Scena
17.02.2022. 06:05
Nebojša Jevrić

Četvoro umetnika

Putujuća izložba "od Vardara do Triglava“

Izložba, muzej
Izvor: Shutterstock

Dva vajara i dve slikarke pošli su na turneju po regionu s ciljem da posle Srbije gostuju u Zagrebu, Ljubljani, Puli i Trstu, odakle planiraju da preko Dubrovnika, Trebinja, Budve i Podgorice stignu do Skoplja.

Četvoro umetnika – četiri tehnike – po četiri dela, a ono što ih povezuje – poštovanje prema starim majstorima. Nebojša Savović Nes – klesani kamen, Ljubomir Lacković – vareni metal, Bisenija Tereščenko – mozaik, i Jasna Opavski – ulje na platnu.

Oni zajednički stvaraju vizuelnu muziku, svako na svom "instrumentu“, koju je publika do sada imala prilike da doživi na izložbama u Novom Sadu i Gornjem Milanovcu, a uskoro će i u Raški. Beogradska premijera planirana je za 5. april u Galeriji RTS-a.

Malo se priča o turnejama poslednjih godina, kada to sve ređe čine i muzičke grupe, tako da iznenađuje vest da je jedan likovni sastav pre nekoliko meseci putujućom izložbom krenuo "od Vardara pa do Triglava“. Ideja je začeta u ateljeu Nebojše Savovića Nesa, profesora vajarstva poznatog po spomenicima u javnim prostorima, po izvođenju reljefa na Hramu Svetog Save na Vračaru, kao i velikom broju kulturnih manifestacija koje je utemeljio.

Nebojša Savović Nes

"Osim uzbudljive i godinama rado posećene izložbe ’Umetnost i vino’ gde kao autor projekta i selektor uživam u različitim poetikama, tehnikama, oblastima i rukopisima svojih izabranih kolega okupljenih oko jedne teme, poželeo sam da iniciram i drugačije koncipiranu izložbu koja bi svojom pojavom u više galerijskih prostora Srbije i regiona predstavljala neku vrstu misije kulture. Četvoro umetnika sa po četiri rada mogu biti vrlo dobro pojedinačno predstavljeni u jednoj zajedničkoj izložbi. Tako je nastao naziv ’4 x 4’.

Svoju ideju predočio sam slikarki Jasni Opavski, objasnio koncept i otkrio imena još dvoje učesnika. Bisenija Tereščenko je čarobnjak mozaika, a vajar Ljuba Lacković autor izuzetnih radova u metalu. Jasnina ulja na platnu i moje skulpture u kamenu zaokružuju ovu celinu.

Posmatrači će, bio sam ubeđen, uživati u našim ubedljivim i različitim delima, a mi ćemo biti srećni što smo osim najvažnijeg pitanja – ŠTA, pokazali da znamo i KAKO. Naše planirano predstavljanje poverili smo novinarki i likovnoj kritičarki Maji Živanović.

Teško je, uprkos modernim tehnologijama, biti produktivan vajar kada je kamen u pitanju. Ne samo da je materijal skup. Potrebno je imati dobar alat i adekvatnu opremu, puno posvećenosti u radu, pomoć saradnika... Lepo je kada iz obilja slatkog umora, znoja i kamene prašine zablista skulptura na izložbi ili u nekom prostoru parka, platoa ili objekta.

Proces stvaranja umetničkih dela je svakako složen, ali moram da istaknem neophodnost strpljenja, velikog truda i organizatorskog umeća za svaku izložbu koju planiramo. Ionako komplikovan transport Ljubomir i ja smo opteretili namenski napravljenim postamentima za naše radove, jer nikad ne znate čime galerije raspolažu. Moji radovi zbog težine zahtevaju unos specijalno napravljenim kolicima, ali i postavljanje privremene rampe ukoliko je objekat nema.“

Vajarima se odaje priznanje jer je za njihovo stvaralaštvo potrebna fizička snaga i domišljatost u savladavanju otpora materijala, ali i mozaik, slikarska tehnika koja poslednjih godina u Srbiji doživljava svoju renesansu, takođe podrazumeva dugotrajne pripreme za realizaciju dela.

Bisenija Tereščenko

"Mozaikom se bavim još od Fakulteta likovnih umetnosti gde sam studirala na slikarskom odseku. Drago mi je što sam tom tehnikom dopunila svoje likovno izražavanje. Slikanje kamenom i staklom ima posebnu sistematiku. Sakupiti materijal, doći do njega potragom ili slučajem je prvi korak. Zatim angažovati likovnu kreativnost, maštu i umeće da se tim raskošnim materijalom slika.

Alati kojima se radi su posebni i materijal prolazi kroz više faza obrade. Kamen se savladava brusilicom, čekićem i nakovnjem, mozaičarskim kleštima i pincetom kojom se oblikovan komad lepi na svoje mesto... Ako je motiv figurativan, poznavanje dobrog crteža i kolorističkog modelovanja tu se ističe zajedno sa zanatskom veštinom poznavanja materijala. Ujedno, utiskom dominira preciznost slikara da malim segmentima različitih nijansi i tekstura dočara složenu kompoziciju.

Mozaiku pristupam pokrenuta izazovom realističke figuracije uklopljene u nadrealni motiv koji postaje simbol, metafora, alegorija nekog ličnog utiska i poriva. Često je to igra kao na primeru mozaika sa ogledalima koji mogu da se vide na ovoj izložbi i u kojima publika može da se ogleda postajući deo mozaika.

Privilegija je svakom likovnom umetniku da stvara u tako različitim tehnikama kao što je uljano slikarstvo, koje negujem kao bazičnu disciplinu, i mozaik koji zahteva tako složenu zanatsku organizaciju, a pruža poseban likovni izraz. Kroz odabrana dela na ovoj izložbi možete sagledati neka od dostignuća kojima se ponosim.“

Nebojša Savović Nes, Bisenija Tereščenko, Jasna Opavski i Ljubomir Lacković
Izvor: Mario BralićNebojša Savović Nes, Bisenija Tereščenko, Jasna Opavski i Ljubomir Lacković

Posetioci se rado zadržavaju ispred skulptura Ljubomira Lackovića od varenog metala, prepoznajući u uzbudljivim mitološkim bićima i scenama integrisane delove automobila, pisaćih mašina, kašike i viljuške. Od kada je Pikaso sastavio volan i sedište bicikla u svojoj čuvenoj "Glavi bika“, odbačeni predmeti dobili su naboj potencijala za umetničku maštu.

Ljubomir Lacković

"Proces stvaranja skulpture je izazov – napraviti nešto od najčešće odbačenih metalnih delova koje varenjem, brušenjem, kombinujem i spajam. Neopisivo zadovoljstvo je kad slika u glavi postane opipljiva i trodimenzionalna. Već četrdeset i kusur godina srećan sam što sam vajar.

Nisam bio uopšte dobar đak. Završio sam auto-mehaničarski zanat. Tek u vojsci počinjem da crtam i rezbarim. Na ogromno iznenađenje i skepsu porodice upisujem i završavam akademiju i tek kroz vajarstvo zaista počinjem da radim sa delovima automobila. Oduvek sam jedino svojim skulpturama umeo da pokazujem tok svojih misli. Taj tok su prepoznali Bisa, Jasna i Nes. Mislim da nisu ni svesni sreće koju osećam što sam deo njihovog društva. Svi su vrhunski umetnici – svako u svom materijalu, vrhunski intelektualci i iznad svega vrhunski ljudi. Čast je biti deo takve ekipe.“

Jasna Opavski

"Kada se umetnici međusobno prepoznaju i krunišu prijateljstvo zajedničkim izlaganjem, stvaranjem jednog zajedničkog koncepta, oni umnogostručuju snagu svog uticaja.

Ne mogu da opišem reljefnost doživljaja, kada uđete na izložbu gde vas sa zidova zovu intenzivne boje monumentalnih uljanih kompozicija, ali i mozaici koji naglašavaju vrednost plemenitog materijala i finoće tehnike, i vi ne znate gde prvo da pogledate, pogotovo što je središnji prostor galerije osmišljen tamnim i čipkano prozračnim metalnim skulpturama kamernog formata i, u kontrastu sa njima, blistavim aktovima od belog mermera, koji liče na najlepše antičke iskopine. Krećete se kroz galeriju sa uzbuđenjem pred svakom ’stanicom’, koja aktivira čula na novi način i načinje 1001 priču. To je doživljaj!

Moj doprinos zajedničkom projektu je u dimenziji boje koju dodajem opštem utisku. Četiri platna velikih dimenzija sa kompozicijama sa više figura nose mitološku tematiku, koja je balkanska, ali mnogo više od toga lična.

Bavim se temom žene u svim njenim menama – device, ljubavnice, majke, sveštenice. Moja mitološka pozornica je uzdiže na nivo samog simbola života. Nisu samo deca ukras sveta, već i žene. Žena je u fokusu interesovanja deteta, muškarca, pa i same sebe. Na mojim slikama ona je sebi tajna, iako je svesna moći svoje slabosti. Ženski akt, koliko ističe žensku lepotu, toliko podvlači i njenu ranjivost.“

Erotika se na ovoj izložbi ne nameće, već je na neki način mitologizovana i uvijena u dublje značenje. To sugerišu i nazivi radova.

Nebojša Savović Nes

"Moje skulpture iz ciklusa ’Nedosanjani Bardolino’ nose nazive nasumice izabranih noćnih vremena na satu jer sam hteo da izbegnem suvišne pojedinačne nazive. Volim sintezu organskog i neorganskog, geometrijskog, arhitektonskog i oblog, mekanog... Brušenog i hrapavog. Uzbuđenje je u diskretnim kontrastima, ritmovima, u igri, u nagoveštaju. Oblicima prizvuk erotike ne može da smeta, već pojačava uzbudljivost predstavljenog. Posmatrač u igri svetla i senki doživljava delo na svoj način, a najveći kompliment za umetnika je ako taj posetilac poželi da ga ima.

Osim emocije tokom rada, umetnik je uspeo ako tu emociju prenese na posmatrača i izazove divljenje. Meni je žao kada u galerijama vidim obilje nečega što me čini ravnodušnim i gde je potrebno da autori rečima, najčešće uz pomoć nerazumljivih ’objašnjivača’ objašnjavaju svoja dela. Ne favorizujem figuraciju radi puke razumljivosti jer i u figurativnim delima imate loših rešenja. Umetnik mora da bude ubedljiv.“

Posle izložbi na domaćem terenu imate najavljena gostovanja u Zagrebu, Ljubljani, Puli i Trstu, odakle planirate da preko Dubrovnika, Trebinja, Budve i Podgorice stignete do Skoplja.

Nebojša Savović Nes:

"Posle uspešnog predstavljanja u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, izložba ’4 x 4’ se trenutno nalazi u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu. Sve je precizirano da nakon toga odemo u Rašku, u galeriju ’Gradac’ tamošnjeg Centra za kulturu. Nas četvoro se sa Majom beskrajno radujemo i planiranoj izložbi u Galeriji RTS-a u Beogradu početkom aprila. Naša putovanja van Srbije teško je precizirati zbog pandemije koja muči čitav svet, ali ćemo uz pomoć prijatelja umetnosti istrajati.“

 

AUTENTIČNI, ISKRENI, ZNATIŽELJNI

Maja Živanović je kulturnoj javnosti poznata kao autorka emisije "Skica“, ali i kao kustos izuzetno posećenih izložbi figuralnog slikarstva. Ona je jedna od ličnosti koja je doprinela da žanr fantastike ponovo zablista na našoj likovnoj sceni. U svom tekstu za katalog izdvojila je zajednički imenilac četiri člana likovnog sastava "4 x 4“, kao i njihove specifičnosti koje doživljaj čine višedimenzionalnim.

"Projekat-izložba ’4 X 4’ okupila je četvoro renomiranih umetnika, različitih generacija, a sličnih senzibiliteta, okrenutih tradicionalnom, ali i vanpojavnom... To su autentični, prepoznatljivi stvaraoci, večno znatiželjni, kompleksno iskreni, artikulisani u različitim likovnim medijima – slikarstvu, mozaiku i vajarstvu. Tehnički, veštine kojima oni vladaju jesu samo tkivo, a sa samo četiri dela, posebno odabrana za ovu postavku, pokazan je i usklađen spektar eklektičnih tema.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Uzrok mnogih umjetničkih smrti bila je boja"
Milutin Obradović

Milutin Obradović

03.02.2022. 08:05

"Uzrok mnogih umjetničkih smrti bila je boja"

"Uzrok mnogih umjetničkih smrti bila je boja. Njen mač, njena upornost i njena hrabrost u svim njenim tonovima dovodila je i one najsmjelije umjetnike do ruba svog stvaralačkog života. Vrlo često bi, u tom slučaju, mnogi umjetnici naglavačke skakali u samo crne ili samo bijele površine svog daljeg umjetničkog opusa. I nikada više ne bi živjeli sa bojama i njihovim tonovima“, kaže Milutin Obradović, slikar nadrealne figuracije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
08.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve