Scena
12.10.2021. 17:07
R.E.

SANU

Velelepni spomenik ženama srpskim akademicima

Srbija, SANU
Izvor: Shutterstock

Prvi tom knjige "Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti" predstavljen je u Svečanoj sali SANU.

Ovo štivo poslednji je projekat nedavno preminule članice SANU, akademika Nade Milošević-Ðorđević, koji je ona, po rečima akademika Mira Vuksanovića, radila "pažljivo i otmeno, sa ljudskom i naučnom merom, po merilima koje se uzimaju za primer".

"Ova, po mom mišljenju neophodna knjiga, je neočekivano dobro... Dočekana je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa strepnjom da je njena suština proistekla iz političke korektnosti banalizovane feminizmom... Ali, ideja Nade Milošević-Ðorđević bila je apoteoza stvaralaštva onih naših članica koje se odigravalo uporedo sa naporima oslobađanja od predrasuda u ne uvek naklonjenoj sredini... Ništa više od toga", naveo je predsednik SANU, akademik Vladimir S. Kostić.

"U biografije žena članova uveli smo neku vrstu memoarskog pristupa tekstu, u kojem bi ličnost o kojoj je reč mogla da se priseti sopstvenog života, kao i doživljaja i prelomnih trenutaka u društvenim i istorijskim okolnostima u kojima se našla, poput emigriranja u Srbiju za vreme poslednjeg rata ili odlaska u inostranstvo zbog boljih uslova za naučni rad", navodi se u predgovoru knjige koji je napisala Milošević-Ðorđević, a koji je ovom prilikom pročitala Andrea Obradović.

"Knjiga pred nema velelepni je spomenik ženama srpskim akademicima rođenim u 19. ili ranom 20. veku, u doba kada žene nisu imale ni pravo glasa. No moćni glas njihovih postignuća uspeo je da zaseni predrasude epohe u kojoj su stvarale... Sigurno je da danas predstavljene žene akademici nisu bile po svojim sposobnostima, pameti, kreativnosti, vrednoći, te dometima svoga stvaralaštva izuzetak u vremenu u kojem su živele, ali uvreženi društveni obrasci gradili su predrasude", istakla je akademik Jasmina Grković-Mejdžor.

Grković-Mejdžor je dodala da, ako je jedan od temelja našeg kulturnog sazrevanja samosagledavanje, postavljeno pitanje o potrebi edicije o ženama srpskim akademicima sasvim je izlišno.

Među 47 žena predstavljenih u ovoj knjizi nalaze se Katarina Ivanović, Isidora Sekulić, Ljubica Cuca Sokić, Desanka Maksimović, Ljubica Marić, Olga Jevrić i Zora Petrović, kojoj je akademik Milica Stevanović ovom prilikom posvetila posebnu pažnju.

"Usuđujem se da kažem da mi slikarstvo Zore Petrović otkriva neki vremeplovski pogled u razne mogućnosti za dešavanja u vizantijskom slikarstvu do kojih je moglo dolaziti u kasnijim vekovima da nije bilo potmulog stranog idejnog udara i sapinjanja umetnosti u suženi prostor kretanja pod turskom okupacijom", navela je Stevanović.

Po njenim rečima, veza između slikarstva Zore Petrović i srpske srednjevekovne umetnosti, iako diskutabilna i jedva vidljiva, "jaka je i zdrava konstruktivna moguća veza između tradicije i sadašnje umetnosti".

Ova tribina predstavlja prvi dan sećanja na Nadu Milošević-Ðorđević, a kako je najavljeno, u sredu će biti upriličen komemorativni skup posvećen njoj, a koji organizuje Odeljenje jezika i književnosti SANU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo akademik Predrag Piper
Predrag Piper

Slavista

12.09.2021. 19:14

Preminuo akademik Predrag Piper

Akademik Predrag Piper, jedan od najznačajnijih srpskih slavista, preminuo je 10. septembra u 71. godini, saopšteno je iz SANU.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve