Sport
08.02.2024. 06:25
R. E.

1984.

Pre četiri decenije bile su Zimske olimpijske igre u Sarajevu... (FOTO)

Sarajevo, 7. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Prošlo je tačno 40 godina od otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

ZOI u Sarajevu trajale su od 8. do 19 februara 1984, a učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja.

Prvi put u istoriji domaćin Zimskih olimpijskih igara bila je socijalistička zemlja. Jugosloveni, a posebno Sarajlije, bili su izuzetno ponosni kada je 1977. objavljeno da će se ZOI održati u Jugoslaviji 1984. godine. 

ZOI u Sarajevu mnogi još uvek smatraju najbolje organizovanim igrama ikada.

Iako je na takmičarskim stazama bilo snežnih topova, Sarajlije su februar 1984. dočekale strepeći da neće biti snega u gradu kada se budu održavale igre, jer nisu mogli da zamisle održavanje ovakve manifestacije bez snega.

Međutim, veče pred ceremoniju otvaranja desilo se pravo čudo! Mećava je donela ogromnu količinu snega i zatrpala Sarajevo, na opšte oduševljenje sportista i domaćina.

Olimpijski plamen na stadionu Koševo zapalila je klizačica Sanda Dubravčić, maskota je bio vuk Vučko, a pevač Zdravko Čolić sinhronizovao je glas Vučka u špicama i otpevao čuveno "Sarajevo".

Domaćin ZOI nikada ranije nije ostao bez medalje, ali se spekulisalo da Jugoslavija može postati prvi izuzetak. Ipak, Jure Franko, slovenački skijaš, osvojio je srebrnu medalju. 

Ponos koji je naš narod osećao u tom trenutku izražen je porukama: "Volimo Jureka više nego bureka!"

Maskota ZOI u Sarajevu bio je čuveni vuk Vučko, koji se mogao kupiti širom Jugoslavije u vidu različitih figurica, nalepnica, kao ukras na garderobi, čak i na sudovima za spremanje hrane. Vučko još uvek opstaje kao simbol Sarajeva i draga uspomena na prošla vremena.

Igre su obeležili Džejn Torvil i Kristofer Din, koji su zahvaljujući izvedbi "Bolera" postali prvi i do sada jedini par u istoriji koji je ostvario savršen skor u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama.

Najuspešnije države bile su tadašnja Istočna Nemačka (9 zlatnih, 9 srebrnih i 6 bronzanih medalja) i SSSR (6 zlatnih, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja).

Organizacija ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Budućnost Zimskih olimpijskih igara je neizvesna
Olimpijske igre

Klimatske promene

06.02.2022. 20:20

Budućnost Zimskih olimpijskih igara je neizvesna

Budućnost zimskih olimpijskih igara ugrožena je zbog klimatskih promena, navodi se u novom izveštaju britanskog Univerziteta Lafbaro.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve