Sport
30.09.2019. 19:07
M. P.

DELIJE I GATE 7 - bratstvo staro više od tri decenije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je krajem avgusta žrebom u Monaku Crvena zvezda saznala imena svojih rivala u grupnoj fazi Lige šampiona, postalo je jasno da će ti mečevi sa sobom nositi određenu simboliku i da će biti mnogo više od borbe za tri boda.  Pored činjenice da će se vratiti na mesto starog uspeha, odnosno da će gostovati Bajern Minhenu, Crvena zvezda je zakazala duel sa Olimpijakosom.

Crvenu zvezdu i Olimpijakos pored istih boja na dresovima, iste vere, dobrih odnosa rukovodstva dva kluba vezuje nešto još jače - bratstvo navijača staro više od tri decenije. Reč je pre svega o bratskim odnosima dve najvatrenije navijačke grupe Gate 7 i Delija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Odnos, koji traje već 33 godine, izgrađen je pre svega na temeljima brojinh međusobnih poseta i gostovanja na kojima su ove dve navijačke frakcije odlazile zajedno.

Povezane vesti - MILOJEVIĆ PRED OLIMPIJAKOS: Vezuje nas prijateljstvo, ali gledam samo teren

Sve je počelo davne 1986. godine kada su fudbaleri Crvene zvezde gostovali Panatinaikosu, Olimpijakosovom gradskom rivalu, u šesnaestini finala Kupa šampiona. Među gostujućim navijačima tada se pojavila grupa pristalica Olimpijakosa sa namerom da podrže crveno-bele. Navodno, kako kruži priča, noć pred revanš 1. oktobra, u hotel u kojem su bili smešteni navijači iz Srbije došla je grupa navijača Gate 7, sa namerom da od "delija" traži 200 ulaznica za meč.

https://www.youtube.com/watch?v=XdHN7fFuDI0

Zajedničke akcije dva kluba, a nastavljene su i šest godina kasnije kada je došlo do novog duela sa Panatanaikosom. Tada su Grci doneli na stadion parolu "Good luck Red Star", što je razbesnelo navijače zelenih.

Maja 1994. godine Delije i "Gate 7" zajedno su prisustvovali finalu Lige šampiona između Barselone i Milana u Atini, a u novembru iste godine Grci su gostovali Beogradu povodom prijateljske utakmice, inače prve međunarodne koju je Crvena zvezda odigrala nakon ukidanja sankcija.

https://www.youtube.com/watch?v=mrBNAPI8dtw

Prijateljstvo koje je rođeno 1986. godine, a nastavilo je da se održava i raste do dana današnjeg. Često se kako na fudbalskim, vaterpolo, ili košarkaškim utakmicama mogu videti transparenti Olimpijakosa, čiji su navijači česti gosti "delijama". Ista slika viđa se i na drugoj strani.

https://www.youtube.com/watch?v=UCksBtikg3w

Međutim, koliko god to prijateljstvo bilo jako, sutrašnja utakmica drugog kola Lige šampiona između dva kluba, biće po nečemu posebna. To će biti prvi put, makar kada je fudbal u pitanju, kada će Crvena zvezda i Olimpijakos odigrati utakmicu takmičarskog karaktera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Da ništa ne bi trebalo da se promeni u odnosima navijača dva kluba, uprkos velikom ulogu, potvrđuje i iznenađenje koje su "delije" organizovale za svoju "braću" iz Grčke. Naime, dok su navijači Olimpijakosa prolazili pored Niša, na jednom nadvožnjaku su zatekli transparent na koj je na grčkom pisalo "Dobrodošli na kapiju 7, bratstvo pre svega".

Grčki mediji su ovih dana pisali kako će na tribinama Marakane biti oko 2.000 navijača Olimpijakosa i da će navodno vođe grupe "Gate 7" biti sa "delijama" na severnoj tribini.

https://www.youtube.com/watch?v=mEQfToXX_0Q

Sutrašnja utakmica između Crvene zvezde i Olimpijakosa, pored bratskih odnosa obeležiće i veliki rezultatski značaj.

Povezane vesti - DVA PUTA JE DVA PUTA: Zvezdina Liga šampiona više nije slučajnost

Bajern Minhen i Totenhem su favoriti u grupi i verovatno će se upravo grčki i srpski klub boriti za treće mesto koje donosi proleće u Evropi, odnosno u Ligi Evrope. Nastavak takmičenja u Evropi za oba kluba je izuzetno važan jer sa sobom donosi značajna finansijska sredstva.

Zato će se na terenu voditi pravi rat, uprskos prijateljskoj atmosferi sa tribina. Nešto slično, pred utakmicu, najavio je i trener crveno-belih Vladan Milojević, koji je istakao da će uprkos velikom prijateljstvu, obe ekipe želeti samo jedno - pobedu.

"Svi znamo šta znači Olimpijakos, najveći i najpopularniji klub u Grčkoj. Tu je i prijateljstvo dva naroda, a pogotovo dva kluba. Ipak, svako će se boriti maksimalno za pobedu", istakao je MIlojević.

 

Zašto "Gate 7"?

Najvatrenije pristalice Olimpijakosa okupljene su u grupu koja nosi naziv "Gejt 7". Ovo ime je u čast poginulih navijača u tragediji na stadionu „Karaiskakis", kada je 20 navijača Olimpijakosa izgubilo živote u stampedu. Olimpijakos je na tom meču odigranom 8. februara 1981. godine slavio rezultatom 6:0. Stampedo posle meča je nastao, prema zvaničnoj polcijskoj verziji, pošto je kapija na delu stadiona, "Gejt 7", bila samo delimično otvorena. Olimpijakosovi navijači su tada odlučili da po tom delu stadiona, u čast žrtava, daju ime najuticajnijoj navijačkoj grupi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve