SVE JE POČELO 1928. GODINE: Lik Džokera inspirisan nemim filmom

SVE JE POČELO 1928. GODINE: Lik Džokera inspirisan nemim filmom


Mnogi fanovi Džokerovog lika i dela nisu svesni koliko je zapravo šarena istorija najpoznatijeg klovna Gotama. Brojne alternativne, surove i tragične prošlosti zapravo su Džokerova “karakterna crta” i zaštitni znak, koji se savršeno uklapa u divlju haotičnost koju širi unaokolo.

Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog Golina, tako je Betmen oduvek imao Džokera. Zelena kosa. Bleda koža. Zli osmeh. Manijakalni smeh. Sve su to obilježja Džokera. Ali šta je poslužilo kao inspiracija za njegov lik? Sve je počelo nijemim nemačkim ekspresionističkim filmom pod nazivom “Čovek koji se smeje” iz 1928. godine, pišu Nezavisne.

Skoro 80 godina od njegovog debija, Džoker se promenio i videli smo evoluciju njegovog karaktera, ali sve je počelo jednim nemim filmom. Kako je objasnio Betmenov tvorac Bob Kejn, nemački glumac Konrad Vajd bio je inspiracija za Džokera od samog početka.

Povezane vesti – UPOZNAJTE BOLJE DŽOKERA: Malo poznate činjenice o Hoakinu Finiksu

Sve je počelo 1940. godine, kada su trojica umetnika  Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Roinson  napravili svoje skice antiheroja. I dalje postoje neslaganja o tome ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo umetničko rođenje bilo plod ukrštanja lika Džokera sa karte i lica glumca Konrada Vejta iz filma “Čovek koji se smeje”.

Čovek koji se smeje

Baziran na romanu Viktora Igoa pod istim imenom, film govori o mladiću Gvinplejnu (Konrad Vajd), čiji je otac osuđen na smrt nakon što je uvredio kralja Džejmsa II Stjuarta. Ali porodična tortura se tu ne završava. Kralj je takođe naredio da se lice mladog Gvinplejna trajno preoblikuje i dobije groteskni osmeh. Gvinplejn na kraju postaje putujući glumac koji zarađuje novac pokazujući svoje unakaženo lice radoznaloj publici, a istovremeno se zaljubljuje u slepu ženu po imenu Dea.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar