Sport
09.03.2023. 14:58
Beta - AP

Žalili se nakon Katara

Fudbalerima dosta SP tokom zime

svetsko prvenstvo
Izvor: Shutterstock

Većina fudbalera koji su igrali na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru ne želi da se turnir ponovo održi u novembru i decembru, saopštio je Sindikat profesionalnih fudbalera FIFPRO.

Navodeći kratko vreme za pripreme i oporavak igrača učesnika Svetskog prvenstva koje je organizovano usred klupske sezone u Evropi, FIFPRO je saopštio da je u istraživanju izražena zabrinutost igrača zbog fizičkog i psihičkog umora koje su osetili u januaru.

Francuski fudbaler Rafael Varan odlučio je prošlog meseca da u 29. godini završi reprezentativnu karijeru i to je zabrinjavajući znak, rekao je generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hofman.

"Plašim se da on neće biti poslednji ako ovako nastavimo", rekao je Baer-Hofman, navodeći sve gušći kalendar sa novim takmičenjima uz više ekipa učesnica i više utakmica.

Sindikat je pitao fudbalere koji su igrali u Kataru u vezi termina i 64 odsto igrača reklo je da više vole tradicionalni termin u junu i julu. Njih 11 odsto reklo je da im se dopada termin u novembru i decembru.

"Interesantno je da od anketiranih igrača koji su igrali na prethodnim svetskim prvenstvima, nijedan od njih nije bio za zimski raspored", navodi se u istraživanju.

Svetsko prvenstvo u Kataru održano je prošle zime zbog visokih temperatura u toj zalivskoj državi tokom leta.

Umesto 32 dana, turnir je trajao 29, ali su pojedina takmičenja u domaćim ligama počela samo nedelju dana po završetku Svetskog prvenstva.

U istraživanju se navodi da je 20 odsto igrača sa Svetskog prvenstva reklo da su u januaru osećali "izuzetno visok nivo emotivnog i psihičkog umora", u poređenju sa normalnom sezonom.

"Ponavljanje onoga što smo sada imali (u Kataru) nije prihvatljivo i ne bi trebalo da bude održiva opcija ni za koga", naveo je Baer-Hofman.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Katar, više od igre
Katar, fudbal

Kolumna

24.12.2022. 20:00

Katar, više od igre

Svet je dobio novog prvaka u fudbalu, posle verovatno najboljeg finala u istoriji SP-a koje su obeležila, očekivano, dva najbolja fudbalera u svojim reprezentacijama: argentinski fudbalski mag Lionel Mesi, onaj koji odlazi, i fantastični Francuz Kilijan Mbape, onaj koji dolazi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve