Scena
10.08.2020. 17:37
R. E. / RTS

Ljubitelji priče o

Ukoliko želite da gledate "Mulan" moraćete da platite 30 dolara

mv5bytc2mmy3ntmtymfkzi00mdnjltg4mjmtndnmyjc1ytk0zwvixkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq._v1_sy840_cr001776840_al_.jpg

Ljubitelji priče o Kineskinji Mulan moći će da uživaju u igranom rimejku Diznijevog crtanog filma, ali to zadovoljstvo neće biti

Ljubitelji priče o Kineskinji Mulan moći će da uživaju u igranom rimejku Diznijevog crtanog filma, ali to zadovoljstvo neće biti nimalo jeftino.

Ostvarenje je prvobitno trebalo da izađe i martu, ali je više puta odlagano zbog pandemije koronavirusa. „Dizni“ je sada odlučio da ponudi blokbaster na svojoj striming platformi Dizni+, piše RTS.

Time je "Dizni" postao prvi studio koji će pustiti film blokbaster formata na striming platformu.

Svako ko će hteti da ga pogleda moraće da ima aktivnu pretplatu za Dizni+ (sedam dolara mesečno) i da preko toga plati 30 dolara da bi gledao Mulan kada izađe 4. septembra.

[caption id="attachment_296571" align="alignnone" width="710"]Foto: IMDB Foto: IMDB[/caption]

Rimejk će takođe istog dana biti premijerno prikazan u bioskopima u zemljama gde su oni otvoreni, uključujući i Kinu.

Izuzetak, a ne pravilo

Iako su se prethodnih meseci i drugi studiji odlučili na slične korake, većinom su to bili filmovi sa „skromnijim“ budžetima do 100 miliona dolara.

Mulan je sasvim druga živuljka. Sa cenom od 200 miliona dolara, „Dizni“ je očekivao (a nada i dalje nije umrla) da će biti jedan od najuspešnijih filmova 2020. godine.

Izvršni direktor „Diznija“ Bob Čapek rekao je da ta kompanija gleda na ovaj potez kao izuzetak, a ne kao biznis model budućnosti. Uprkos tome, situacija na terenu nije baš ružičasta.

https://www.youtube.com/watch?v=R-eFm--k21c

Svet se sprema za jesen kada se ponovo najavljuje novi talas pandemije, što će značiti da se bioskopski projektori neće u dogledno vreme paliti. Sa druge strane, filmski studiji ne mogu doveka čekati.

U nekom trenutku biće im potreban priliv novca, što je loša vest za bioskope koji se već nalaze u izuzetno teškom položaju.

Povezane vesti - Kan i Krstićev autobus

Cena od 30 dolara za pristup gledanju Mulana u svojoj kući na prvi pogled deluje mnogo. Ipak, kada se uzme u obzir da je prosečna cena pojedinačne karte u SAD 9,26 dolara, onda 30 dolara za čitavo domaćinstvo deluje prilično razumno. A uvek ima mesta i za ponekog komšiju da se uglavi.

Nedavna anketa pokazala je da je oko 15 odsto od 60 miliona pretplatnika Dizni+ platforme spremno da plati 30 dolara da bi uživalo u rimejku. Možda ne deluje kao mnogo, ali ako bi se zaista ispostavilo kao tačno, „Dizni“ bi samo od onlajn pretplate inkasirao 270 miliona dolara.

[caption id="attachment_296573" align="alignnone" width="710"]Foto: IMDB Foto: IMDB[/caption]

I to samo u SAD. Ukoliko se na to dodaju bioskopske karte u zemljama gde su oni otvoreni, „Dizni“ bi mogao da čak i zaradi.

To bi svakako bilo veoma dobrodošlo za kompaniju koja je u trećem kvartalu pretrpela pad prihoda od 40 odsto. „Diznijevi“ zabavni parkovi su od početka pandemije u minusu 3,5 milijardi dolara.

Povezane vesti - Reprize neće biti

Međutim, postoji još jedna začkoljica u svemu ovome. „Dizni“ mora i da ubedi ljude zašto je cena od 30 dolara za pojedinačan film opravdana, kada se ima u vidu da „Netfliks“ takođe snima blokbaster filmove, koji su uključeni u redovnu pretplatu i ne traže doplatu.

Mulan je koštao 200 miiona dolara, ali je produkcija Six Underground od Majkla Beja koštala „Netfliks“ 150 miliona dolara, a akciono ostvarenje uključeno je u uobičajenu ponudu striming džina.

[caption id="attachment_296575" align="alignnone" width="710"]Foto: IMDB Foto: IMDB[/caption]

Štaviše, „Netfliks“ planira nove blokbastere. U produkciji je akcioni spektakl sa Dvejnom „Stenom“ Džonsonom, kao i prvi deo buduće „bondovske“ špijunske franšize sa Krisom Evansom i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama.

Povezane vesti - Književni superstar

U svakom slučaju, filmski studiji će morati brzo da odluče šta će da rade sa predstojećim projektima, poput visokobudžetnih ostvarenja – nastavka superherojske priče Čudesna žena 1984, najnovijeg filma o Džejmsu Bondu No Time to Die i rimejka kultne Dine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve