Sport
24.03.2022. 00:20
R.E.

Nemačka

Raste antisemitizam protiv sportista Jevreja

Fudbal
Izvor: Shutterstock

Gimnastičarsko-sportsko društvo Jevreja u Nemačkoj Makabi je pozvalo "pristojne" građane da se usprotive jačajućem antisemitizmu u zemlji. Apel dolazi uoči subotnje fudbalske utakmice Nemačka-Izrael. Utakmica je prijateljska, deo priprema za Svetsko prvenstvo u Kataru.

"Imamo utisak da se situacija pogoršala od izbegličkog talasa 2015. godine", rekao je predsednik Makabija Nemačka Alon Majer za izdanja medijske grupe Funke, a prenosi DPA.

On je naveo da se više od 5.000 sportistkinja i sportista jevrejskog porekla u Nemačkoj učestalo suočava sa "neprihvatljivim" antisemitizmom.

Situacija je posebno strašna uz bilo kakvu eskalaciju na Bliskom istoku. "Tada, kada igramo u okružnoj ligi sa nekim timom sa pretežno muslimanskim igračima, zavladaju stres, grozničavost i agresija", rekao je Majer.  

On je pozvao "pristojne ljude da izađu iz svoje zone komfora" i ocenio da "svako u Nemačkoj mora da digne glas zauzimajući se za ono što nas čini jakim".

Majer je ocenio da veliki savezi, poput Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) i Nemačkog olimpijskog sportskog saveza (DOSB), treba da iskoriste finansijske resurse koje imaju da "istinski podrže pozitivne pokrete".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jevrejska zajednica je dragulj Beograda"
BEOGRAD JEVREJI JUBILEJ

Veliki jubilej

22.12.2021. 12:05

"Jevrejska zajednica je dragulj Beograda"

"Jevrejska zajednica je dragulj Beograda i ponosni smo na doprinos jevrejske zajednice razvoju našeg društva", izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na svečanoj akademiji u Starom dvoru organizovanoj povodom obeležavanja velikog jubileja - 500 godina postojanja Jevrejske opštine u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve