Sport
02.09.2019. 11:19
Miailo Punović

DVA PUTA JE DVA PUTA: Zvezdina Liga šampiona više nije slučajnost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Koliko god ih spominjali, neke priče na Balkanu nikada neće biti ispričane do kraja. A priča je ovoga puta kratka - Crvena zvezda i Dinamo Zagreb odigrali su svoje utakmice godine. Klub iz Beograda je čekao Jang bojs, a Zagrepčani su gostovali Rozenborgu. Ulog je bila Liga šampiona. Po definiciji dovoljno spektakularno.

Toliko da su paradoksalno i balkanski očekivano navijači, na obe strane, svojim gestovima bacili senku na taj spektakl. Ispred "Marakane" je parkiran tenk, a kao odgovor na potez "delija", ispred "Maksimira" je dovezen traktor. Oko za oko... Potezi su podelili javnost obe države, za jedne su oni bili neshvatljivi, dok drugi nisu imali ništa protiv pozadine koju je nosila poruka. Dovoljan je to razlog da se umesto o utkamicama priča o političkim odnosima dve države. Čak ili posebno u trenutku kada je postalo jasno da su oba tima izborila svoja mesta među 32 najbolja kluba u Evropi. Niko ne osporava uspeh, ali se već glasno šapuće o mogućnosti da se Dinamo i Zvezda nađu u istoj grupi. Da će pasti novi okršaj. Novi "Maksimir"... Ponovo je priča za pozadinu imala rat, provokacije i "neminovne" neke nove sukobe.

I tako u krug, iz godine u godinu, trujemo se, ne prepoznajući jedinu pravu priču koja je umazana ratom - zemlje sa nešto više od četiri i sedam miliona stanovnika će imati svoje predstavnike u najelitnijem evropskom takmičenju. Srbija, drugi put zaredom, što se u srpskom fudbalu nikada ranije nije desilo!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANICI / bb

Među prvima oglasio se slavni fudbaler Crvene zvezde Robert Prosinečki.

"Dinamo i Crvena zvezda treba da uživaju u ovom trenutku. Ušli su u Ligu šampiona, ostvarili sjajan uspeh. Tri puta će imati pune stadione i igrače protiv najboljih ekipa u Evropi. To je ono zbog čega se treba radovati, a ko zna ko bi tu bio u prednosti. Ne možemo pre žreba pričati o tome", istakao je Prosinečki.

Povezane vesti - MRKELA O USPEHU ZVEZDE: Pobeđivali smo najjače, niko ne sme da nas otpiše

I to je ono što je jedino bitno, pogotovo za Srbiju, bez obzira na to što se deli na crveno i crno. To je ono što je bitno i za ligu. Vreme je da konačno budemo iskreni prema sebi - domaća liga nam je nikakva i laže svako ko kaže drugačije. Najveći broj utakmica se igra na oranicama, bez publike, a sreća je ako stadion ima reflektore koji rade. I onda u jednoj takvoj ligi imamo klub koji dve godine zaredom igra ligu koju čini sam krem evropskog fudbala. Ovaj uspeh treba da bude motiv i drugim srpskim klubovima, što je i sam Savo Milošević priznao. O tome treba da se priča! O tome kako nam se najtrofejniji klub vratio na stazu uspeha, koju su pre 27 godina utabali Ljupko Petrović i njegovi izabranici. Sve ostalo je manje važno.

Ako je prošlogodišnji uspeh i bio slučajnost, puka sreća, za isti, godinu dana kasnije bi bilo nepristojno reći. Zvezdin plasman u Ligu šampiona selektor reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković ne smatra slučajnim, već kao jasan rezultat rada i strategije.

"Ništa nije slučajno. Stvari se događaju kao posledica temeljnog rada. Zvezda je u poslednjim godinama bila u ozbiljnoj krizi, kako organizaciono tako i rezultatski. S vremenom su počeli da prave strategiju koja je donela rezultat. Niko ne može da kaže da nije napravljen veliki uspeh i da će preko ovog klupskog uspeha profitirati i srpski fudbal. Zbog toga mislim da je rezultat došao kao posledica jednog organizovanog rada i strategije koja se poštuje. Ovo bi trebalo da bude model koji treba slediti u našem fudbalu", kaže u razgovoru za "Ekspres" Tumbaković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Prošle godine je publika na "Marakani" imala priliku da gleda Liverpul, Napoli, PSG, ove godine će se klinci diviti nekim novim velikanima, možda Ronaldu, Pogbi, Mesiju... I ne samo to, Beograd će u tih 90 minuta imati priliku da pošalje pozitivniju sliku u svet. Sliku bučnih navijača, njihove koreografije, svoje gostoprimstvo. Bićemo deo Evrope kojoj toliko težimo. Imaćemo priliku da im pokažemo da nismo divljaci za kakve nas smatraju i da smo rat ostavili iza sebe sa željom da nam se nikad ne ponovi.
U razgovoru za "Ekspres" proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković ističe da su za uspehu koji je postignut zasluženi svi - od trenera, igrača, do stručnog štaba.

Povezane vesti - INTERVJU MILOŠ DEGENEK: Odrekao se bogatstva da bi igrao u Zvezdi

"Uspeh koji je Crvena zvezda postigla plasmanom u Ligu šampiona je utoliko veći jer dolazi kao proizvod domaćeg takmičenja. On je izuzetno važan kako za klub tako i za srpski fudbal generalno. Čestitao bih igračima i stručnom štabu, ali posebno Vladanu Milojeviću koji nas iz godine u godinu podseća da je zaista poseban trener. Ipak, tu su i svi ostali u klubu jer bez kvalitetnog rada u kancelarijama ne bi bilo ni rezultata na terenu", ističe Stanković.

Do vrha se, kroz rad i trud, nekako nekako i dođe, ali ostati na tom nivou je mnogo teže. Zbog toga je ovogodišnji uspeh spektakularniji od prošlogodišnjeg, iako se o njemu neće pričati tako euforično, zbog činjenice da se na čuvenu mušemu čekalo 25 godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Liga šampiona sa sobom povlači i veliku finansijsku injekciju koja je klubu preko potrebna i pruža nadu da se klub, koji je godinama klecao, posle dužeg vremena definitivno stabilizuje, ali i da uspostavi sistem u kome će Evropa narednih godina biti normalna stvar. Tako da ovaj uspeh pored istorijske strane, ima i onu ništa manje važnu - finansijsku. Crvena zvezda je kroz tri kola kvalifikacija već zaradila pet miliona evra, a za plasman u grupnu fazu Lige šampiona će dobiti novih 15.250.000 evra. Dakle, tim iz Ljutice Bogdana je već sada bogatiji za 20 miliona evra.

Međutim, zarada se tek očekuje od marketinga, TV prava, prodaje ulaznica, ali i od mogućeg uspeha u grupi. Svaka pobeda vredi 2.700.000 evra, a nerešeni ishod 900.000. Ukoliko bi Zvezda napravila iskorak u odnosu na prethodnu sezonu i prošla grupu, zaradiće dodatnih 9.500.000. evra.

Povezane vesti - TERZIĆ: Svi su 2015. digli ruke od mene osim Vučića

Pričamo o uspehu, ali i novcu koji je doskoro bio nezamisliv. Pređen je veliki put koji je bio prilično trnovit. O tome je posle utakmice sa Jang bojsom pričao i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

"Ostvarili smo veliki uspeh drugu godinu zaredom izborivši mesto u Ligu šampiona. Kada pogledamo put, šta je sve bilo pre pet godina... Takav put je nezabeležen u istorijih sportskih kolektiva, da je klub bio pred gašenjem. Podižemo lestvicu. Nekad nam je bilo potrebno 12 miliona po sezoni, a sada oko 22 miliona. Sa malim budžetom nema šta da se traži na evropskoj sceni. Narod u Srbiji mora da shvati da ako želiš rezultat, onda mora da se investira. Podižemo ulaganja, dovodimo sve bolje igrače i to mora da bude trend u Zvezdi", rekao je Terzić i obećao:

"Zvezda više nikada neće biti ono što je bila pre pet ili deset godina. Nikada neće biti u tako teškoj situaciji".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

A bilo je i teških trenutaka. Setimo se samo, ne tako davne blamaže, na svom stadionu, protiv Borca iz Čačka kada je klub izgubio sa 5:1, ili kada je u polufinalu Kupa bolje bilo Sevojno... To se sada čini kao daleka prošlost, ali bilo je potrebno prevazići je i stati na noge. Zbog toga je novac koji će Zvezda zasluženo zaraditi od ulaska u Ligu šampiona, bitan i verovatno presudan za opstanak i razvoj, ali ono što je bitnije od njega jeste da su crveno-beli ponovo na fudbalskoj mapi Evrope i da su povratili prepoznatljiv sjaj. Isto ističe za "Ekspres" i Dragan Džajić, legenda kluba i bivši rukovodilac.

Povezane vesti - BIĆE LUKSUZ GLEDATI ZVEZDU: Najeftiniji paket karata za Ligu šampiona 12.000 dinara

"Najbitnije je to da je Zvezda povratila svoj imidž, da je povratila ime koje je imala nekada. Bitno je da o njoj pričaju. Ipak smo mi bili prvaci Evrope i sveta", ističe Džajić i napominje koliko je ulazak u Ligu šampiona veliki uspeh:

"Uzimajući u obzir gde smo s fudbalom, uz činjenicu da nas dugo nije bilo u Ligi šampiona... Ovo je veliki uspeh. Utakmica je pokazala i koliko narod voli fudbal, ne samo to što je stadion bio pun, već i to što sam dobio informaciju da je interesovanje za utakmicu bilo toliko da je mogla da se napuni još jedna 'Marakana', ako ne i dve. To mi potvrđuje i radost koju sam video među navijačima posle utakmice. Zvezda već treću godinu zaredom igra u Evropi, verovatno se i lestvica kod navijača podigla, očekivanja su veća."

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve