SEĆAJUĆI SE ARETE FRENKLIN: Pet zanimljivosti o nezaboravnoj kraljici soula

SEĆAJUĆI SE ARETE FRENKLIN: Pet zanimljivosti o nezaboravnoj kraljici soula

AP Photo/Matt Rourke, File


Pre tačno godinu dana, na današnji dan, umrla je kraljica soula. Ali, njena smrt nije bila i njen kraj. Još od prošlog leta, Arete Frenklin se i dalje živo sećaju. I dalje proslavljaju njene nagrade, puštaju njene pesme u prajm tajmu, i komentarišu njenu zaostavštinu.

Areta Frenklin je jedna od najvećih, najuticajnijih pevačica 20. veka, muzička i kulturna ikona, koja je u svojoj karijeri osvojila 18 nagrada “Gremi” i bila prva žena uvrštena u Dvoranu slavnih rokenrola 1987. godine.

Pročitajte još: Ovo su neki od najboljih Almodovarovih filmova

Ovo je sedam manje poznatih činjenica o Frenklinovoj, čija je revolucionarna mešavina gospela, popa, standarda, ritam i bluza, definisala ono što će kasnije postati soul. Nikada nije napustila svoj crkveni stil pevanja čak i kada je započela ono što će postati neuporediva komercijalna karijera.

Aretha Frenklin (2)

1. Zatrudnela kada je imala samo 12 godina

Frenklinova je zatrudnela sa prvim detetom kad je imala samo 12 godina, a drugo je rodila do 14. godine. Iako nije volela da o svojoj deci razgovara sa novinarima, mediji su pisali da je ona ostala deo njihovog života, čak i kad je stekla slavu.

2. Prvi album izdala je sa 14 godina

Muzički koreni Arete Frenklin potiču još iz baptističkoj crkvi, a njen otac propovednik Clarence LaVaughn Frenklin činio je sve što je mogao da neguje talente svoje mlade ćerke. Kad je Areta imala samo 14 godina, izdala je svoj prvi album Songs of Faith, ploču koja će popularizovati gospel muziku.

AP Photo/Charles Rex Arbogast, File

AP Photo/Charles Rex Arbogast, File

3. Bila je članica Pokreta za građanska prava

Aretin otac, organizovao je ono što je postalo poznato kasnije Marša na Vašington – Hod slobode u Detroitu. Tada se Martin Luter King prvi put upoznao sa mladom pevačicom. Areta je bila kod Kinga tokom nekoliko turneja, podržavajući poznatog borca za ljudska prava tokom jedne od najvećih prekretnica u američkoj istoriji.

4. Prvi singl izdala je tek 1967. godine

Bila je najpopularnija umetnica u američkoj istoriji, ali svoj prvi sing izdala je tek 1967. godine kada je prikazan film “Respect”.

Aretha Frenklin (1)

5. Bila je omiljena među američkim predsednicima

Prvi put je nastupila za predsednika daleke 1977. godine, na inauguraciji Džimija Kartera. Takođe, nastupala je na inauguraciji Bila Klintona, ali i Baraka Obame.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar