena autobiografska knjiga iz 1994, piše Jutarnji list.

U tom dokumentarcu čuje se samo njegov glas, on se nakratko pojavi tek na kraju, ali zato fragmenata iz filmova koje je producirao ima na pretek. Citat je znakovit, jer su mnogi Evansa smatrali notornim lažovom, recimo, u filmu "Predsedničke laži" s Robertom De Nirom i Dustinom Hoffmanom, lik producenta (glumi ga Hoffman) koji pomaže državnom vrhu zataškati skandal izmišljajući neverojatne zgode kako bi se javnosti skrenula pažnja od ključne stvari zasnovan je upravo na Evansu, a i Bob Odenkirk inspirisao se njim kad je profilisao advokata šarlatana Saula Goodmana u seriji "Breaking Bad".

Shutterstock Shutterstock

Bavio se glumom

U početku se nije činilo da će film postati njegova buduća karijera. Sa starijom bratom upustio se u unosnu trgovinu ženskom sportskom garderobom, na poslovnom putu u Los Anđelesu provodio se na bazenu hotela Beverli Hills, gde ga je zapazila filmska legenda Norma Shearer, i zapela da upravo on igra njenog pokojnog supruga, filmskog producenta Irvinga Thalberga, šefa MGM-ovog studija. Tada je naime trebalo da snimi "Čovek s hiljadu lica" (1956), biografija zvezde nemog filma Lona Chaneyja s Jamesom Cahneyjem u glavnoj ulozi, a Thalberg je u njoj bio jedan od važnih likova.

Dobio je angažman prvenstveno zahvaljujući Shearerici, ostavio je korektan utisak, pa ga je Darryl Zanuck iz 20th Century Foxa pozvao da glumi toreadora Pedra Romera u filmu "Sunce se ponovno rađa" po romanu Ernesta Hemingveja. Pisac je bio zgrožen tim odabirom, ni Evansova partnerka Ava Gardner nije bila oduševljena, Evans je osetio da ne uživa podršku ekipe, pa kad je saznao da dolaze iz Holivuda da provere kako napreduje snimanje na meksičkim lokacijama, potrudio se da izgleda što uverljivije pred kamerama. Zanuck je na to izjavio: "Momak ostaje u filmu", što je Evans posle iskoristio za naslov svoje autobiografije.

Povezane vesti - EKSPLICITNI, RATNI… Filmovi koji su zabranjeni, a koje ipak treba da pogledate

Iako je dobio ulogu i u vrlo popularnom filmu "Najbolje od svega", uz Džona Kraforda, Stephena Boyda i Louisa Jourdana, sam je procenio da će teško opstati u Holivudu kao glumac, ali fascinirao ga je posao kojim se bavi Zanuck. Početkom šezdesetih, skupio je nešto malo novca  zarađenog s bratom i krenuo u potragu za projektima. Prvi zanimljiv ponudio mu je "schlock" majstor Vilijam Castle, ekranizaciju romana Ire Levina "Rosemarina beba", ako je verovati Evansu, on sam je za redatelja odabrao Romana Polanskog jer je cenio njegov dotadašnji opus, kao i glavnu glumicu Miu Farov, tada u braku s Frankom Sinatrom.

Polanski je kasnio sa snimanjem, Evans ga je doveo u red, a odbio je i Sinatrine pretnje da čim pre završi film, jer je uverio mladu zvezdu da je to uloga za Oscara i da se na nju što više usresredi. U svemu je bio u pravu, film je u leto 1968. postigao velik uspeh, bio je to pravi izdanak "novog Holivuda" koji mu je osigurao mesto šefa produkcije u Paramountu, kompaniji koja je u to doba bila na začelju "kopnije snova". Imao je Evans još aduta, mlada Ali MacGraw upozorila ga je (opet navodno) na scenario Erika Segala "Ljubavna priča" koji je otkupio Paramount, pisac je po njemu "skrpio" roman koji je postao bestseler, ali tek je film postao pravi fenomen.

EPA-EFE/PAUL BUCK EPA-EFE/PAUL BUCK

Ljubav s Ali Macgraw

Evans je započeo ljubavnu vezu sa Ali MacGraw, koja se završila brakom, njemu je to bio već treći po redu, rodio im se i sin, a imali su i sjajno ljubavno gnezdo, vilu Woodland, nekad vlasništvo Grete Garbo. On je, međutim, bio opčinjen poslom, Mario Puzo (tvrdi on) poslao mu je sinopsis nazvan "Mafija", Evans je odmah osetio da tu ima potencijala, čak i kad je pisac završeni roman nazvao "Kum", ali je smatrao da takav film mora režirati neko ko je američki Italijan, a ne JEvrej, kao što je to inače bio slučaj.

Francis Ford Coppola takođe je pripadao novom Holivudu, u dotadašnjoj karijeri imao je uspona i padova, nije baš bio oduševljen što mu nude film o mafiji, jer time kao da blate njegove sunarodnjake, međutim, Evans ga je uverio da to napravi kao porodičnu hroniku a ne krimić. Paramount je prvi put dobio film koji je 1972. postao najveći hit svih vremena (sve dok se tri godine kasnije nisu pojavile "Ralje"), međutim, šef studija privremeno je zanemario svoju suprugu, koja je snimala film "Beg" sa Steveom McQueenom: započeli su ozbiljnu romansu, zbog koje je ona raskinula vezu s Evansom i ušla u novi brak.

Shutterstock Shutterstock

Kineska četvrt

Svestan da kao šef studija zarađuje manje nego kao producent, Evans je dobio dozvolu da napravi i nekoliko filmova sa svojim potpisom, ali u okviru Paramounta. Prvi od njih, "Kineska četvrt" Polanskog, bio je jako gledan, iako su se u studiju svi žalili da ne razumiju zaplet, a i oni koji su usledili - "Maratonac" s Dustinom Hofmanom i Laurenceom Olivierom, antiteroristički film "Crna nedjelja" i "Gradski kauboj" s Džon Travoltom i Debrom Winger - nisu prošli nešto slabije.

Evans se u međuvremenu navikao na kokain, koji mu je omogućavao da zadrži svoj radni ritam od 12 do 18 sati svakog dana, a prvi veliki neuspeh, skupi muzički film "Cotton Club", posvađao ga je s njegovim dotadašnjim mezimcem Kopolom i učinio omraženim u Holivudu, jer je čovek koji mu je osigurao taj projekt, Roy Radin, znatno kasnije nađen mrtav: svoje je partnere, naime, zakinuo za znatnu količinu kokaina. I Evans je bio osumnjičen za njegovu smrt, posle je oslobođen, ali je u Paramountu dobio otkaz.

Povezane vesti - UPOZNAJTE BOLJE DŽOKERA: Malo poznate činjenice o Hoakinu Finiksu

Devedesetih se pokušao vratiti u filmski biznis, pokosila su ga tri moždana udara, ali se ipak izvukao. Poslednje uspešna produkcija bila je komedija "Kako se rešiti frajera u deset dana" iz 2003. Bolje bi mu bilo da je snimio film o rešavanju supruga, jer je od njegovih sedam brakova najduži bio onaj s Ali MacGraw - trajao je četiri godine - a rekord drži onaj s Ketrin Oksenberg, ćerkom princeze Elizabete od Jugoslavije: poništen je nakon samo devet dana.

Bez obzira na problematičnu reputaciju, Evans je na prelazu 60-ih u 70-e prvi shvatio da filmska publika želi novu vrstu zabave, puno provokativniju i moderniju od one nekadašnje, i pritom virtuozno režirane. Zbog toga će ga pamtiti kao jednu od najvažnijih ličnosti u istoriji  Holivuda, koja ne zaostaje puno za Irvingom Thalbergom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve