Scena
10.10.2022. 19:05
R.E.

Pišite nam na Facebook-u

Vodimo vas besplatno u bioskop, na beogradsku premijeru filma "Strahinja Banović"

Film
Izvor: Shutterstock

Film "Strahinja Banović" konačno, 13. oktobra, stiže i u naše bioskope, a mi vas vodimo na beogradsku bioskopsku premijeru!

Reč je filmu Stefana Arsenijevića koji je inspirisan epskom pesmom "Banović Strahinja" u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. 

Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Na početku migranstske krize Strahinja i njegova žena Ababu, oboje stari 28 godina, napustili su Ganu. Uspeli su da stignu do Nemačke, ali su ih odande deportovali nazad u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali Strahinja daje sve od sebe da započne novi život.

Vredno radi da dobije azil, trenira fudbal za lokalni klub i volontira za Crveni krst. Proces je dugotrajan, i Ababu, strastvenu ženu koja želi da postane glumica u Londonu, njihov život ne ispunjava.

Jedne noći stiže nova grupa Sirijaca, na putu u Zapadnu Evropu. Jedan od njih je Ali, harizmatični levičarski aktivista. Ababu mu se isprva ruga, ali već sledećeg dana, bez objašnjenja, odlazi s njim iz Srbije. Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih: iz ljubavi.

Ukoliko želite da pogledate ovaj film, pošaljite nam poruku ispod ove objave na našoj Facebook stranici - dvoje najbržih čitalaca će dobiti po dve besplatne ulaznice za projekciju u četvrtak 13.10. od 20h u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stefanu Arsenijeviću AFIFS nagrada
Stefan Arsenijević 19. 7. 2022.

Film “Strahinja Banović”

20.07.2022. 22:35

Stefanu Arsenijeviću AFIFS nagrada

Treće festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici uručene su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve