Scena
31.05.2023. 22:10
Beta

Za 2022. godinu

Dodeljena Velika nagrada Ivo Andrić

Knjige
Izvor: Shutterstock

Književna "Velika nagrada Ivo Andrić" za životno delo za 2022. godinu dodeljena je italijanskom piscu Sandru Veroneziju, dok je nagrada za književno delo pripala novopazarskom piscu Enesu Haliloviću za zbirku pesama "Sekvoja", saopštio je žiri.

Žiri za dodelu "Velike nagrade Ivo Andrić" odlučio je da italijanskom piscu Sandru Veroneziju dodeli nagradu za celokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegovog romana "Kolibri".

Sandro Veronezi (64) jedan je od najznačajnijih pisaca svoje generacije u Italiji. Autor je više romana, priča, eseja i putopisa. Romani "Tihi haos " i "Kolibri" nagrađeni su najznačajnijom italijanskom književnom nagradom "Strega".

U obrazloženju nagrade žiri navodi da su "tematsko-motivske scene stvaralaštva tog autora uvek veoma složeni, katkad i patološki porodični, prijateljski i ljubavni odnosi, žrtvovanje za bližnjeg i zbog bližnjeg, strah i bol kao usud i pokretač visokoosetljivog bića".

"Čitajući visokoestetsku literaturu ovog pisca, o čoveku i svetu, samom životu, i pored nemalog iskustva svih nas, ipak saznajemo nešto novo, spoznajući i usavršavajući tim činom i sopstveno biće - kroz bol i lepotu", saopštio je žiri. 

Književnu nagradu za zbirku pesama dobio je novopazarski pisac Enes Halilović za zbirku "Sekvoja".

Govoreći o piscima dobitnicima nagrade, član žirija Želidrag Nikčević ocenio je da postoji "neobična podudarnost" koja ih povezuje, a koja se ogleda u simbolima kolibrija i sekvoje, "dva moćna simbola oko kojih pripovedaju poetski dirljive i tragične ljudske priče".

"Velika nagrada Ivo Andrić" dodjeljuje se od 2015. godine, a među laureatima su Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Јu Hua i Peter Handke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaslepljujući njujorški šik
Njujork

Preporuka za čitanje

24.05.2023. 22:00

Zaslepljujući njujorški šik

Doroti Parker, rođena Rotšild, 22. avgusta 1893, blizu Long Biča, Nju Džersi, pisala je kratke priče, pesme, scenarija i kritike. Već 1914. prodala je svoju prvu pesmu "Veniti feru“ da bi 1926. godine objavila prvu zbirku pesama koja je prodata u gotovo 50.000 primeraka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve