Scena
19.07.2022. 13:05
R.E.

YU grupa

Više od 50 godina čistog rokenrola

1
Izvor: Foto Wood

Najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije - YU grupa, proslaviće 50 godina rada koncertom na beogradskom Tašmajdanu 10. septembra, saopšteno je danas.

"Ovom velikom bendu u svakom smislu, na bini će se pridružiti veliki broj muzičara, kolega iz cele Jugoslavije, koji će se svi predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert, koja će trajati celo leto, uz pregršt iznenadjenja", navodi se u saopštenju organizatora.

Dodaje se da je YU grupa osnovana početkom 70-ih godina prošlog veka i da je prva na jugoslovenskim prostorima počela da kombinuje rok muziku sa elementima tradicionalne muzike sa balkanskih prostora.

O YU GRUPI, Peca Popović je rekao:

"Godine kad je muzika bila važna, a ne bućkuriš, vode u prošlost.  U dane kad je nastala YU GRUPA.  Svedok sam, znam ih od početka, praktično pre velikog Praska!  Stvarnost ume da se ponekad razbije o čvrstinu pene sećanja.  Navala uznemirene sete podseća me da se u istini YU GRUPE nalazi puno moje životne istine. Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku, ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja. Uspeli jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani jer su ostali pošteni..."
 

Grupu su osnovala braća Žika i Dragi Jelić a poslednjih 30 godina sa njima svira i bratanac Petar Jelić.

Za pola veka postojanja i rada YU grupa je objavila 13 albuma sa 134 pesme.

Za svoj rođendan izabrali su 29. novembar - tadašnji Dan Republike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Branko Rosić: Panker sa maskom novinara
Branko Rosić

Intervju

10.07.2022. 14:40

Branko Rosić: Panker sa maskom novinara

Pod naslovom "Dolazak matadora“, a pod plaštom romana kao žanra, Branko Rosić, pisac, novinar, bivši muzičar, u novoj knjizi u izdanju "Lagune“ dao je presek društva u kome živimo, značajne istorijske činjenice kojih smo savremenici. Junaci govore ono što možemo čuti u kafanama i na slavama, ali i na koktelima, ono o čemu čitamo u novinama i gledamo u "Dnevniku“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve