Bogdan Bogdanović – lider koji ne zaslužuje da bude rezerva

Bogdan Bogdanović – lider koji ne zaslužuje da bude rezerva

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU


Ako mene pitate niko nije znao da doda loptu kao Džejson Vilijams… Poslednji šut sa pola terena uvek bih poverio Ljulju i u svojoj ekipi bih najradije imao skakača popt Denisa Rodmana… Mnogo je igrača u košarci koji su svojim specifičnim karakteristikama ostavili traga u ovoj igri. Ipak, oni koji najdublji trag ostavljaju kroz istoriji nisu oni koji su, samo, u stanju da zatrpaju koš protivnika, koji su specijalisti za odbranu, ili sjajni skakači. Najčešće i najduže se pamte lideri. Oni koji su bili predvodnici svojih generacija, one koje bi ekipa slepo pratila i bezuslovno im verovala. Oni koji su imali hrabrosti da preuzmu odgovornost kada nikome ne ide. Takvih igrača je samo na prostoru biše Jugoslavije bilo mnogo. Ukoliko bismo počeli da ih nabrajamo sigurno bismo nekog zaboravili. Zato akcenat neće biti na njima, već na igraču koji postaje lider svoje generacije.

Godine provedene u Evropi iskoristio je da osvoji sve što je mogao na klupskom nivou. Domaće prvenstvo i Jadransku ligu sa Partizanom, prvenstvo Turske i Evoligu sa Fenerbahčeom. Gde god je igrao, ubrzo nakon ukazane šanse, postajao bi ključan igrač, motor ekipe. Logično naredni korak u karijeri bila je Amerika – NBA. I tu se snašao. Za svojih 27 godina, dokazao se mnogo puta, zaslužio mnoga individualna priznanja, ali ono što Bogdana Bogdanovića ističe u odnosu na većinu jeste gen pobednika koji krasi samo odabrane.

EPA/TOLGA BOZOGLU

EPA/TOLGA BOZOGLU

Poslednju potvrdu za to smo dobili letos. Dvogodišnje kaljenje sa najboljim igračima na svetu, dodato na predhodno igranje u Evropi doprineli su da sazri, da još više dobije na samopouzdanju. Sve to je uticalo da na Svetskom prvenstvu u Kini odigra svoj najbolji turinir u karijeri, bude najbolji strelac prvenstva i što je najbitnije da svima stavi do znanja da je reprezentacija Srbije u dobrim rukama i da će nakon što se Miloš Teodosić povuče, on biti njen lider.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

O njemu je, tokom trajanja Svetskog prvenstva u Kini, za Ekspres govorio Duško Vujošević, koji je među prvima prepoznao Bogdanovićev potencijal, pružio mu šansu i gurnuo ga u “vatru” kada je to bilo najbitnije za njega.

Povezane vesti – Kapiten. Lider.

“On je igrač koji je rođeni košarkaš. Neobičan igrač sa atipičnom tehnikom šuta – takozvani šut sa impulsom. Izuzetno pametan igrač. Nisam očekivao da će napraviti ovo što jeste u NBA ligi. Svaka mu čast. On je neke košarkaške stvari znao i pre nego što ga je neko tome naučio. Nosio je to u svom DNK”, rekao je Vujošević.

Međutim, to [to je bio najbolji strelac na Svetskom prvenstvu nije mu mnogo značilo po povratku u NBA. Ove sezone nijednu utakmicu nije počeo kao starter u Sakramentu. U medijima su se pojavile priče da je nezadovoljan svojim statusom. Sve te priče podgrejala je i informacija da je odbio da produži saradnju sa Sakramentom koji mu je za četiri godine ponudio 51 milion dolara.

AP Photo/Rich Pedroncelli

AP Photo/Rich Pedroncelli

“Voleo bih da ostanem. Svi znaju da volim Sakramento. Svako voli da bude ovde, grupa ljudi je sjajna. Srećan sam u ovom trenutku kao što sam bio srećan i svih ovih godina. Ali, ne želim da žurim sa odlukom.”, rekao je Bogdanović i još jednom stavio svima do znanja da košarku ne igra zbog para.

Povezane vesti – Hvala ti Sale!

Iako nije počinjao utakmice kao starter, čekao je svoju šansu, čekao je da “namesti ruku”. Šansa je došla u vidu povrede Diereona Foksa. Iako je ponovo utakmicu počeo sa klupe, svoje minute je iskoristio na najbolji način. U utakmici protiv Portlanda zabeležio je 24 poena, deset asistencija i četiri ukradene lopte. O kakvim se brojkama radi govori činjenica da su one među najboljima koje je jedan od rezervista zabeležio u poslednjih 10 godina. Jedini igrač koji je više doprineo, ušavši u igru sa klupe, jeste Lu Vilijams koji je pre godinu dana protiv Memfisa zabeležio 40 poena i takođe imao deset asistencija i četiri ukradene lopte.

Posle utakmice sa Portlandom Bogdanović nije talasao. Ponovo mu je ispred individualnog učinka bila bitnija pobeda tima.

“Iskusan sam igrač i mogu da se naviknem na bilo koju ulogu ovde i samo pokušavam da pomognem timu da pobedi. Večeras deset asistencija, više sam srećan zbog pobede.”, rekao je Bogdanović posle meča.

NBA liga je sprecifična. Trofeji i partije iz Evrope, sa kojima igrači pune svoj CV, samo su dobra preporuka za NBA, ništa više. Igračima koji dolaze iz Evrope pretstoji dokazivanje kao da iza sebe nemaju ništa ostvareno. Bogdanović je prihvatio takva pravila igre. Ćuti, radi, dokazuje se. Ipak, čini se da igrač sa ovakvim potencijalom zaslužuje malo više poverenja i minuta na terenu. I zaslužiće ih, ako ne kod Voltona, onda sigurno kod nekog drugog.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar