Scena
07.03.2022. 09:51
R.E.

Pobednik - "Nitram"

Završen FEST, proglašeni pobednici

1
Izvor: FEST / CEBEF

Film "Nitram" autralijskog reditelja Džastina Kurzela, izabran je za najbolji film jubilarnog 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji je u nedelju uveče svečano zatvoren u Beogradu dodelom nagrada i koncertom Simfonijskog orkestra RTS pod vođstvom Bojana Suđića.

Radnja filma prati Nitram koja živi sa majkom i ocem u predgrađu Australije, izolovan i frustraran što ne može da se uklopi u sredinu, a život mu se menja nakon što stekne bliskog prijatelja u povučenoj Helen. Kada se to prijateljstvo tragično okonča, Nitramova usamljenost i bes rastu do trenutka koji kulminira najsurovijim zločinom.

Film "Nitram" je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996. godine, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi, a ranio 23.

Glavni takmičarski žiri ove godine činili su glumac Miloš Biković, glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske Djerdji Raduli, reditelj Argiris Papadimitropulos i glumac Toni Gojanović.

Miloš Biković
Izvor: FEST / CEBEF / Dušan Milenković

Tokom 10 dana trajanja festivala održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju, a prodato je 52.000 ulaznica.

Najviše nagrada dobio je film "Optužujem".

Tamara Dragičević, Jugoslav Pantelić
Izvor: FEST / CEBEF / Dušan Milenković

Nagradu "Fedeora" za najbolji evropsko-mediteranski film dobila je "Optužba" Ivana Atala, a nagradu "Milutin Čolić" za najboljeg reditelja srpskog filma dobio je "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića.

"Naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom izdanju festivala", rekao je Arsenijević na svečanom zatvaranju festivala.

Nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona pripala je filmu "Mrak", a specijalno priznanje u okviru selekcije "FEST fokus" dodeljena je filmu "Heroji" Gorana Nikolića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FEST i na poštanskim markama
2b 2022 FDC FEST

Pošte Srbije

28.02.2022. 18:21

FEST i na poštanskim markama

U čast velikog jubileja, Pošta Srbije objavila je emisiju prigodnih poštanskih maraka "Festovih 50”.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve