Scena
20.11.2022. 18:35
Beta

Umetnici napuštaju zemlju

"Ruska umetnička scena još jedna žrtva Putinovog rata"

pozorište
Izvor: Shutterstock

Dok Kremlj nastavlja eskalaciju rata u Ukrajini i guši glasove otpora invaziji, svet ruske umetnosti i kulture, koji se tradicionalno protivi nasilju i ratu, tone u pesimizam, piše Glas Amerike.

Vlasti u Sankt Peterburgu, slično mnogim drugim ruskim gradovima, otkazale su festivale navodeći da nije prikladno da se takvi događaji budu organizovani u vreme rata. I proslave Nove godine i Božića biće smanjenog obima ove zime.

Uprkos ratu, Rusi i dalje idu u pozorište. Neki kažu da im svet kulture, umetnosti i muzike pruža bekstvo od teškoća, kao što je bio slučaj za vreme ranijih ratova poput sukoba sa Čečenijom.

"U teškim godinama kao što su bile 90-te i ove sada, kontekst u kojem razgovaramo, ono što najviše pomaže je muzika, ona daje ljudima energiju da žive život na drugačji način", rekao je za Glas Amerike umetnički direktor pozorišta Zazerkalje u Sankt Peterburgu Aleksandar Petrov.

Nekoliko stotina umetnika, uključujući i pozorišne glumce, pobegli su iz zemlje nakon što su se oglasili protiv rata, ili su otišli da bi izbegli mobilizaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sve potrebno za registraciju ustanova kulture u APR-u
Izložba, muzej

Javna baza podataka

18.11.2022. 15:05

Šta je sve potrebno za registraciju ustanova kulture u APR-u

Ustanove kulture u Srbiji, u javnoj i privatnoj svojini, kao i one čiji se projekti i rad većim delom ili u celini finansiraju iz budžeta, od ovog petka se registruju u Agenciji za privredne registre (APR) koja je počela da vodi Registar ustanova kulture.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve