Scena
19.01.2022. 06:05
Mihailo Paunović

"Don't look up"

Sve je u redu, samo ne gledaj u problem

Don't look up 18.1.2022.
Izvor: Tanjug / Niko Tavernise / Netflix via AP

Kada čujete za film u kome igraju najveće zvezde Holivuda kao što su Leonardo Dikaprio, Dženifer Lorens, Kejt Blančet, Meril Strip, Kris Evans i Timoti Šalame, sigurno očekujete pompezne najave koje traju više od godinu dana. Veliku premijeru, crveni tepih, jednolične smokinge i glamurozne toalete…

Da, tako bi izgledalo lansiranje ovakvog hita da "Netflix“ nije odlučio da započne trajnu promenu u "sedmoj umetnosti“.

Film "Don’t look up“ verovatno predstavlja najveći i najskuplji filmski projekat u produkciji "Netflixa“, ali što je još važnije on je samo najava za ono što u budućnosti možemo da očekujemo. Veliki filmski hitovi na "Netflixu“ nam gotovo izvesno tek predstoje.

Ukoliko sa ove distance vratimo film i prisetimo se prvog emitovanja serije "La casa da papel“, shvatićemo da je to bio momenat kada smo mogli da naslutimo kako će izgledati budućnost emitovanja serija. Bila je to mini-revolucija, promena na koju ćemo se svi tako brzo navići i navući.

Do tog momenta svi smo čekali epizode omiljenih serija koje su se emitovale jednom nedeljno na određenom TV kanalu. Ukoliko smo bili uskraćeni te ekskluzivnosti, pribegavali smo starom dobrom zanatu preuzimanja sadržaja sa nekih od piratskih sajtova. Međutim, "Netflix“, HBO, "Amazon“ i slične platforme odlučile su da nam za relativno sitan novac podare najkvalitetniji filmski i serijski sadržaj na našem TV-u. U toplini dnevne sobe, koristeći samo daljinski upravljač, uz mnogo jeftinije kokice nego što su one po bioskopima. Znali su šta rade.

Čini se da sada prisustvujemo sličnoj revoluciji. Samo one u filmskoj umetnosti. Veliki filmovi sa velikim imenima više ne zahtevaju i veliko platno.

Da li je to dobro? Da li će to uticati na bioskope i filmsku produkciju širom sveta? Sigurno ćemo dugo voditi rasprave na tu temu, stavljajući se u uloge filmskih kritičara, zabrinutih nad pitanjem "Kud plovi ovaj brod“.

Međutim, da se ne lažemo, za sada nam prijaju ove jeftine kokice, vlastiti trosed i kvalitetan filmski i serijski sadržaj od kog nas deli samo jedan klik. Ako pitate prosečnog "Netflix“ zavisnika zavaljenog u udobnoj fotelji, reći će vam da će svetske produkcije morati da se prilagode novim pravilima igre i da mu ne pada na pamet da se vraća u bioskop kako bi pogledao nešto aktuelno i kvalitetno.

Pored načina emitovanja samih ostvarenja, ovakve platforme postavljaju nove standarde u snimanju filmova i serija. Mnoge svetske projekcije utrkuju se kako bi završile na "Netflixu“, a da bi u tome uspele moraće da zadovolje određene estetske, produkcijske i dramaturške standarde.

Sve nas je obradovala vest da će i Srbija imati svog prvog predstavnika na ovoj prestižnoj platformi. Naime, od 17. januara ćemo pored svetskih hitova imati priliku da gledamo i film "Nečista krv“ u zvaničnom prevodu "Bad Blood“.

Možda će baš ovaj događaj inspirisati filmske radnike u Srbiji da kreiraju sadržaj namenjen baš za "Netflix“ i time utiču na dosadašnju praksu snimanja filmova kod nas. No, sačekajmo da vreme to pokaže i vratimo se holivudskoj ekipi i filmu "Don’t look up“.

Mišljenja o filmu "Don’t look up“ su oprečna. Jedni ga kude, drugi hvale. Međutim, koji stav je zauzeo gledalac zavisi od toga šta je zapravo želeo da vidi u filmu.

Komediju sa sjajnim duhovitim momentima? Dramu koja se bavi aktuelnim stanjem u kome se naš svet nalazi? Ili je samo ljubitelj naučnofantastičnih ostvarenja sa zagarantovanom apokalipsom?

"Don’t look up“ je zasigurno višeslojno ostvarenje koje nam ostavlja mogućnost da izaberemo sami način na koji ćemo ga čitati. Film je parodija koja nam prikazuje savremeni svet u svojoj punoj svetlosti, bizarnosti i gluposti. Naučnofantastični momenat je samo na nivou okolnosti, koja je pritom manja fantastika od 3D štampača.

Od početka pratimo priču dvoje naučnika (Leonardo Dikaprio i Dženifer Lorens) koji pokušavaju da saopšte svetu da će za šest meseci i četrnaest dana planetu Zemlju udariti kometa koja će uništiti sav život. Međutim, svet je gluv. U oluji političke manipulacije, medijske površnosti i banalnosti, u nasušnoj potrebi da svoj stav i sumnju, koliko god bila neosnovana, iznese na blatište društvenih mreža, gde će se podeliti, sukobiti i udaljiti od drugih ljudi, čovek poriče naučno potvrđenu opasnost i nakon miliona godina evolucije odbija da podigne glavu i uveri se da kometa postoji i da će uništiti celokupan život.

Don't look up 18.1.2022.
Izvor: Tanjug / Niko Tavernise / Netflix via AP

Nauka mu govori da pogleda gore, dok svet, baš onakav kakvim smo ga mi napravili, preko medijskih oglašivača u pažljivo izrezbarenim političkim rečenicama i kul objavama na društvenim mrežama vrišti "Ne gledaj gore“. Ne gledaj, ne pitaj, ne čitaj. Veruj šta ti kažemo! Sve je u redu!

Šta god mislili o filmu, oko nekoliko stvari možemo da se usaglasimo. Urađen je na visokom nivou sa vrhunskom glumačkom ekipom. Ono što je najbitnije, i pored zdravog humora, nekako smo na kraju filma ostali zabrinuti.

U dva sata filmskog sadržaja uvideli smo da smo u problemu i da bi vrlo verovatno ovako izgledao svet da nas sutra zadesi neka globalna opasnost.

…A da, već nas je zadesila. Planeta se zapalila. Pijemo i jedemo smeće iz sopstvenih kanti za otpatke. Pobili smo tolike životinjske i biljne vrste i uporno uništavamo ono što je preostalo. Udišemo otrov umesto kiseonika. Verujemo da nas vakcina ubija, da je svaki lek metak farmaceutske mafije, a da je svaki virus izmišljotina. Ali, sve je u redu, ne gledamo u problem jer ako ne vidiš neće ti biti ništa, tako kažu. Samo ne gledaj gore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Netflix hit: Borba samohrane majke protiv sistema
Serija Maid

Serija "Maid"

22.11.2021. 08:05

Novi Netflix hit: Borba samohrane majke protiv sistema

Ekranizacija prave slike siromaštva, sa svim svojim nijansama sive i crne, prava je retkost u vremenu podilaženja potrebama globalne zabave. Naročito kada beda dolazi iz razvijene Zapadne države. Novi Netflixov hit "Maid“ (Sluškinja) ruši trend predstavljanja životnih priča umotanih u senzacionalistički celofan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve