Scena
23.02.2022. 21:14
Tanjug

Izložba

Simbol(i) grada...

SIMBOLIGRADA IZLOZBA DOMVOJSKE
Izvor: FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Izložba "Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice" autora Stevana Martinovića, otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Navedena postavka premijerno je predstavljena u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci u aprilu 2021. godine.

Kako je naveo autor Martinović, kompletna kolekcija je otkupljena i tom prilikom "identitet umetnosti je pronađen na veoma bogatom tržištu umetnina".

Autor se zahvalio na gostoprimstvu domaćinu Domu vojske Srbije i Medija centru "Odbrana" i istakao da je ponosan što je izložba velikog obima sada u ovoj značajnoj ustanovi.

SIMBOLIGRADA IZLOZBA DOMVOJSKE
Izvor: FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Fenomeni lokalnog muzeja, koji je sakupljanjem remek-dela stvorio zbirku nacionalnog karaktera i grada što je svoj status ostvarivao pomenutom kolekcijom, bili su okosnica izložbe u Smederevskoj Palanci.

Recenziju ovog projekta potpisao je profesor Dragan Bulatović, koji je uz prigodan govor i detaljnu analizu umetničkih dela, zvanično otvorio današnju izložbu.

Postavka je bila izložena i u Beogradu, u Galeriji RTS do 31. januara.

Kolekcija slika prve polovine 20. veka danas sadrži 189 dela od 87 različitih autora, gde spadaju i Sava Šumanović, Moša Pijade, gotovo svi najznačajniji predstavnici srpskog modernizma.

SIMBOLIGRADA IZLOZBA DOMVOJSKE
Izvor: FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Do danas izdvojile su se tematske celine koje obuhvataju predstave čoveka, ratno slikarstvo, pejzaže, mrtve prirode, religiozno slikarstvo.

Radovi su slikani na platnu, lesonitu, dasci, ili papiru, ali prisutan je i značajan broj grafika i bakroreza, što jasno svedoči o različitim tehnika kojima su umetnici stvarali.

Zaokružena u mnogim segmentima, ova zbirka u svom preseku pokazuje jasnu liniju razvoja različitih modernizama u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, od realizma, impresionizma, simbolizma, preko kubizma, akademizma, sve do ekspresionizma i ranih nagoveštaja nadrealizma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neviđeni Lubarda“: Dela velikog slikara prvi put pred publikom
Petar Lubarda Bik

Izložba

23.02.2022. 12:41

"Neviđeni Lubarda“: Dela velikog slikara prvi put pred publikom

U PTT Muzeju u Beogradu, u četvrtak 24. februara biće otvorena izložba pod nazivom "Neviđeni Lubarda“ na kojoj će javnosti prvi put biti predstavljeno deset umetničkih slika Petra Lubarde iz privatnih kolekcija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve