PET SPRATOVA ČISTE UMETNOSTI: “Čistač” nam je doneo najbolje od Marine Abramović

PET SPRATOVA ČISTE UMETNOSTI: “Čistač” nam je doneo najbolje od Marine Abramović

EPA-EFE/Tytus Zmijewski POLAND OUT


Putujući od Stokholma, preko Humlebeka, Osla, Bona, Firence i Toruna, izložba “Čistač”, Marine Abramović, stigla je na poslednju stanicu svoje turneje – Muzej savremene umetnosti u Beogradu, koji će biti njen dom do 20. januara 2020. godine.

Nakon više od 40 godina karijere, Abramovićeva čisti svoju biografiju i predstavlja, posetiocima, ono najbolje iz nje.

“Svi moji radovi su ovde. Stvarno sam došla na svoje tle”, poručila je umetnica novinarima na konferenciji.

Kao što je i sama Abramovićeva rekla na izložbi je predstavljena retrospektiva njenog stvaralaštva. Ono najbolje od nje. Čitav muzej, na pet spratova posvećen je njenom delu.

Svaki sprat predstavlja određenu etapu u njenoj karijeri. Tu se mogu videti razne fotografije, slike koje je naslikala u mladosti, predmeti koje je koristila izvodeći svoju umetnost, njena čuvena plava haljina, ali i njeni saradnici, četiri mlada umetnika koji izvode svoje performanse.

Ali da krenemo ispočetka.

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Izložba počinje, sada već čuvenim, stolom sa dve stolice, koji je Abramovićeva koristila kao deo svog performansa u Njujorškom muzeju MoMa, kada je nepomično sedela 763 časa i 30 minuta dok se ispred nje, za to vreme, smenilo tačno 1564 ljudi.

I pre nego što uđete u deo muzeja koji je posvećen performansu “Balkanski barok”, po mirisu krvi i mesa, možete da naslutite šta vas očekuje. Kravlje kosti, koje je tokom svog performansa, 1997. godine, Marina čistila četiri dana, simbolizuju rat na prostoru bivše Jugoslavije, a danas se mogu videti u muzeju Savremene umetnosti.

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Povezane vesti – “DOTAKLA SAM TLO” Abramović: Otišla sam iz Jugoslavije, a došla u Srbiju

Kao što smo već navikli od nje, Abramovićeva ni ovaj put nije ostavila ravnodušnim posetioce njene izložbe. Možda i najveću pažnju izazvali su mladi umetnici koji su izvodili svoja dva performansa.

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Prvo dvoje, muškarac i žena, stajali su nagi, jedan prema drugom, a posetioci koji su želeli da uđu u taj deo muzeja, morali su da prođu između njih, opredeljujući se ka kome će se okrenuti.

Ovaj performans je po ugledu na onaj iz 1977. godine koji su u Bolonji izveli upravo Marina Abramović i njen tadašnji partner.

 FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Drugo dvoje, jesu umetinici koji bosonogi, nepomično sede okrenuti jedan drugome leđima.

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Po muzeju su postavljeni i led ekrani putem kojih se prikazuju video zapisi Abramovićevih performansa.

Povezane vesti – Da li razumemo Marinu?

Bitno je napomenuti da će sva tehnologija, posle 20. januara 2020. godine ostati u vlasništvu muzeja.

“Svi umetnici posle mene će moći da se služe ovom tehnologijom. Zato sam jako zadovoljna što sam mogla da doprinesem kulturi”, rekla je Abramovićeva.

U muzeju ne možete a da ne primetite veliku Marininu plavu haljinu, za koju je odvojeno pola jednog sprata. Umetnica je istu haljinu nosila prilikom performansa “Stupanje na drugu stranu”, 1972. godine u Njujorku.

 

Marina je počela simbolično “čišćenje” svoje karijere, kako bi napravila mesta za neku novu Marinu i njenu umetnost. Ipak, Marinina konferencija u šest ujutru, neće biti sve od njenog “performansa” dok je u Beogradu. Narednih dana Abramovićeva će, između ostalog imati i javno, besplatno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti, koje će se održati u subotu 28. septembra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar