Scena
14.01.2020. 16:04
Tanjug

"TREBALO JE DA KOŠTA 1,5 MILIONA": Izložba Marine Abramovič koštala 1,3 miliona E

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Retrospektivna izložba "Čistač" Marine Abramovič ostvarila je veliki uspeh i predstavlja najznačajniji događaj nakon ponovnog otvaranja muzeja, kazao je Slobodan Nakarada, direktor Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima izložbu "Čistač" je Njujork Tajms izabrao za jednu od 28 izložbi koje se moraju videti u 2019. godini.

"Ukupno 1728 članaka je napisano o toj izložbi... Naši gosti su bile ekipe iz najznačajnijih televizija sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Na otvaranje izložbe su došli direktori i kustosi nekih od najznačajnijih muzeja u svetu. Posetilo nas 20 delegacija iz sveta", kazao je Nakarada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

On napominje da su pre otvaranja izložbe kružile priče da njena produkcija košta milion i po evra.

"Potrošili smo manje... Ponosan sam na tim muzeja koji uspeo da uštedi 200 hiljada evra, tako da je izložba koštala milion i 300 hiljada evra. Na svim izložbama koje su kod nas postavljene u 2019. godini MSU je imao rekordan broj poseta. Oko sto hiljada posetilaca je pogledalo neki od programa u našem muzeju, a do današnjeg dana skoro 62 hiljade ljudi je videlo izložbu ''Čistač''. Izložba se zatvara za nedelju dana i verujem da će do tada broj posetilaca da se popne na 70 hiljada što je svakako izuzetan rezultat", kazao je Nakarada.

Povezane vesti - Marinino čistilište

Kako kaže, Muzeju savremene umetnosti nedostaje zgrada 21. veka.

"Zaslužili smo još jedan moderan objekat u muzejskom kompleksu. Tako bismo imali i mesto za stalnu postavku, ali i prostor za postavljanje izložbi. Poslednjeg dana izložbe ''Čistač'', 20. januara, MSU će raditi do 22 sata, a publika će biti u prilici da vidi uživo izvođenje nekoliko performansa. Ulaz je besplatan", kazao je Nakarada.

Direktor MSU je napomenuo da će posle izložbe "Čistač" MSU još neko vreme biti zatvoren, a već u martu tim muzeja očekuju novi izazovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Govoreći o budžetu za 2020. godinu Nakarada je rekao da ima utisak kako se kažnjavaju institucije kulture u Srbiji koje dobro rade.

"Za osiguranje izložbi u 2020. godini smo iz budžeta dobili nula dinara. To pokazuje odnos prema nama kao instituciji. Sa druge strane smo uspeli da održimo autentičnost ove institucije pre svega kroz programe. Uspeli smo da napravimo profit. Od izložbe Marine Abramovič zaradili smo 18 miliona dinara", kazao je Nakarada i dodao da su institucije kulture u Srbiji ove godine vratile 300 miliona dinara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Tanjug/BOJAN STEKIC

Kaže da MSU ima visoku iskorišćenost budžeta od 92 procenta, te dodaje da nekoliko institucija u Srbiji funkcioniše na svetskom nivou poput Beogradske filharmonije, ali da se događa da se takve institucije već u narednom koraku "budžetski zaustavljaju".

Povezane vesti - PET SPRATOVA ČISTE UMETNOSTI: "Čistač" nam je doneo najbolje od Marine Abramović

Za njega, inače, nema dileme da je jedan od najvećih problema funkcionisanja muzeja nedostatak kadrova.

"Predočio sam Ministarstvu kulture i informisanja da će na kraju MSU voditi tehničke službe. Kustosi polako odlaze. Među njima je i Dejan Sretenović koji se iz Srbije seli u Švedsku", kazao je Nakarada i dodao da Muzej savremene umetnosti praktično nema Upravni odbor, jer, podseća, slikar Vladimir Veličković je umro, a Aja Jung je dala ostavku na članstvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Ostala su samo dva člana, a UO je, primećuje, veoma važno telo za MSU.

"Duže od pola godine nemamo funkcionalni Upravi odbor i to je veliki problem", naveo je je Nakarada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve