Scena
17.05.2022. 22:15
R. E. / Beoinfo

Zgrada stara dva veka

Žarkovo dobilo muzej

Muzej Žarkovo
Izvor: Beoinfo

Zavičajni muzej u naselju Žarkovo na opštini Čukarica, otvoren je u utorak u objektu koji datira iz 19. veka, a u kojem se nekada nalazila jedna od prvih škola na teritoriji Beograda.

"Danas je Žarkovo dobilo Zavičajni muzej, što znači da će bogata istorija ovog naselja biti sačuvana, a ovo će postati mesto na kojem će se ne samo čuvati istorija nego i održavati razne kulturne svečanosti.

Zgrada gde se nalazi muzej stara je dva veka, a od 1840. godine bila je škola i to jedna je od najstarijih u Beogradu. Кada sam pre nekoliko godina dobio inicijativu od predstavnika Udruženja Žarkovaca, koji su predložili da pretvorimo ovu zgradu u muzej, zaista nisam razmišljao mnogo o tome i uradili smo projekat, renovirali školu i pretvorili je u muzej gde će biti deo istorije Žarkova, a dvorište smo pretvorili u prostor gde će se održavati pesničke večeri, koncerti i sve ono što treba da ima svaki deo Beograda", poručio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić

Prema njegovim rečima, Žarkovo je jedno od najstarijih mesta Beograda, postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica. Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se ovde.

"Ovde je održan sastanak Кarađorđa i izaslanika Porte Bećir paše na početku Prvog srpskog ustanka. Odavde je 1806. Кarađorđe započeo napad na Beograd, takođe iz ovog naselja su princ Eugen Savojski 1717. godine i austrijski baron fon Laudon 1789. godine izvršili napade na Beograd.

Prema tome, naša obaveza je da sačuvamo istoriju Žarkova i uspomenu na sve one ljude koji su stvarali Žarkovo, a time i stvarali istoriju Beograda. Svaki deo Beograda treba da ima svoj zavičajni muzej i zato smo nedavno završili Spirtinu kuću i obnovili Zavičajni muzej Zemuna koji nije radio dugo godina.

Trenutno radimo na izgradnji ovakvog muzeja u Obrenovcu koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina smo završili muzej u Mladenovcu", rekao je Vesić.

On je zahvalio svim ljudima koji su dali svoj doprinos da se ovaj muzej završi.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Кolarić je izrazio zadovoljstvo što se danas otvara Muzej Žarkova u objektu starom dva veka koji čuva istoriju opštine.

"Кada sam dobio inicijativu građana da objekat koji je bio pred urušavanjem pretvorimo u ustanovu od kulturnog značaja, prihvatio sam je sa zadovoljstvom i danas uz veliku podršku zamenika gradonačelnika smo tu inicijativu pretvorili u delo.

Zahvaljujem ljudima koji su dali svoj novac za realizaciju ovog projekta kako bi nove generacije podsetili na ono što se dešavalo u Žarkovu u prošlosti i da im ostavimo mesto gde će moći da se okupljaju. Posle otvaranja pozorišta na Čukarici, podizanja spomenika Matiji Banu, danas smo otvorili i Muzej.

Opština Čukarica ulaže dosta u kulturu i to je veoma važno jer na taj način privlačimo turiste gde pored svih prirodih lepota koje Čukarica može da ponudi sada možemo da ponudimo i naše kulturne ustanove", rekao je Кolarić.

Slike iglom islikane

Izložba Vilerovih goblena

Goblen

Izložba Vilerovih goblena

13.05.2022. 21:10

Slike iglom islikane

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković zahvalila je Gradu i zameniku gradonačelnika na podršci koju pružaju ustanovama kulture i koji su imali razumevanja da se ovaj projekat završi u rekordnom roku.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Кarl, vlasnik producentske kuće "Кošutnjak film”, inicijator za rekonstrukciju objekta, donator i stanovnik Žarkova Zoran Jovanović i vlasnik kompanije "Gramis”, inicijator za rekonstrukciju objekta, donator i stanovnik Žarkova Miloš Spasenović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čuvaru muzeja bilo dosadno pa uzeo olovku u ruke...
Izložba, muzej

Skandal!

10.02.2022. 18:15

Čuvaru muzeja bilo dosadno pa uzeo olovku u ruke...

Čuvar muzeja "Boris Jelcin centra“, iz dosade je docrtao oči na umetničko delo "Tri figure“, umetnice Ane Leporskaje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve