Scena
30.06.2021. 06:05
Tanjug

Dolazi najbolja Karmen

Šta je operska diva tražila pred dolazak u Beograd

Elina Garanča, 29. 6. 2021.
Izvor: EPA / DPA / STEPHANIE PILICK

Elina Garanča, koja će održati koncert 4. jula na stadionu Tašmajdan u okviru BELEF-a, veoma je skromna u zahtevima pred nastup u Beogradu, saopštila je koncertna agencija Sky Music.

Čuvenom mecosopranu iz Latvije potrebno je da joj u svlačionici budu flaširana voda, čaj sa limunom i medom, sveže voće i mali sendviči bez glutena i laktoze.

Nema posebnih zahteva ni za hotelsku sobu, osim da bude nepušačka, sa klimom i pogledom na dvorište, i da nije u blizini gradilišta ili bilo kakve buke.

Elina Garanča je svetska zvezda, ekskluzivac čuvene diskografske kuće “Dojče gramofon”, a smatra se najboljom Karmen današnjice.

Na svetski operski tron krenula je iz rodnog grada Rige, a preko Frankfurta, Beča i Minhena, stigla je do Londona i Njujorka. Zanimljiva je priča oko lansiranja njene svetske karijere. Naime, Garanču je jedan agent čuo na takmičenju u Kardifu, u Velsu, i odmah je zvao Joana Holendera, savetnika Metropoliten opere i jednog od najuticajnijih ljudi u operskom svetu. Tada mu je rekao da obavezno dovedu talentovanu divu i da joj obećaju sve.

Njeno izvođenje Karmen u Metropoliten operi odjeknulo je u čitavom operskom i umetničkom univerzumu, a list “New York Times” ga je opisivao samo pohvalno, uz zaključak da je to najbolje izvođenje ikada.

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom.

“To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti”, reči su slavne operske umetnice, koja je u navedenim skromnim zahtevima sa svoje “rajder” liste i dokazala da je sasvim obična osoba, a ne uobražena dama.

Mecosopran će prvi put u karijeri 4. jula nastupati u Beogradu, zajedno sa mladom srpskom umetnicom, sopranom Marijom Jelić, u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Povodom svoje prve posete Beogradu, Garanča je poslala video poruku posetiocima beogradskog koncerta.

“Izvodićemo predivan repertoar za mecosopran. Jako se radujem što dolazim u vašu zemlju da nastupam uživo pred publikom, i da uživam u divnoj noći”, izjavila je Garanča u video poruci.
 

Organizatori BELEF i Sky Music najavljuju koncertnu verziju opere “Karmen” Žorža Bizea kao pravi spektakl za publiku na Tašmajdanu, a ograničeni broj ulaznica biće dostupan po promotivnoj ceni samo još do srede 30. juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Samo je ljubav potrebna
Momčilo Bajagić Bajaga

Intervju - Bajaga

22.06.2021. 09:10

Samo je ljubav potrebna

"Sve što sam postigao u muzici rezultat je moje ljubavi koju imam za muziku, volim da slušam, da komponujem, volim da sam na bini sa fanovima, volim da komponujem za film, pozorište, za TV..."
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
30.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve