Sport
02.11.2019. 16:11
ekspres

"TO SU PROSTO GENI": Đoković govorio o uspesima srpskih sportista

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi teniser sveta Novak Ðoković uspehe srpskih sportista obrazložio je u genima, koje vučemo kao stari evropski narod, i poručio da mu je Nikola Tesla inspiracija u karijeri.

Novinari su podsetili svetskog broja jedan da su baš u Bersiju, gde Ðoković danas igra polufinale Mastersa u Parizu protiv Gregora Dimitrova, odbojkaši Srbije nedavno postali šampioni Evrope, a uspehe je Srbija pravila u obe konkurencije u odbojci, košarci, tenisu, vaterpolu...

"Odgovor za uspehe je vrlo prost - geni. Mi smo stari evropski narod, vučemo jake gene i ne čudi me što imamo toliko uspeha u sportu. Imamo mentalne i fizičke predispozicije, a sport nam je kulturoški jako usađen od ranih dana života", rekao je Ðoković na konferenciji za medije u Parizu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Michel Euler

On je dodao da se u Srbiji puno vrednuje igranjem sa loptom, iako se polako to gubi zbog moderne tehnologije.

"Odrastao sam napolju, na planini, a i u Beogradu sam dosta vremena provodio napolju. Mislim da odatle sve počinje, kada se ohrabruju ljudi da se napolju bave sportom. Tako u kasnijim fazama može da dođe do uspeha", rekao je srpski as, a onda podsetio koliko je teško napraviti uspeh iz Srbije.

Povezane vesti - "NISAM JOŠ ZA PENZIJU" Novak: Mentalno sam u prednosti nad Rafom i Federerom

"U jako malo sportova imamo strukturu i sistem. Praktično bez sistema pravimo vrhunske svetske rezultate u mnogim sportovima. Košarka i odbojka deluju da imaju sistem, u tenisu to nije bio slučaj, tako je i dalje. Nadam se da ćemo uzdruženim snagama da izmenimo i postavimo sistem", naveo je Ðoković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Andy Brownbill)

Prema njegovim rečima, Nikola Tesla je neko na koga se ugleda.

"Bio je vanvremenski čovek, univerzalni um i dotakao je visine i dimenzije koje ni danas nisu pojmljive. Neverovatan legat. Isto tako je bio neshvaćen kao čovek, privlaci me njegova životna priča i inspiracija. Ljudska strana me još više interesuje. Otac sveštenik, cela priča je impresivna kako je otišao ''trbuhom za kruhom'' i uspeo da ostvari predivnu priču i karijeru u SAD", istakao je Ðoković.

Povezane vesti - ČAS TENISA: Đoković preko Cicipasa do polufinala Pariza

Kako je naglasio, kao sportista ne može da poredi sa Teslom, ali priznaje da se poistovećuje sa njegovom pričom.

"Sa 12 godina sam otišao u Nemačku nekoliko meseci po bombardovanju, bez roditelja i znam da mi je to bilo šokantno. Mogu da se identifikuje i pronađem inspiraciju", zaključio je Novak.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve