Scena
22.01.2022. 07:05
Lena Munitlak

Alan Rikman

Šest godina bez profesora Snejpa

Alan Rikman 21.1.2022.
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

"Dragi ja, ako te neko u budućnosti bude pitao za savet koji bi dao šesnaestogodišnjem sebi, nemoj da ga daš! Pravi svoje sopstvene nerede i sam nađi izlaz iz njih. Vidimo se“, napisao je, kao tinejdžer, u pismu samom sebi, Alan Rikman.

"Vidimo se, profesore Snejp“, izgovarali su mnogi zaljubljenici u film "Hari Poter“ kada su pre šest godina bili suočeni sa vešću o iznenadnoj smrti Alana Rikmana.

Legendarni glumac bio je mnogo više od Severusa Snejpa ili bilo koje uloge koju je ikada igrao. Iako prvobitno nije planirao da postane glumac, već su njegove studije bile usmerene ka grafičkom dizajnu, vremenom je otkrio da je gluma njegov poziv.

I dobro je da jeste, jer je ostao upamćen kao jedan od najznačajnijih i najvoljenijih britanskih glumaca, sa više od 30 filmskih uloga.

Često bi odbijao filmske uloge da bi imao više vremena za pozorište. Za njega je ono bilo mesto koje je smatrao čistom magijom i svojom prvom ljubavlju.

Godinu dana bez Mire Furlan

"Zračila je pozitivnošću"

Mira Furlan

"Zračila je pozitivnošću"

20.01.2022. 07:05

Godinu dana bez Mire Furlan

Prijatelji i oni koji su imali prilike da ga upoznaju opisuju ga kao nežnog i uvek raspoloženog, iako je često glumio negativce i mračne likove. Možda zbog toga i ne možemo da zamislimo nekog drugog ko bi na genijalniji i bolji način prikazao razvoj lika Severusa Snejpa… postepenim otkrivanjem nežne strane iza fasade strogog profesora.

U pauzama na snimanju uvek je bio okružen decom, koja su ga obožavala, i poklanjao je dosta svog slobodnog vremena u razgovoru i igri sa njima. Jednom prilikom je izjavio da se oseća privilegovanim što je, za deset godina snimanja filmova o Hariju Poteru, imao priliku da vidi svoje mlade kolege kako odrastaju.

Glumci iz filma "Hari Poter" 21.1.2022.
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

Iako je u filmu "Umri muški“ igrao negativca, u finalnoj verziji nalazi se samo jedna scena u kojoj Rikman puca iz pištolja. Uprkos svom izgledu i čestom tumačenju mračnih likova, Rikman se tokom snimanja svaki put cimnuo kada se čuo pucanj. I sam je priznao da ima averziju prema pištoljima i nasilju i da mu je zato bilo izuzetno teško da se uklopi u takve scene. Nije ni čudo što je kasnije zamenio pištolj magičnim štapićem, u najprepoznatljivijoj ulozi svog života, kao strogi profesor Snejp sa Hogvortsa u filmovima o Hariju Poteru.

Nakon dva filma u magičnom serijalu Rikman je zamalo odustao od daljeg učešća jer je osećao da je njegova uloga dosadna i repetitivna, međutim Džoana K. Rouling, autorka knjiga o Hogvortsu, uspela je da ga ubedi da ne odustane, otkrivši mu tajnu iza reči "Always“ koju su fanovi saznali tek nekoliko godina kasnije.

Bio je velika podrška svima koje je poznavao, a njegov bliski prijatelj dr Peter Kajl jednom prilikom je napisao na Fejsbuku da je "Alan želeo da svi njegovi prijatelji iskoriste sve svoje talente i mrzeo je kada o sebi govore loše. Jednom sam u šali rekao da ne mislim da sam dovoljno bistar da radim doktorat, iako mi je univerzitet to predložio. Rikman se odmah naljutio na mene što sebe potcenjujem i što tražim način da izbegnem stvar koja je teška, ali dostižna sa uloženim trudom. Otišli smo kod njega kući, gde sam popričao sa njegovom ženom Rimom, koja je i sama bila predavač na univerzitetu. Da nije bilo njih, verovatno nikad ne bih napisao doktorat.“

Njegov prepoznatljiv glas mnogi su pokušavali da imitiraju, a Rikmanu to nije smetalo, naprotiv, voleo je da se šali na svoj račun. Dubok glas i naglašen stil govora rezultat su govorne mane koju je imao kao dete. Njegova vilica bila je previše stegnuta pa je govorio nerazumno. Na sreću, zadržao je sasvim dovoljno autentičnosti, a jedna studija iz 2008. navela je da je Rikmanov glas savršen, u pogledu tona, brzine, frekvencije, reči izgovorenih u minutu i intonacije.

Iako je bio čovek koji je izuzetno čuvao svoju privatnost, Rikman je posvećivao mnogo vremena interakciji sa obožavaocima. Nije propuštao priliku da im pokloni malo svoje pažnje jer je bio svestan njihove podrške i šta je ona značila za njegovu karijeru. Bio je i dobrotvor, donirao novac, ali i svoje vreme da bi pomogao humanitarne projekte i organizacije.

Devedesetih godina je sa grupom saradnika organizovao predstavu u Brajtonu da bi sakupili sredstva za humanitarnu pomoć. Međutim, njemu nije bilo dovoljno samo da potpiše ček pa se odlučio da odleti u istočnu Rumuniju i sam poseti sirotište za koje su skupljali novac. Deca iz sirotišta su ga obožavala, a on se rado sećao vremena provedenih u radu tamo.

Iako je sa svojom suprugom bio od 1965. godine, venčali su se tek 2012, kada je glumac dobio dijagnozu raka pankreasa. Do kraja života radio je kao i inače, koliko mu je zdravlje dozvoljavalo. Njegova poslednja uloga bila je u filmu "Alisa iza ogledala“ u kome je pozajmio glas gusenici koja se kasnije pretvara u leptira.

Nakon što je Rikman preminuo 2016, Danijel Radklif, koji je tumačio Harija Potera, na svom Fejsbuk profilu je objavio: "Od svih ljudi koje sam upoznao u filmskoj industriji, Alan je najviše verovao u mene i bio je veoma lojalan svojim najbližima. Podržavao me je od momenta kada smo se upoznali, dok smo snimali filmove, ali i nakon toga. Prilično sam siguran da je dolazio na sve pozorišne predstave koje sam igrao, u Londonu i Njujorku. Svi su znali da mogu da računaju na njega, gde god bio i šta god radio, uvek je imao vremena za razgovor i davanje saveta.“

Na jesen će biti objavljena knjiga sastavljena od dvadeset i sedam dnevnika koje je Rikman vodio od ranih devedesetih, sa željom da jednog dana budu objavljeni. Tih godina već je bio poznat istakavši se svojim ulogama u pozorištu sa Kraljevskom Šekspirovom trupom. Rikman je dnevnike vodio sve do svoje smrti 2016, a oni uključuju periode kada je snimao "Harija Potera“, "Razum i osećajnost“, "Autostoperski vodič kroz galaksiju“ i "U stvari ljubav“.

Rikmanovi dnevnici sadrže anegdote i tračeve iz svakodnevnog života izvanrednog glumca koji se celim bićem posvetio svom poslu. U dnevnicima se nalaze i recenzije predstava koje je gledao, a ima ih mnogo, s obzirom na to da je Rikman više puta nedeljno posećivao teatar. Više od svega drugog, njegovi dnevnici otkrivaju pravu prirodu ovog glumačkog genija, koji ih je pisao kao da razgovara sa bliskim prijateljem. Pružiće čitaocima pogled u glumački svet pun provokativnih priča humora i sarkazma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ljubitelji Harija Potera spremite se za "Povratak u Hogvorts“!
Hogvorts, Hari Poter

Premijera 31. decembra

17.11.2021. 19:05

Ljubitelji Harija Potera spremite se za "Povratak u Hogvorts“!

Retrospektivni specijal "Povratak u Hogvorts“ biće premijerno prikazan 31. decembra tačno u ponoć na kanalu HBO Max. Ovom emisijom obeležava se 20 godina od kada je snimljen prvi film o Hariju Poteru.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve