THE LAST OF US II: Revolucionarna i mračna video igra

THE LAST OF US II: Revolucionarna i mračna video igra

YT screenshot/PlayStation


U prvom delu video igre “The Last Of Us” koju je studio “Naughty Dog” kreirao 2013. godine, užasna zaraza hara svetom, američka vlada je počela da ubija svoje građane, a oni koji su preživeli okrenuli su se tribalizmu. Danas, sedam godina kasnije, ne deluje da smo daleko od takve distopije. Dugo očekivani nastavak igre izašao je 19. juna, piše Tajm.

Prvi deo igre bio je zadivljujuće postignuće koje je pomerilo granice ovog formata. Igrači su bili svedoci apokalipse kroz oči jednog od glavnih junaka, Džoela. On je pratilac četrnaestogodišnje Eli, jedine osobe koja je imuna na ugrize zombija i vodi je iz Bostona u bolnicu u Sijetlu gde lekari pokušavaju da razviju vakcinu. Tokom putovanja Džoel i Eli razvijaju dirljiv odnos. Čak i dok izbegavaju mrtve, njihovo ćaskanje podiže raspoloženje u inače mračnoj igri. Razgovaraju o Elinoj ljubavi prema stripovima i lošim vicevima dok istražuju bombardovane ostatke škola i zgrada.

YT screenshot/IGN

YT screenshot/IGN

Džoelov i Elin odnos pokazao se ključnim u poslednjem poglavlju prvog dela igre. Džoel saznaje da će Eli umreti tokom operacije koju je neophodno izvesti kako bi se napravila vakcina i odlučuje da sa njom pobegne iz bolnice. Mnogi kritičari ovaj kraj smatraju savršenim. Kada prvi put igrate, pokušavate da pronađete način da spasite Eli bez da brutalno pobijete desetine lekara i medicinskih sestara. Ali ubrzo postaje jasno da je ubijanje nenaoružanih medicinskih radnika jedini način da se pobedi u igri. To je zastrašujuć i komplikovan trenutak za igrača, tako da nije jasno kako će najavljena filmska adaptacija kanala HBO uspeti da to dočara pasivnom gledaocu.

YT screenshot/IGN

YT screenshot/IGN

Genijalnost prve igre bila je u tome što je priča postepeno vodila igrača ka jednom trenutku u kojem je prisiljen da se suoči sa činjenicom da je nominalni heroj priče u stvari zlikovac. Međutim, u drugom delu se od igrača traži da čini moralno sumnjiva dela ne jednom, već iz minuta u minut, umanjujući snagu onoga što će zasigurno biti kontroverzno finale.

YT screenshot/PlayStation

YT screenshot/PlayStation

Ovog puta igramo prvenstveno kao Eli, koja sada ima 19 godina. Sijetl je postao bojno polje gde se militantni “Oslobodilački front Vašington” suočava sa kultom koji se naziva “Sarafiti”. Grafika u igri je prelepa a oružje i alati su i dalje retki što podstiče taktiku skrivanja više nego konfrontaciju. Ipak, kada Ellie napadne neprijatelja, borbe su teške i izazovne. Eli će napasti ili upucati svakoga ko joj stane na put. Neprijatelji, koji su u igrama poput “Grand Theft Auto” bezimeni i bezlični, ovde ‘oživljavaju’. “Oslobodilački front Vašington” koristi pse u svom lovu na Eli, koje je ponekad moguće izbeći ali previše često ih morate ubiti. Priča je toliko tmurna i cinična da su se neki programeri studija “Naughty Dog” bunili zbog pravca u kojem se igra kreće, tvrdi potpredsednik studija Nil Drakman. Tokom 30 sati igre lako je otupeti na surovost što često navodi igrača da se oseća usamljeno i depresivno, u trenutku istorije u kojem se mnogi od nas već osećaju usamljeno i depresivno.

YT screenshot/PlayStation

YT screenshot/PlayStation

Ipak, retke su video igre koja preuzimaju bilo kakav rizik, a studio “Naughty Dog” rizikuje mnogo. Nije mala stvar to što je studio odlučio da ovu priču ne ispriča kroz tipičnog muškog antiheroja već kroz gej ženu. Elina biseksualna devojka Dina i jedna trans osoba, čiji vam identit nećemo otkriti, takođe su u glavnim ulogama. Žene u igri nemaju jedra tela kakva su još uvek popularna kod mnogih programera igara, već im je građa realistična. Spominjanje seksizma, homofobije i transfobije otvara prostor za teme kojih u velikoj meri nema u popularnim video igrama.

YT screenshot/PlayStation

YT screenshot/PlayStation

Prošle godine je sajt Feminist Frequency objavio da je broj video igara sa ženskim protagonistima, koje su predstavljene na izložbi igara E3 Expo 2019. godine, manji nego što je to bio slučaj 2015.

Kada je 2018. godine objavljen trejler za igru u kojem se vidi poljubac između Eli i Dine, dočekan je besnim komentarima. Profili studija “Naughty Dog” na društvenim mrežama bili su preplavljeni seksističkim, homofobičnim i transfobičnim uvredama, zbog čega je kompanija onemogućila komentarisanje svojih objava.

YT screenshot/PlayStation

YT screenshot/PlayStation

Neki korisnici YouTube-a i Reddit-a zagovarali su bojkot igre. Mnogi su bili nezadovoljni što bi morali da igraju kao devetnaestogodišnja gej devojka, a ne kao muškarci na koje su navikli.

YT screenshot/PlayStation

YT screenshot/PlayStation

Za razliku od nekih filmskih studija koji su kapitulirali pred zahtevima fanova, “Naughty Dog” je odbio da se odrekne odgovornosti za ove aspekte igre. Na konferencijama za novinare Drakman je više puta rekao da im je različitost likova u priči omogućila da stvore zanimljiviji narativ.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar