Scena
20.09.2021. 19:05
Tanjug

Ivan Ikić

Srpski kandidat za Oskara je film koji se ne zaboravlja lako i brzo

Oskar
Izvor: Shutterstock

Film “Oaza“ Ivana Ikića predstavljaće Srbiju u trci za nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film, a reditelj je naveo u razgovoru sa organizatorima festivala Liffe u Leskovcu, da je bio veoma iznenađen odlukom komisije Filmskog centra Srbije da baš njegovo ostvarenje bude srpski kandidat za ovo prestižno priznanje.

“Nisam očekivao takvu odluku i odluka komisije me je prilično iznenadila. Obzirom na sve kontraverze koje poslednje dve decenije prate ovaj izbor, odluka da “Oaza” bude kandidat naše zemlje deluje prilično neverovatno, čak i nama koji smo je stvarali. Toliko je neverovatno da je zbunilo i same medije koji su do sada uvek sa fanfarama pratili kandidate. Ovaj put nastao je muk, a vest o kandidaturi je u novinama bila kraća od prosečne umrlice“, naveo je Ikić.

Po njegovim rečima, iskreno ga raduje ako ovo predstavlja “početak diskontinuiteta i novu šansu da se jednim ozbiljnijim pristupom uključe u trku za Oskara i redefinišu šta od te trke žele, pošto put kojim su do sada išli evidentno nije dao nikakve rezultate“.

Govoreći o slobodi kao jednoj od motiva u “Oazi“ i čoveku koji želi njome da gospodari, Ikić je istakao da se ideja slobode nužno nameće u ostvarenju u kojem likovi žive u zatvorenom, skoro logorskom sistemu.

“Moja ideja je bila da gledalac makar tokom trajanja filma uđe u svet mojih junaka i da, gledajući na svet iz njihove perspektive, proživi sa njima to vreme. Onoliko koliko dopustite da vas film uvuče u sebe, toliko je snažna emotivna katarza kada se film završi“, rekao je Ikić i dodao da je ovo film koji na gledaoce ostavlja posledice koje uopšte ne prolaze brzo i lako, a da kraj uopšte nije bezbolan.

Film "Oaza" je netipičan projekat koji se graniči sa eksperimentom, ali po Ikićevim rečima, navigacije kroz te nesigurne vode je ono što ga je u rediteljskom smislu motivisalo.

Ikićev film “Varvari“ je 2015. godine pobedio na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, a on je ove godine na istoj manifestaciji učestvovao upravo sa “Oazom“.

Ovo ostvarenje, nastalo u koprodukciji Srbije, Slovenije, Holandije, Francuske i Bosne i Hercegovine, svoju svetsku premijeru doživelo je na Venecijanskom filmskom festivalu, gde je i ovenčano nagradom za Najbolji evropski film u okviru programa “Dani autora“.

Nakon toga je prikazano na još nekoliko međunarodnih filmskih festivala, gde je dobilo još priznanja, uključujući i nagradu za najbolje ostvarenje na festivalu u Zagrebu.

Pored poznatih i već afirmisanih glumaca, u “Oazi“ glume i neprofesionalni glumci, kao i štićenici iz doma za decu i mlade sa posebnim potrebama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ljubomir Bandović o najdražem apaluzu, filmu koji može da spasi nekome život...
Ljubomir Bandović

Popularni glumci

19.09.2021. 14:05

Ljubomir Bandović o najdražem apaluzu, filmu koji može da spasi nekome život...

Dramski umetnik Ljubomir Bandović bio je specijalni gost 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, gde je, govorio o svojim počecima, umetničkom sazrevanju i filmskim, pozorišnim i TV ulogama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve