Scena
18.05.2020. 16:00
R. E.

"STRIP SA MARGINE": Neotkriveni talenti sa prostora bivše Jugoslavije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neafirmisani domaći autori i scenaristi okupili su se na zajedničkom projektu provakativnog naslova "Strip sa margine".

Izdanje izdavačke kuće Presing iz Mladenovca, koje je uredila redakcija specijalizovanog, informativnog portala Strip Blog, objavila je radove umetnika Novice Milivojevića, Nebojše Remeljeja, Srđana Jerkovića, Miloša Simića, Jelene Vučkovitć, Ivana Veljkovića, Darka Bogdanova, Ivice Sretenovića, Marka Serafimovića, Ismeta Erdića, Aleksandara Anđelkovića, Marka Stojanovića, Jovana Bratića, Predraga Ikonića, Vanje Urukala, Zdravka Kneževića, učenica Osnovne škole Kaonik i Nevene Marković.

"Strip sa margine" donosi radove neafirmisanih autora, ali i nepoznate, kratke stripove poznatijih autora. Kreativnost, domišljatost i različiti stilovi crtanja, pripovedanja i dočaravanja stvarnosti, pečat su zanimljivog izdanja za sve ljubitelje stripova.

Stilovi crtanja prelaze iz karikaturalnih, psihodelični andergranud, pa sve do realističnih crteža. Za potrebe ove zbirke stripova, prikupljena je ekipa iz regiona, sa prostora bivše Jugoslavije.

Strip je štampan na kvalitetnom papiru, sa mekim koricama, na 60 strana, A4 formata.

Pročitajte još: Intervju Ivica Stevanović - Mašta na vlast

Kako je urednik izdanja, Miloš Simić napisao u svom kratkom uvodniku za izdanje, namera stripa je bila da se istaknu autori koji nisu afirmisani, uz minimalni angažman poznatih autora, od kojih su neki (malobrojni) uključeni u zbirku samo kako bi se bolje istakli radovi drugih umetnika koji su nepoznati, a radili su na istom stripu, uz svo poštovanje i zahvalnost tim autorima na pomoći i saradnji.

Na kraju svakog izdanja nalaze se biografije umetnika čiji se stripovi nalaze u prvoj knjizi "Strip sa margine".

"U izdanju "Strip sa margine" imamo imena kao što je Predrag Ikonić, veoma važna ličnost za strip Republike Srpske, ali opet sa druge strane ne tako poznat široj, posebno ne mlađoj publici, tu je i Marko Stojanović kao pisac scenarija za jednu od priča koju je nacrtao učenik škole stripa u Leskovcu u kojoj predaje", istakao je za medije urednik izdanja Miloš Simić, dodajući da je primat stavljen na manje poznate autore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve