Sport
27.01.2023. 16:05
Mihailo Paunović

Aleksander Čeferin

"U fudbalu sam sreo više kriminalaca nego dok sam bio advokat"

fudbal, kriminal
Izvor: Shutterstock

Romantika je raskinula sa fudbalom. Ostavila ga je i nije se okrenula...

Nije to više sport u kome ima mesta za ljubav, strast i lojalnost. Možda još u Južnoj Americi i pokojoj još tački na svetu. Romantika je u fudbalu počela da bledi sa poslednjim driblinzima Ronaldinja, da bi se od njega definitivno odvojila nakon Ronaldovog prelaska u Al Nasr.

Nije to više ista igra, ali je i dalje, uz sve promene, najvažnija sporedna stvar na svetu. Pokazao je i dokazao fudbal ovu tvrdnju toliko puta, ali čini se nikada jače nego pre dve godine kada je malo falilo da zaživi projekat Superliga Evrope.

Kada su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Milan, Inter, Arsenal, Totenhem, Čelsi, Mančester junajted, Mančester siti i Liverpul okrenuli leđa UEFA, bio je to najveći izazov sa kojim se fudbal suočio u svojoj dugoj i bogatoj istoriji. Da je "odmetnička liga“ zaživela, danas bismo o fudbalu govorili drugačije.

Superliga je zamišljena kao zatvoreno takmičenje koje bi okupilo najbogatije klubove koji bi igrali između sebe. Koliko je ovo važan sport na globalnom nivou još jednom smo se podsetili kada se čuo glas običnih navijača koji su iskazali jedinstven stav povodom toga koliko je za njih Superliga neprihvatljiva.

Ipak, ni glas navijača zbog kojih bi fudbal trebalo da se igra nije mogao da nadjača buku koju je proizvodio novac.

Američka banka Džej Pi Morgan obezbedila je za ligu "odmetničkih klubova“, na čijem čelu se kratko nalazio Florentino Perez, neverovatnih 3,5 milijardi evra, pa bi tako šampion Superlige zaradio 400 miliona evra.

Koliko je ideja bila ozbiljna po fudbal moglo je da se nasluti i po izjavama Florentina Pereza. Predsednik Real Madrida je u to vreme istakao da fudbal mora da se menja, da se okreće mlađoj publici da postane prava zabava, pa tako ni promena formata utakmice sa 90 minuta na kraće nije isključena.

Bio je to snažan i dubok ubod nožem u leđa UEFA. Međutim, cela ideja bila je kratkog daha jer su UEFA i fudbalski savezi zapretili klubovima osnivačima drakonskim kaznama.

Iako je čitav problem trajao svega nekoliko dana, stvar je bila izuzetno ozbiljna. Bio je to još jedan dokaz da je fudbal danas biznis, a da novac ima moć da preseče sve veze, pa čak i one prijateljske. O tome je nedavno govorio predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Prvi čovek UEFA je nedavno, gostujući u emisiji "Neuspeh prvaka“ koju vodi nekadašnji reprezentativac Hrvatske Mario Stanić, prokomentarisao da zbog pokušaja formiranja Superlige Evrope "48 sati ništa nije jeo, pio, niti je spavao“.

"Neko misli da je posao predsednika UEFA da gleda utakmice i da je dobro plaćen za to, a zapravo je odgovornost koju nosiš ogromna. U fudbalu postoje interesne grupe koje su zarad lične dobiti spremne na sve. Radio sam kao advokat 24 godine i često kažem da se kroz praksu advokata, koji je radio krivično pravo, nisam susreo sa toliko kriminalaca kao tokom dve godine rada u fudbalu. Moraš da donosiš teške odluke, i ja sam to činio. Bio sam spreman da izgubim sve što imam, pretili su mi, ali nisam želeo da odustanem da bih sačuvao fudbal i u tome sam uspeo.“

Čeferin je tom prilikom istakao da ga je pokušaj puča pogodio i na ličnom planu jer je iza svega stajao njegov, tadašnji, dobar prijatelj Andrea Anjeli.

"Bogati evropski klubovi želeli su da naprave svoje zatvoreno takmičenje, među njima je bio i Andrea Anjeli iz Juventusa, koji je moj dobar prijatelj. On je samo dva dana ranije bio gost kod mene kući. Nisam mogao da verujem kad su mi rekli da je on među njima. Pokušao sam da ga dobijem nekoliko puta, ali mi on nije odgovarao i kasnije je ugasio mobilni telefon. To je za mene bio šok. Kasnije mi je preko prijatelja poručio kako treba da razgraničim posao i moral. Možda je to tako kod njega, ali kod mene nije. Taj trenutak nije promenio moje poglede na svet, i dalje verujem ljudima, mada znam da sam ispao naivan. Ipak, bolje je ispasti naivan nego pokvaren“, rekao je Čeferin.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od Ronaldove zarade će vam se zavrteti u glavi
Kristijano Ronaldo

Lova do krova

10.01.2023. 07:10

Od Ronaldove zarade će vam se zavrteti u glavi

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo zaradiće tokom svog dvoipogodišnjeg ugovora sa Al Nasrom iz Saudijske Arabije više od 400 miliona evra, od čega polovinu za promociju kandidature kraljevine za Svetsko prvenstvo 2030. godine, rekao je za AFP izvor blizak klubu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve