Sport
23.01.2022. 10:56
Zoran Šećerov

Prvotimac Čukaričkog

Engleski džentlmen sa srpskog Brda

Fudbal
Izvor: Shutterstock

Jeste Belić ali nije Sneško već Kristijan. Dete je 21. veka. Rođen je 25.marta 2001. u Belgiji. Tata Dušan, nekadašnji golman beogradskog Hajduka sa Liona, tamo je u to vreme igrao fudbal kao profesionalac. Između Belgije i Srbije njegov sin Kristijan uvek je dizao prst za Srbiju. Dokaz, s dosta uspeha nosio je dres ne baš uspešnih srpskih nacionalnih selekcija U17, U18 i U19. Trenutno igra za beogradski Čukarički.

Na pripremama u Antaliji, u duelu sa ruskim Kubanom iz Krasnadora, odigrao je sjajnih 45 minuta, baš onako kako to uloga zadnjeg veznog u modernom fudbalu i zahteva.

"Rekli su mi da Čukarički ima brdo fudbalera na mojoj poziciji. Ok, rekao sam to mi treba, to je pravi izazov za mene“, priseća se razgovora iz septembra prošle godine kada je sasvim namerno stigao na Banovo brdo.

Da voli izazove takođe postoji dokaz. Sa samo 14 godina postao je građanin Londona u koji je stigao naravno bez mame i tate ali sa koferom punim lepih snova. Bilo je to po pozivu Vest Hem Junajteda u čijoj je fudbalskoj akademiji proveo pet godina i, kako kaže, puno naučio. Onda je 2019. iz prestonice Engleske stigao u pestonicu Grčke, u čarobni Pirej.

"Tamo je sve bio lepo ali sebe nisam video u dresu Olimpijakosa“.

Hrabro se vratio kući, u Čukarički, klub koji je već znan kao sredina koja pruža drugu šasnu onima koji nisu iskorisitli prvu. Goran Grkinić, sportski direktor kluba, posle Belićev sjajnih 45 minuta protiv Kubana kaže:

"Konačno je fizički spreman. Čini se da smo na poziciji zadnjeg veznog dobili dostojnu zamenu za Srđana Mijailovića ukoliko nas napusti u predstojećem prelaznom roku“.

Odlična kontrola lopte, dobar pregled igre s naglašenom željom da preuzme odgovornost na sebe, vidljiva namera da bude uključen u svaku ofanzivnu akciju tima.

Ovo su samo neke do osobina ovog još uvek mladog fudbalera. Pokazalo se, takođe i da je čvrst u duelu, da rado razigrava saigrače, požrtvovano ispravlja tuđu grešku... Pravi džentlmen u kopačkama. Prvi utisak iz kratkog razgovora ukazuje i na to da je snažna ličnost što je i te kao bitno za fudbalera na njegovoj poziciji.

"Mnogo mi znači i to što je Saša Ilić trener Čukaričkog. Mislim da od njega puno toga mogu da naučim“, kaže Kristijan Belić koga krasi ne samo kultura lepog ponašanja već i kultura treninga koja je za mnoge fudbalere u Srbiji još uvek nesavladana lekcija.

U sredini sa zdravom konkurencijom, što je na neki način i lični pečat Čukaričkog, Belić je u poziciji da konačno u seniorskoj konkurenciji iskaže sve vrednosti svog raskošnog talenta.

Drugu šansu je dobio na pravom mestu i čini se u pravo vreme, a da li će je i iskoristiti takođe će pokazati vreme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpski fudbal između stvarnog i mogućeg
Partizan - Anorthosis

Evropsko proleće

23.12.2021. 06:05

Srpski fudbal između stvarnog i mogućeg

Odavno fudbalska Srbija, uprkos likovima s lošim namerama koji su zaposeli klubove, tribine i krovnu fudbalsku organizaciju, nije bila tako ponosna kao što je u jeseni na izmaku. Fudbalska reprezentacija izborila je plasman na SP u Kataru, a dva najveća kluba proleće u Evropi. Sve deluje kao najlepši san. A nije san – istina je!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve