Sport
17.10.2022. 10:27
R.E.

Odbojkaška reprezentacija

Danijele Santareli - ko je čovek koji je imao hrabrost da nasledi Terzića

Danijele Santareli
Izvor: PAP / Roman Zawistowski

U trenutku kada je Zoran Terzić napustio klupu ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, svi u svetu odbojke su znali koliko breme sa sobom nosi tek upražnjeno mesto.

Kolika god je privilegija trenirati svetske šampionke i naslediti sistem koji godinama daje rezultate, pozicija selektora ženske odbojkaške reprezentacije Srbije je sa sobom nosila i ogroman teret. Trebalo je imati hrabrost da se nasledi čovek koji je postao sinonim za žensku odbojku u Srbiji i koji je sa reprezentacijom za 20 godina osvojio 20 medalja na najvećim takmičenjima

Dovoljno hrabar da se upusti u ovakvu avanturu bio je Danijele Santareli

Kada je domaća javnost saznala ime novog selektora odbojkašica mnogi su bili skeptični i sa zebnjom su dočekali mladog Italijana. Pre svega zbog činjenice da iza sebe nije imao mnogo iskustva u vođenju reprezentacije - bio je selektor reprezentacije Hrvatske, sa kojom je u Zlatnoj ligi osvojio dve srebrne medalje. 

"Bio sam mnogo srećan, našao sam ono što sam tražio - jaku reprezentaciju, sa čvrstim temeljima, jasnom idejom, uz mogućnost da radim i u klubu i da nastavim da treniram Koneljano. Neverovatna šansa mi se pružila. Želeo sam da preuzmem selekciju koja će mi dati priliku da pokažem šta mogu. Srbija mi je za samo nekoliko dana dala tu šansu. Prihvatio sam je", rekao je Danijele.
 

Nekoliko meseci kasnije, ispostavilo se da su Srbija i Danijele Santareli sudbonosni spoj koji se desio u pravom trenutku - kada je Srbiji bila potrebna "sveža krv", a Italijanu novi izazov nakon što se u odbojci na klubskom nivou već dokazao. 

Santareli je od 2012. do 2017. bio pomoćni trener u Pezaru (2012/2013.), Urbinu (2013/2014.), Kazalmađoreu (2014/2015.) i Koneljanu (2015 – 2017.), dok je sa Koneljanom osvojio četiri titule prvaka Italije (2015, 2018, 2019, i 2021.), 3 Kupa Italije (2017, 2020. i 2021.), 4 Super kupa Italije (2016, 2018, 2019. i 2020.), 1 titulu Svetskog klupskog prvaka (2019.) i 1 titulu pobednika CEV Lige šampiona (2021.).

Do svih navedenih uspeha došao je sa svega 41 godinom. A ništa od ovoga danas ne bi stajalo u njegovoj biografiji, da na vreme nije bio iskren prema sebi i da nije shvatio da nema dovoljno talenta i veštine da napravi vrhunsku karijeru kao igrač. Odlučio se da ostane upamćen kao vrhunski trener i za sada mu i te kako ide dobro.  

Zbog toga je već sa 18 godina trenirao nižerazredne timove, a sa 27 godina je dobio priliku da bude trener u Pezaru. 

U svetu odbojke važi za velikog radnika koji živi ovaj sport. Završio je Fakultet za fizičko vaspitanje ali nakon toga nije prestao da uči. Mnogo je čitao, pratio seminare i po svom shvatanju živeo odbojku 24 sata dnevno. 

Jednom prilikom je otkrio da su mu mnogi ljudi rekli da bi trebalo više da uživa u životu, da uzme više slobodnog vremena i da s vremena na vreme izađe, ali da to ne može.

"Moram to da radim, moram da učim, radim i mislim za dobro sebe i tima“, objasnio je svoj pristup poslu ni najmanje ne pokušavajući da to predstavi kao žrtvu. "Odbojka je kao droga… s tim što mislim da je to sasvim u redu", rekao je svojevremeno Santareli. 
 

Rad i trud su se isplatili. Sa odbojkašicama Srbije se popeo na vrh odbojkaškog sveta! U svojoj vitrini ima zlatnu medalju.

Domaća javnost ga je i pored početne skepse brzo prihvatila. Pre svega zbog njegove srčanosti i načina na koji ispoljava emocije. 

 

Santareli je u braku sa liberom italijanske reprezentacije Monikom de Đenaro-Santareli. Upoznali su se 2013. godine, spojio ih je odbojkaški klub Koneljano, a njihov poljubac obišao je svojevremeno svet. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovako su se naše odbojkašice borile na terenu... (FOTO)
1

Da se ponosimo

15.10.2022. 22:08

Ovako su se naše odbojkašice borile na terenu... (FOTO)

Odbojkašice Srbije odbranile su titulu prvaka sveta! U finalu Svetskog prvenstva u Holandiji pobedile su Brazilom rezultatom 3:0. Pogledajte kako je to bilo...
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve