Sport
08.12.2021. 17:02
R.E.

Pre tačno 30 godina

Dan kada je Crvena Zvezda zasijala i kako se toga seća Zvonko Milojević

Crvena Zvezda
Izvor: Shutterstock

Pre tačno 30 godina, fudbaleri Crvene zvezde postali su šampioni sveta, pošto su 8. decembra 1991. godine u Tokiju savladali čileanski Kolo Kolo 3:0 i osvojili Interkontinentalni kup.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u ekipi - Vladimir Jugović. On je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč stavio je Darko Pančev, golom u 72. minutu, Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Dejana Savićevića.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Od osvajanja evropske do osvajanja svetske titule, Crvena zvezda se suočila sa brojim promenama u timu.

Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Siniša Mihajlovicć, Dejan Savićević, 8. 12. 2021.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

 
Legendarni golman Crvene Zvezde Zvonko Milojević, evocirao je uspomene na 8. decembar 1991 godine:

"Otišli smo u Tokio sa željom da pišemo istoriju, osvojimo trofej i uradimo nešto što niko nije uradio na prostorima bivše Jugoslavije. Imali smo ogromnu želju da to postignemo i svaka priprema bila je usmerena ka tome. Specifičan momenat bio je na poluvremenu kada smo ostali sa igračem manje, a onda je Vladica Popović ušao u svlačionicu i rekao: ''momci, jednom se igra za prvaka sveta i više nikad. Zaboravite da imamo igrača manje, izađite i pokažite da možete da pobedite''. Poslušali smo ga i postali prvaci sveta".

Milojeviću je to praktično bio početak karijere.

Zvonko Milojević, 8. 12. 2021.
Izvor: BELGA / BRUNO FAHY

"Ako ti se ikad dogodi da budeš prvak sveta, uglavnom je to na kraju karijere, a kod mene je bila specifična situacija. U mom slučaju, to je praktično bilo na samom startu karijeru, tek kada sam počeo da branim za prvi tim Zvezde. Hteo sam da to ponovim u jednom delu karijere, ali nisam uspeo, međutim, pamtiću večno sve godine u Crvenoj zvezdi", naveo je Milojević.

Veruje u današnju Crvenu zvezdu i svog kuma.

"Dejan Stanković je moj kum i mi svi dobro znamo da Zvezda bez Evrope nije Zvezda. Zvezda je toliko velika i jaka da su uspesi u Evropi sastavni deo našeg kluba. Ipak, u ovom momentu, ovo što pravi Crvena zvezda je u rangu sa onim kada smo mi postali prvaci sveta. Što se tiče utakmice sa Bragom, bilo bi dobro da grupnu fazu završimo sa prvog mesta, ali cilj je da ostanemo u Ligi Evrope", zaključio je Milojević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mrkela pisao medijima: Organizovano se radi protiv Crvene zvezde
Crvena Zvezda

Fudbal

07.11.2021. 21:56

Mrkela pisao medijima: Organizovano se radi protiv Crvene zvezde

"Očigledno je da nekome u Fudbalskom savezu Srbije smetaju uspesi Crvene zvezde i da se našem klubu konstantno "guraju klipovi" u točkove, a sve u cilju da se zaaustavi na putu da osvoji petu šampionsku titulu", izjavio je sportski direktor FK Crvena zvezda Mitar Mrkela.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve