Scena
15.10.2021. 20:30
R.E./Francuski institut

Francuski institut

Smotra filmova u čast Žan-Pol Belmondu

Filmovi
Izvor: Shutterstock

Povodom nedavnog odlaska jednog od najznačajnijih francuskih glumaca, Žan-Pola Belmonda, Francuski institut u Srbiji i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru od 12 filmova koji će biti prikazani od 21. do 27. oktobra 2021. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Otvaranje smotre, koja je organizovana u okviru ciklusa „Velikani svetskog filma“, zakazano je za 21. oktobar u 20.00 u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici. Publiku će tom prilikom pozdraviti Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i saradnju Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji.

Nakon toga će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke održati kratko predavanje o životu i karijeri velikog francuskog glumca. Smotru će otvoriti remek-delo Novog talasa – „Do poslednjeg daha“ Žan-Lika Godara u kojem Žan-Pol Belmondo tumači glavnu ulogu. To je ujedno i film kojim započinje njegova vrtoglava karijera.

Filmovi
Izvor: Shutterstock

 Tokom svog bavljenja glumom Žan-Pol Belmondo snimio je više od stotinu filmova i igrao u preko četrdeset pozorišnih predstava. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima poput Žan-Pjer Melvila, Luja Mala, Žorža Lotnera, Alena Rena, Žan-Lik Godara… Ostaće upamćen kao najznačajniji glumac francuskog mejnstrim filma svoje epohe.

 Tokom trajanja smotre u izlozima Francuskog instituta u Srbiji priređena je izložba plakata i fotografija čuvenog glumca, koja će trajati do 27. oktobra 2021.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žan Pol Belmondo: Odlazak najružnijeg lepotana
Žan Pol Belmondo 11.9.2021.

Legendarni glumac

12.09.2021. 13:00

Žan Pol Belmondo: Odlazak najružnijeg lepotana

Način na koji je živeo, njegov nekonvencionalni odnos prema svemu što ga okružuje, pa i prema svom planetarnom uspehu, mogli bi dovesti u pitanje validnost vesti od 6. septembra, koja je celom svetu na lice navukla koprenu sete – da je u 88. godini života preminuo legendarni filmski glumac Žan-Pol Belmondo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-3°C
22.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve