Život
16.12.2021. 08:05
R. E.

Oni su već u budućnosti

Ovih 5 stvari treba da "ukrademo" od Japanaca

Japan
Izvor: Shutterstock

Postoji mnogo razloga za tvrdnju da je Japan jedinstvena zemlja. Inovacije i žeđ za stalnim usavršavanjem povezani su sa japanskom kulturom, kao i poštovanje duboko ukorenjene tradicije.To je država sa najstarijim stanovništvom na svetu, a ipak jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na planeti.

Evo koje sve ideje možemo da "ukrademo“ od Japanaca:

DORUČAK JE NAJVAŽNIJI OBROK

Japanski doručak
Izvor: Shutterstock

Namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju su sveže povrće, riba, jaja, pirinač, miso supa i zeleni čaj. Japanci retko doručkuju pecivo od belog brašna. Nakon takvog obroka se ubrzo ponovo ogladni.

Oni biraju proteinski doručak uz dodatak zdravih ugljenih hidrata posle kojeg će dugo biti siti. Suši za doručak, umesto pekare, uopšte nije loša ideja.

AUTOMATI ZA SOKOVE I SLATKIŠE

Automati za hranu u Japanu
Izvor: Shutterstock

Viđali ste aparate u kojima se prodaju kafa, sokovi ili grickalice. U Japanu su takve mašine na svakom koraku i nude sve "od igle do lokomotive“. Iz automata možete dobiti kišobran ili čak - donji veš. Potpuno je normalno kupiti burger, picu koju mašina pravi na licu mesta, banane, sveža jaja...

Automat za jaja u Japanu
Izvor: Shutterstock

TOALETI IZ BUDUĆNOSTI

Toalet u Japanu
Izvor: Shutterstock

Ceo svet zna za pametne telefone, ali pametni toaleti su specifični za Japan. Kod njih zimi hladna sedišta nisu problem. Japanski toaleti imaju sedišta koja greju.

Još jedna od zanimljivih funkcija su zvučni efekti. Mnogi toaleti automatski pokreću zvuk kada sedite. U zavisnosti od modela, ispuštaju zvuke cvrkuta ptica, talasa i popularnih pesama.

JAVNI PREVOZ

Prevoz u Japanu
Izvor: Shutterstock

Vozovi su veoma brzi i tačni. Prosečno kašnjenje vozova u Japanu je 7 sekundi godišnje. Takođe, higijena je na zavidnom nivou. Radnici koji vode računa o čistoći se u Japanu zovu "inženjeri zdravlja" i veoma su dobro plaćeni.

ŠKOLE

Đaci, Japan
Izvor: Shutterstock

Deca u Japanu svakog dana, zajedno sa učiteljima, čiste svoju školu kako bi naučili da poštuju čistoću ali i rad. Đaci od prvog do šestog razreda uče etiku u odnosu prema drugim ljudima.

U mlađim razredima nema ocenjivanja. Cilj obrazovanja je, pre svega, građenje zdrave ličnosti.

Pošto Japanci smatraju da je veoma važno da se jede u miru, deca u školi imaju pauzu za ručak od najmanje pola sata, a nakon obroka obavezno peru zube.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad Japanci traže, onda ima smisla: 4 radna dana, ne 5
kalendar

Da li će biti usvojeno?

26.06.2021. 20:05

Kad Japanci traže, onda ima smisla: 4 radna dana, ne 5

Japanska vlada predstavila je svoje godišnje smernice ekonomske politike, koje uključuju nove preporuke da kompanije dozvole svojim radnicama da umesto pet rade četiri dana u sedmici.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve