Sport
05.10.2022. 18:10
Beta

Istraga u SAD

Afera u ženskom fudbalu: Treneri zlostavljali igračice

1
Izvor: Beta / FR171656 AP / Will Newton

Zlostavljanje i nedolično ponašanje u američkoj najjačoj ženskoj fudbalskoj ligi (NWSL) postalo je sistemsko, pokazala je nezavisna istraga.

Fudbalski savez SAD saopštio je da će odmah krenuti u sprovođenje reformi, preneo je u utorak Skaj.

NWSL je bila primorana da reaguje pre godinu dana kada je Atletik objavio izveštaj u kome navodi da je bivši trener Severne Karoline Pol Rajli seksualno zlostavljao fudbalerke. Izveštaj je sačinjen posle razgovora sa više desetina igračica koje je Rajli trenirao od 2010. godine.

Atletik je naveo da je Rajli negirao "većinu optužbi".

1
Izvor: Beta / The Oregonian / Randy L. RasmussenPol Rajli

Posle toga ligu je napustila bivša komesarka Liza Berd i zatražila reforme, a polovina klubova iz NWSL prekinula je saradnju sa trenerima posle žalbi fudbalerki na kraju sezone 2021.

Fudbalski savez je doveo Seli Jejts i firmu Spolding LLP da obave nezavisnu istragu i objave pun izveštaj.

"Naša istraga otkrila je ligu u kojoj su zlostavljanje, nedolično ponašanje, verbalno, emotivno zlostavljanje i seksualno nedolično ponašanje postali sistemski, obuhvatajući više ekipa, trenera i žrtava. Verbalo i emotivno zlostavljanje koje su igračice opisale ne odnosi se samo na 'žestoko' treniranje, a one su među najboljim sportistima sveta", navodi se u izveštaju.
 

U izveštaju su date brojne preporuke za prioritetno zdravlje i bezbednost igračica. Među njima je i zahtev da ekipe ligi i savezu tačno prijave nedolično ponašanje trenera, kako bi se obezbedilo da treneri više ne idu u druge ekipe. Poziva se i na proveru trenera i blagovremenu istragu navoda o zlostavljanju.

Predsednica Fudbalskog saveza SAD Sindi Parlou Kon rekla je da su nalazi istrage "srceparajući i duboko zabrinjavajući".

NSWL saopštila je da će odmah ispitati izveštaj, a zajednička istraga lige i Udruženja fudbalerki je u toku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evropsko fudbalsko prvenstvo za žene oborilo rekord u gledanosti
1

Interesantno

31.08.2022. 15:49

Evropsko fudbalsko prvenstvo za žene oborilo rekord u gledanosti

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo za fudbalerke gledalo je više od 365 miliona ljudi, što je rekordna gledanost nekog takmičenja u ženskom fudbalu, saopštila je Evropska fudbalska unija (Uefa).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve