Scena
10.10.2019. 13:10
R. E. / Vogue

UPOZNAJTE BOLJE DŽOKERA: Malo poznate činjenice o Hoakinu Finiksu

w_53550129.jpg
Izvor: EPA / JULIEN WARNAND

Novi "Džoker", sa Hoakinom Finiksom, u glavnoj ulozi oborio je oktobarski rekord na blagajnama. Naime prvog vikenda prikazivanja, samo od prodaje karata u više od 4.000 bioskopa u Severnoj Americi, film je zaradio neverovatnih 93.5 miliona dolara, dok je u ostalim delovima sveta zaradio ukupno 140.5 miliona evra.

Džoker se već sada smatra filmskim ostvarenjem godine, a pohvale na račun fenomenalnog Hoakina Finiksa ne prestaju da pristižu. Zbog toga je Vogue izdvojio pet zabavnih činjenica o Finiksu koje verovatno niste znali.

 EPA/JULIEN WARNAND EPA/JULIEN WARNAND

 Sa 4 godine odlučio je da promeni ime

Hoakin Finiks, rođen je 28. oktobra 1974. godine u San Huanu, Portoriku. Njegovi roditelji Džon Botom i Arlin Duntez, u to vreme su bili deo sekte "Deca Božja", koju su napustili 1978. godine.

Maldi Hoakin je sa četiri godine odlučio da promeni ime i nazvao se Lif. Ime je koristio sve do 1991. godine kada je rešio da ponovo vrati ime koje je dobio po rođenju.

Povezane vesti - "DŽOKER JE NAJVEĆE RAZOČARENJE" The Guardian: Očajnički ozbiljan i plitak film

River Finiks

Glumac je karijeru započeo sa četvorogodišnjim bratom Riverom Finiksom, koji je tragično priminuo sa svega 23 godine usled predoziranja.

Zajedno su igrali u filmu  "Backwards: The Riddle of Dyslexia", za koji je Hoakin dobio nagradu za mladog umetnika, koja se dodeljuje perspektivnim glumcima.

 EPA-EFE/NINA PROMMER EPA-EFE/NINA PROMMER

Hoakin Finiks je jednom prilikom ispričao koliki je uticaj njegov brat imao na to što se odlučio za glumu.

"Kada sam imao 15 ili 16 godina, moj brat River je došao kući s posla i doneo VHS kasetu filma pod imenom ‘Razjareni bik’ (Martina Skorsezea, sa Robertom de Nirom i Džoom Pešijem prim.aut.). Seo je pored mene i naterao me da ga gledam. Sledećeg dana me je probudio i naterao me je da ga gledam opet. A onda je rekao: ‘Počećeš ponovo da glumiš, ovo je ono što ćeš da radiš'”, ispričao je u emotivnom govoru Hoakin u Trontu. "Nije me pitao, rekao mi je. I zahvalan sam mu zbog toga jer mi je gluma pružila tako neverovatan život."

Povezane vesti - FILM "JOKER": Najbolje ostvaranje godine ili primer praznine današnje kulture?

Ipak film na koji se prvo pomisli kada se spomene ime Hoakin Finiks jeste "To Die For", zasnovan na romanu koji prati istinitu priču. Finiks je u tom filmu igrao zajedno sa Nikol Kidman.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP Photo by Arthur Mola/Invision/AP

Životinjska prava

Sa tri godine, Hoakin je bio svedok traumatičnog ribolova, gde je gledao kako riba umire. Taj događaj je prilično uticao na njegov život, zbog čega je i danas vegeterijanac i portparol PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), organizacije u čijim se video prilozima često pojavljivao. Takođe, Finiks ne nosi odeću koja je proizvedena od životinjske kože.

Muzička karijera

Iako niko to nije očekvao, Hoakin Finiks je 2008. godine najavio da će prekinuti glumačku karijeru nakon snimanja filma "Two Lovers", kako bi se posvetio muzici. Tu vest je saopštio prilikom gostovanja u televizijskoj emisiji Devida Letermana, u kojoj je trebalo da promoviše svoj najnoviji film, o kojem uopšte nije govorio.

Na kraju se ispostavilo da je sve bila priprema za dokumentarac Kejsi Afleka, "I am still here", koji prati Finiksa od trenutka kada najavljuje da će se povući iz glume i nastaviti da se bavi muzikom.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP Photo by Arthur Mola/Invision/AP

Veliki povratak Hoakina Finiksa 

Veliki povratak je usledio 2010. godine kada se pojavio u filmu "The Immigrant". Međutim, ono što smo svi čekali jeste njegova uloga u novom Džokeru.

Za ovaj film Finiks se ozbiljno spremao i radikalno transformisao. Navodno je smršao 52 kilograma, jedući samo jednu jabuku dnevno. Film je osvojio "Zlatnog lava" na festivalu u Veneciji, uz osmominutne ovacije publike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve