VLADA SRBIJE ODLUČILA – Viktor Kiš novi v. d. direktor Muzeja savremene umetnosti

VLADA SRBIJE ODLUČILA – Viktor Kiš novi v. d. direktor Muzeja savremene umetnosti

Foto: Oksana Sknedžić


Vlada Srbije na današnjoj sednici imenovala je skulptora i jednog od pokretača umetničkog festivala “Devet” Viktora Kiša za vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

To je epilog procesa izbora novog direktora Muzeja savremene umetnosti koji je počeo 24. januara 2019. godine kada su se na javni konkurs prijavila četiri kandidata: Vladislav Šćepanović, Zoran Erić, Branislav Dimitrijević i tada aktuelni v. d. direktora MSU Slobodan Nakarada.

U martu prošle godine Upravni odbor Muzeja Savremene umetnosti koji su činili Vladimir Veličković, Aja Jung, Aleksandra Lazar, Nikola Šuica i Svetlana Mitić, predložio je Vladislava Šćepanovića, redovnog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kao najboljeg kandidata za direktora MSU, a njihov predlog prihvatilo je Ministarstvo kulture.

Kasnije je ministarstvo je povuklo taj predlog, pa konkurs za direktora MSU nije uspeo.

Foto: Oksansa Skendžić

Foto: Oksansa Skendžić

U tom slučaju predviđeno je da Vlada Srbije, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, imenuje vršioca dužnosti.

Početkom ove godine Slobodan Nakarada je apelovao na Ministarstvo kulture i informisanja da izabere novi Upravni odbor MSU, jer je Vladimir Veličković preminuo, a Aja Jung podnela ostavku na članstvo u UO MSU.

Ministarstvo kulture i informisanja nedavno je predložilo Viktora Kiša za vršioca dužnosti direktora MSU, kojeg je Vlada Srbije danas i imenovala na tu funkciju.

Povezane vesti – “TREBALO JE DA KOŠTA 1,5 MILIONA”: Izložba Marine Abramovič koštala 1,3 miliona E

Kiš je rođen 1973. godine u Beogradu i završio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek keramika.

Na pomen njegovog imena neki će prvo pomisliti na džinovske mrave koje je radio za grupu Prodigy, drugi će se setiti kako je njegov gvozdeni čovek zaronio u pesak čuvenog Burning man festivala, a treći se osmehnuti pri pomisli na fantastičan svet koji je stvorio na ruševinama nekadašnje fabrike “Trudbenik”.

Viktor Kiš je svoje radove izlagao na brojnim izložbama i autor je više skulptura na otvorenom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar