Scena
29.08.2021. 13:24
R.E.

Da se ponosimo

Prvi put posle 55 godina naš film nagrađen u Karlovim Varima (FOTO)

Stefan Arsenijević
Izvor: Promo

Film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović“ osvojio je Gran pri Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, Ibrahim Koma dobio je Nagradu za najboljeg glumca za ulogu Strahinje, a Jeleni Stanković dodeljeno je specijalno priznanje za direktora fotografije.

Glavnu nagradu, Gran Pri Festivala, "Kristalni globus“ na ceremoniji zatvaranja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, reditelju Stefanu Arsenijeviću je uručio slavni glumac Itan Hok, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ibrahim Koma je proslavljeni francuski glumac koji se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu.

Jeleni Stanković pripalo je Specijalno priznanje za direktora fotografije.

Na KVIFF festival se dodeljuju tri specijalna priznanja. Osim ove dve nagrade, "Strahinja Banović“ osvojio je i Nagradu Ekumenskog žirija i žirija mreže Evropskih prikazivača „Europa Cinemas Label“, kako je ranije objavljeno.

Film "Strahinja Banović“ (međunarodni naslov "As Far As I Can Walk“) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala.

Pogledajte fotografije: 

Ovo je prvi put posle 20 godina da se srpski film nađe u glavnom takmičarskom programu ovog prestižnog festivala i prvi put posle 55 godina da osvoji neku od glavnih nagrada, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima do sada je od domaćih autora nagrađen Vladimir Pogačić za najbolju režiju 1957. godine, i Aleksandar Petrović, koji je 1966. dobio Prvu glavnu nagradu Festivala za film “Tri”.

Prvi put je na Festivalu u Karlovim Varima srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja.

Sa svojom ženom Ababuo (Nancy Mensah-Offei) on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Arsenijević je slavu stekao sa kratkim filmom "(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara.

"Strahinja Banović" je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja "Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film "Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslav Mogorovića ispred kuće "Art & Popcorn“, u saradnji sa "Cinnamon“ filmom. Koproducenti su "Surprise Alley“ (Francuska), "Les Films Fauves“ (Luksemburg), "Artbox Production House“ (Litvanija) i "Choucckov brothers“ (Bugarska). Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope - Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa - MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zanosna lepotica i seks simbol, vratila se filmu
Savina Geršak

Intervju

19.08.2021. 08:00

Zanosna lepotica i seks simbol, vratila se filmu

Ni manje filmova ni više sećanja. Ta zanosna devojka učinila je da surovo smešni filmovi Živka Nikolića imaju prizvuk lepote koja je bila nestvarna taman koliko su njegovi likovi bili okrutno realni. I baš kao u dobrom filmu, nestala je kad se svima dopala. Nakon tri decenije Savina Geršak odlučila je da je vreme da se ponovo pojavi u filmu. 
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve