Sport
24.12.2021. 19:05
Tanjug

Zimske olimpijske igre

Diplomatski bojkot: I Japan ne ide na Igre u Pekingu

Zimske olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Japan neće poslati vladinu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu, u februaru 2022. godine, saopšteno je u petak iz Tokija.

if (window.innerWidth > 1024) {

Ova odluka prati diplomatski bojkot koji predvode SAD, koje su kao razlog navele zabrinutost oko kršenja ljudskih prava u Kini, preneo je Rojters.

Posle SAD, još nekoliko zemalja je reklo da neće slati zvaničnike, poput Australije, Britanije i Kanade.

Japan, kao saveznik SAD, ima jake ekonomske veze sa Kinom.

Tokio neće poslati delegaciju vlade na ZOI 2022, ali će umesto toga poslati zvaničnike koji imaju direktne veze sa Olimpijskim igrama, izjavio je sekretar vlade Hirokazu Macuno.

Među zvaničnicima koji će ići su Seiko Hašimoto, šef organizacionog komiteta OI u Tokiju 2020. godine, kao i šefovi olimpijskog i paraolimpijskog odbora.

"Japan veruje da je za Kinu važno da obezbedi slobodu, poštovanje osnovnih ljudskih prava i vladavinu zakona, što su univerzalne vrednosti međunarodne zajednice", kazao je Macuno.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan izjavio je da Kina želi dobrodošlicu olimpijskim zvaničnicima i sportistima iz Japana.

Kina nije poslala vladinu delegaciju na Olimpijske igre u Tokiju ove godine, već samo sportsku delegaciju, koju je predvodio šef sportskog biroa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovih 5 stvari treba da "ukrademo" od Japanaca
Japan

Oni su već u budućnosti

16.12.2021. 08:05

Ovih 5 stvari treba da "ukrademo" od Japanaca

Postoji mnogo razloga za tvrdnju da je Japan jedinstvena zemlja. Inovacije i žeđ za stalnim usavršavanjem povezani su sa japanskom kulturom, kao i poštovanje duboko ukorenjene tradicije.To je država sa najstarijim stanovništvom na svetu, a ipak jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na planeti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve