Sport
06.08.2021. 11:20
Tanjug

Sport i politika

Beloruski treneri izbačeni iz Olimpijskog sela

Olimpijsko selo
Izvor: AP / Charlie Riedel

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici beloruskih trenera zbog njihove navodne umešanosti u pokušaja da primoraju sprinterku Kristinu Timanovsku da se vrati u Belorusiju sa Olimpijskih igara u Tokiju. Oni su i iseljeni iz Olimpijskog sela, objavljeno je na Tviter nalogu MOK-a.

U objavi se navodi da je MOK preduzeo mere protiv Jurija Moiseviča i Artura Šimaka "zarad dobrobiti beloruskih sportista koji su i dalje u Tokiju".

Dodaje se da je formirana Disciplinska komisjia MOK koja treba da razjasni okolnosti incidenta i ulogu navedenih trenera u njemuNjima će, kako se navodi, biti omogućeno da daju izjave.

Beloruska atletičarka Kristina Timanovska doputovala je četvrtak u Varšavu, nakon što je Poljska njoj i njenom suprugu odobrila humanitarne vize. Ona je prethodno odbila da se vrati u domovinu sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Timanovska, koja je kritikovala postupke trenera svog tima, provela je dve noći u poljskoj ambasadi u Japanu pre nego što je odletela za Varšavu preko glavnog grada Austrije Beča.

Beloruski olimpijski komitet objavio je da su njeni treneri odlučili da je sa Olimpijade vrate kući zbog psihološkog stanja, čemu je prethodila njena kritika na račun atletskog saveza, koji je hteo da je ubaci u štafetu 4x400 metara, disciplinu koju nije trčala do tada, pošto su dve beloruske trkačice suspendovane.

Nakon toga nju su prebacili na aerodrom, gde je odbila da se ukrca na let za Istanbul i umesto toga se obratila policiji za pomoć, a Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je zvaničnu istragu o navodima da je Belorusija pokušala da prisili sportistkinju da se sa Olimpijskih igara u Tokiju vrati u zemlju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Belorusija traži od Japana informacije o Timanovskoj
Belorusija

Da li će dobiti azil?

02.08.2021. 16:05

Belorusija traži od Japana informacije o Timanovskoj

Beloruska ambasada u Tokiju uputila je zvaničan zahtev japanskim vlastima za informacije o atletičarki Kristini Timanovskoj, koja je odbila da se ukrca na let za Belorusiju i zatražila azil.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve