Sport
12.11.2019. 15:18
M. P.

BORBA ZA TRON I REKORDE: Ponovo je sve u Đokovićevim rukama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novak Đoković je na završni Masters u Londonu došao kao drugi teniser sveta sa jasnom ambicijom da prestigne Rafaela Nadala i godinu ipak završi kao najbolje rangirani.

Pre starta turnira situacija je bila jasna - ukoliko želi prvo mesto Đoković mora da pobeđuje, ali i da čeka kiks Rafaela Nadala, dakle za sve se pitao Španac.

Ipak, već posle prvog kola situacija se drastično promenila. Đoković je ubedljivom pobedom nad Beretanijom preskočio prvi prepreku, dok je sa druge strane Nadal izgubio od Zvereva. Porazom od Nemca, Španac je tim porazom, na neki način, otvorio Đokoviću put do prvog mesta. Sada se Srbin za sve pita i povratak na vrh zavisi isključivo od njegove igre.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Prva naredna Đokovićeva prepreka biće Dominik Tim, koji je u prvom kolu savladao Rodžera Federera. Talentovani Austrijanac nikada ne predstavlja lak zadatak, iako Đoković vodi u međusobnim duelima 6:3. Do njihovog poslednjeg, međusobnog susreta, došlo je na Rolan Garosu, kada je kao pobednik iz meča izašao Austrijanac. Jasno je da je Tim ozbiljniji protvnik od Beretanija i da će Đoković za pobedu protiv njega morati više da se pomuči. Ipak, motiva mu neće nedostajati jer Masters u Londonu ne donosi samo prvo mesto na ATP listi.

Srpski teniser je do sada pet puta završavao godinu na prvom mestu 2011, 2012, 2014, 2015, 2018. godine. Dakle, ukoliko uspe da osvoji Masters u Londonu, Đokoviću će to biti čak šesti put da godinu završi kao najbolji. Ovaj uspeh predstavljao bi mnogo više od šeste "recke", jer bi Đoković na taj način izjednačio rekord Pita Samprasa koji je šest puta završavao godinu na provm mestu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ali to nije sve.

Pobeda u Londonu, Đokoviću bi donela još jednu mogućnost - da se dodatno približi Samprasu na večnoj listi igrača koji su proveli najviše nedelja na prvom mestu ATP liste.

Povezane vesti - "TO SU PROSTO GENI": Đoković govorio o uspesima srpskih sportista

Prvi na ovoj listi je Rodžer Federer sa 310 nedelja provedenih na vrhu. Drugi je Pit Sampras sa 286 nedelja, dok je treći upravo Đoković sa 13 nedelja manje od Amerikanca.

Prvo mesto, kao takvo, odavno za Đokovića predstavlja samo satisfakciju. Pravi izazov su Grend slemovi i rekordi koji određuju kako će ostati upamćen u istoriji belog sporta. Zbog toga pobeda na Mastersu u Londonu donosi mnogo više od prvog mesta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve