Scena
02.02.2023. 02:05
Beta

Od 8. do 11. februara

Sedam decenija od smrti Uroša Predića

1
Izvor: Shutterstock

Sedamdeseta godišnjica smrti slikara Uroša Predića (1857-1953) biće obeležena od 8. do 11. februara, kroz više manifestacija koje organizuju Grad Zrenjanin, Narodni muzej, Narodno pozorište "Toša Jovanović" i Mesna zajednica "Orlovat".

U sredu, 8. februara u 18 časova, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" biće prikazana monodrama "Ja ću tebi ljuba biti" Muzejskog teatra Muzeja Krajine Negotin, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić, a deo scenografije čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, rad Uroša Predića, čiji se original čuva u Mokranjčevoj kući u Negotinu.

U četvrtak, 9. februara u 12 sati, u Baroknoj sali Gradske kuće biće promovisano obnovljeno i redizajnirano izdanje publikacije "Dakle, vi ste taj Uroš Predić", i tom prilikom biće prikazan kratki film "Mladi slikar - velika dela: dečiji crteži Uroša Predića", nastao u okviru projekta Narodnog muzeja "Mali kustosi - velike priče", a uz učešće učenika OŠ "Uroš Predić" iz Orlovata.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara na mesnom groblju u Orlovatu u 11 sati biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, koji je oslikao Uroš Predić.

Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, s likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova.

Na tom ikonostasu slikar je ovekovečio i oca i dedu, u likovima Svetog Nikole i Svetog Save.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otvoren konkurs "Gradovi u fokusu"
izložba, galerija, muzej, umetnost

Ministarstvo kulture

31.01.2023. 17:10

Otvoren konkurs "Gradovi u fokusu"

Konkurs "Gradovi u fokusu 2023" je otvoren i trajaće do 2. marta, a laureati će biti prepoznati kao relevantni nacionalni centri i postati vidljiviji na kulturnoj mapi Srbije i Evrope, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve