Scena
24.01.2024. 04:05
R.E.

Na današnji dan

Žanke Stokić se na kraju nisu setili ni država, ni pozorište, već jedna Magda

pozorište
Izvor: Shutterstock

Pre tačno 137 godina, 24. januara 1887. godine, rođena je Živana Žanka Stokić, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu i najpoznatija "Gospođa ministarka".

Ulogu ministarke Živke prvi put je odigrala 1929. godine, a Beograđani su u ovoj ulozi imali priliku da je vide čak 100 puta do 1937. godine.

Branislav Nušić je tvrdio da je Žanka bila jedina glumica koja je mogla na pravi način da iznese tu ulogu.

Bila je poznata kao boem i kao jedna od retkih žena tadašnjeg Beograda, koja se usuđivala da mnoge zore dočeka u kafanama Skadarlije.

Kako pišu hroničari, 7. marta 1929, za svoj jubilej - četvrt veka umetničkog rada - od deset časova ujutro primala je čestitke i poklone u skadarlijskoj kafani "Dva jelena".

Bila je miljenica Beograda, uveseljavala je sve prisutne gde god se našla.

Ipak, nakon oslobođenja od Nemačke okupacije, nije bila pošteđena akcija Suda časti NOF Narodnog pozorišta. Optužena je za saradnju sa Nemcima, zbog nastupanja u pozorištima Veseljaci i Centrala za humor, koja su bila pod direktnom upravom okupatora.

Osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti i data joj je zabrana javnog rada.

U molbi za pomilovanje, dve godine kasnije, navela je da je tokom rata krila u svom stanu Koču Popovića, Samuila Pijade, porodicu Flore. Ukazivala je i na svedoke, a na kraju zamolila dopuštenje da se vrati umetničkom životu da ne bi "živela od tuđe milostinje". Ministar pravosuđa Srbije Dušan Bratić predložio je da se kazna smanji, ističući da je "optužena već godinama bezopasna po društvo".

Preminula je 21. jula 1947, a sahranjena je skromno, na Topčiderskom brdu.

Spomenik joj nije podigla ni država, ni pozorište, već služavka s natpisom: "Svojoj plemenitoj gazdarici Žanki podižem ovaj spomenik, blagodarna Magda."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kristijan Dior - zamalo diplomata
1

Da li znate ovu priču

21.01.2024. 04:40

Kristijan Dior - zamalo diplomata

Jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera, Kristijan Dior, rođen je 21. januara 1905. godine u Normandiji. Njegova životna priča pravi je primer da put do uspeha nije lak, ali i da nikada ne treba odustajati.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve