Sport
27.06.2023. 23:20
Beta-AP

Italija

Dres broj 88 - zabranjeno!

1
Izvor: Shutterstock

Fudbalerima u Italiji biće zabranjeno da nose broj 88 na dresovima, kao deo inicijative za borbu protiv antiremitizma, objavio je tamošnji fudbalski savez.

Broj 88 predstavlja numerički kod za "Hajl Hitler".

U martu je navijaču koji je nosio dres Lacija sa imenom "Hitlerson" i brojem 88 doživotno zabranjeno da prisustvuje utakmicama rimskog kluba.

Inicijativa, koju koordiniraju italijanska vlada i Italijanski fudbalski savez, uključuje dodavanje etičkog kodeksa u skladu sa Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust.

Inicijativa takođe poziva da se utakmice prekinu u slučaju antisemitskih skandiranja, slično kao što bi trebalo da se rešavaju slučajevi rasizma.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedosi rekao je da su ti potezi "adekvatan i efikasan odgovor na nepodnošljive predrasude koje se prečesto pojavljuju na italijanskim stadionima".

"Kredibilitet fudbala, koji je povređen i oštećen diskriminatornim ponašanjem, ima direktnu refleksiju na italijansko društvo", dodao je predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabrijela Gravina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sportisti moraju da budu spremni na uvredljivo navijanje"
Endi Marej

Endi Marej

14.03.2022. 18:10

"Sportisti moraju da budu spremni na uvredljivo navijanje"

Britanski teniser Endi Marej rekao je da igrači moraju da budu spremni na uvredjljivo navijanje navijača, da se to redvno dešava u ostalim sportovima, ali i da ne razume zašto neko ide na sportske događaje samo da bi vređao učesnike.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve