Sport
06.03.2022. 18:40
Zoran Šećerov

Zvezda i Partizan

Fudbalski stručnjaci o derbiju: Dalje se može, ali ne i do vrha

Fudbal
Izvor: Shutterstock

U Srbiji se dogodio sudar najvećih, odigran je 166. derbi večitih rivala, po tradiciji uvek nestrpljivo čekana utakmica u kojoj snage odmeravaju fudbaleri dva najtrofejnija srpska kluba, Zvezde i Partizana.

Fudbal na derbiju bio je baš to – fudbal. Ali, samo u prvih 45 minuta. Pred malo više od 40.000 gledalaca pobedila je Zvezda (2:0), čime je sačuvala šanse da, uprkos bodovnoj prednosti Partizana, prvenstvenu trku eventualno završi kao šampion.

Derbi, ili krasnopis fudbala kako je derbi večitih rivala sezonama unazad s razlogom predstavljan u javnosti, zapravo je oduvek bio utakmica koja hrani dušu navijača. Raspevani izveštači nazivali su ga simfonijom fudbalske lepote, a navijači razapeti između strepnje i nade utakmicom čudesnih dramskih zapleta i fascinantnih poteza. Fudbaleri, uglavnom majstori i s vremena na vreme velemajstori čarobne fudbalske igre, zeleni teren u derbijima doživljavali su kao pistu sa koje počinje let do besmrtnosti ili sunovrat na putu do zaborava.

Ovaj 166. derbi imao je i jednu sasvim drugu dimenziju. Osim muškog odmeravanja snaga i bitke za bitne prvenstvene bodove koji otvaraju put do šampionske titule, istovremeno je bio i pogled u budućnost, odnosno trenutak prezentovanja timskih i pojedinačnih vrednosti oba kluba pred okršaje koji već naredne nedelje čekaju i Zvezdu i Partizan u osmini finala dva respektabilna evropska klupska nadmetanja.

„Gledao sam 134 derbija u nizu, ovaj 166. bio je jedan od najboljih u poslednjih 20 godina. Sve je zapravo bilo na nivou jedne velike utakmice dva velika tima. I atmosfera i civilizovano ponašanje, izjave trenera, igrača... Sve zajedno se opet uklopilo u više nego lep nagoveštaj skorog povratka srpskih klubova na veliku evropsku scenu“, prenosi utiske Dragiša Kovačević, doajen među sportskim novinarima i autor izuzetno čitane knjige „Derbi“ koja je doživela više izdanja.

Pozicije obećavaju

U isto vreme i jedni i drugi, što je fantastičan uspeh ne samo za ova dva kluba već i za srpski fudbal u celini, stigli su do 16 najboljih u Ligi Evrope, odnosno Ligi konferencija. Prvi put u istoriji zajedno.

Nekadašnji pobednik Kupa šampiona i nekadašnji finalista istog takmičenja, Zvezda i Partizan, ovosezonskim odličnim rezultatima na evropskoj sceni su znatno popravili i plasman Srbije na UEFA rang listi. Trenutno Srbiji pripada visoko 11. mesto u Evropi. Ukoliko se ništa senzacionalno ne dogodi, od sezone 2023/24. Srbija će gotovo sigurno imati direktnog učesnika u Ligi šampiona, uz još jednog koji će pokušati da mu se pridruži kroz kvalifikacije. Takvih zemalja u Evropi je malo. Ali, to nije sve. Zahvaljujući visokoj poziciji na UEFA listi, još tri tima iz srpske Superlige igraće 2023/24. evropske utakmice.

Naredne sezone, 2022/23, samo šampion odlazi u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani igrati u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Zbog toga je ove godine osvajanje titule u Superligi izuzetno bitno. Ono što je u celoj priči jedna vrsta olakšavajuće okolnosti jeste da će ko god da se domogne titule imati sasvim dobar put u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Crvena zvezda je u poziciji da čak bude i nosilac u plej-ofu, dok su "crno-beli“ vrlo blizu da budu nosioci u 3. kolu istog (pred)takmičenja.

Trenutno su drugi ispod željene crte, ali i sa velikim šansama da posle dvomeča sa Fejenordom dođu u situaciju da budu prvi ispod crte. Partizanu koji ima 24.500 bodova zapravo je dovoljan jedan nerešen rezultat u predstojećem dvomeču sa Fejenordom pa da na toj famoznoj listi pretekne azerbejdžanski Karabag koji je već završio takmičenje u Evropi.

Zanimljiva je i trenutna pozicija Crvene zvezde. Istina, od "crveno-belih“ ne zavisi puno toga. Da bi se Zvezda domogla mesta nosioca u plej-ofu Lige šampiona, potrebno je da samo jedan tim iz povlašćene grupe kiksne u kvalifikacijama, što je sasvim izvesno. Postoji i plan broj 2 koji ide naruku "crveno-belima“, a to je da neko od bolje rangiranih klubova ne osvoji titulu šampiona svoje zemlje što, naravno, nije nemoguće. Zato će Zvezda nestrpljivo čekati konačne plasmane ovogodišnjih šampionata Švajcarske, Hrvatske, Češke, pa i Danske. Ali, to su priče o fudbalskoj jeseni koja i nije tako daleko. Aktuelni trenutak više je nego poseban.

Pitanje koje traži odgovor posle 166. odmeravanja snaga na Stadionu "Rajko Mitić“ jeste da li Zvezda i Partizan, na osnovu onog što su pokazali u derbiju koji decenijama unazad ima evropski pedigre, mogu u nastavku evropskog puta započetog krajem prošlog leta svojim navijačima da ponude ukusan zalogaj fudbalskog gurmanluka.

"Derbi je neuporediv, u mnogo čemu specifičan i jako je teško na osnovu te i takve utakmice i sa takvim obeležjima donositi zaključke o vrednostima jednog ili drugog tima. Zvezda je lakše, složićete se, pobedila Partizan nego par dana pre toga novosadski Proleter. Partizan je opet, na želju i htenje, nadigrao Spartu, a samo tri dana kasnije protiv Zvezde se nije video na terenu. Derbi je iz mnogo razloga bio i ostao druga dimenzija“, mišljenje je Vladimira Matijaševića, danas sportskog direktora Čukaričkog koji je u dresu Zvezde kao fudbaler osetio šta znači grotlo "Marakane“ ili nekadašnjeg Stadiona JNA kada se igra derbi.

Dragiša Kovačević uveren je da i jedni i drugi ovog proleća imaju više nego dobru šansu za novi evropski iskorak, da žrebani rivali imaju timove koji zaslužuju poštovanje, ali i da su sastavi koji se mogu i nadigrati i pobediti. Takođe, i da je na tom putu jako bitno koliku će podršku navijača imati i jedni i drugi, odnosno da li će se stvoriti atmosfera opšteg jedinstva i apsolutne podrške neophodne za velika ostvarenja. Ono što bi Zvezdi i Partizanu mogla da bude prepreka na evropskom putu uspeha jeste velika mana koja je decenijama deo naše ligaške svakodnevice.

"Naši igrači su i u derbiju dokazali da ih ne krasi kultura ponašanja. Prema protivniku, saigračima, sudijama, navijačima. Evropa to ne trpi. Treneri naših klubova jednostavno moraju da skrenu pažnju svojim momcima, a i sebi samima, da na ozbiljnim evropskim mečevima u svakom sportu neprimereno ponašanje i nepotrebni prigovori povlači karton, a dva žuta kartona isključenje“, komentar je Kovačevića.

Sledi pravi ispit 

Protivnik "crveno-belih“ je škotski Rendžers, rival "crno-belih“ je slavni holandski Fejenord. Oni koji dobro znaju fudbalsku prošlost i sadašnjost svesni su da su to dva velika evropska tima iz fudbalskih moćnih zemalja koje s razlogom nazivaju „uspavanim lavovima“. Ali, to su na neki način i srpski fudbalski velikani.

Rendžers, osnovan još u pretprošlom veku, 1872. godine, ima u vitrini trofeja, između ostalih, i 55 nacionalnih šampionskih titula, a sa evropske scene dva velika ostvarenja – Kup pobednika kupova, odnosno Kup UEFA. Na drugoj strani, Fejenord je ponosan na 15 titula prvaka Holandije, kao i 13 pehara nacionalnog kupa. U toj lepezi radosti su i tri velika trijumfa u Evropi – Fejenord je jednom osvojio Kup šampiona i dva puta Kup UEFA.

"Derbi je bio evropska utakmica uoči velikih evropskih utakmica. Videlo sa da i Zvezda i Partizan imaju realne šanse da ovog proleća u Evropi naprave rezultat vredan poštovanja. Uostalom, ’crveno-beli’ godinama na međunarodnoj sceni pokazuju da znaju da igraju velike utakmice. Suština je da oba naša tima trenutno imaju kvalitet za ravnopravno odmeravanje snaga sa rivalima koje su dobili žrebom. Rendžers je ekipa koja motiviše igrače i navijače, mislim da isto važi i za Fejenord. Ubeđen sam, zapravo, da će u oba dvomeča odlučivati nijanse kao što su to odlučivale i u 166. derbiju“, kaže dokazani fudbalski stručnjak Miodrag Profa Radanović.

Za Vladu Čapljića, nekadašnjeg prekaljenog reprezentativca i internacionalca, danas stručnjaka s vizijom, 166. derbi po prikazanom na terenu nije bio utakmica s prefiksom evropske.

"Derbi nosi puno toga sa sobom, ima svoju težinu, ali ovaj poslednji nije bio na nivou velikih evropskih utakmica. Partizanu očigledno tri dana nije bilo dovoljno za oporavak posle uspeha u duelu sa Česima“, mišljenje je nekadašnjeg asa "crno-belih“.

Na pitanje da li su Zvezda i Partizan favoriti ili autsajderi u predstojećim evropskim duelima, Čapljić odgovara:

"Među klubovima koji su dospeli u osminu finala ima i onih koji su igrali Ligu šampiona. To su, dakle, ozbiljne ekipe, što i dolikuje ovoj fazi takmičenja. Ali, fudbal je nepredvidiv. Gledao sam prvenstveni duel Fejenorda protiv ekipe AZ Alkmara. To jeste jedna od najboljih ekipa Holandije, ali su po kvalitetu stepenik ispod Ajaksa i PSV-a. Igraju šablon po kome je prepoznatljiv holandski fudbal, kreativno, ali bez duela. Definitivno, Partizan ima opipljive šanse u tom duelu, može se igrati na pobedu protiv njih.“

Za Vladimira Matijaševića šanse naših klubova su u duelima sa Fejenordom i Rendžersom 50:50. Nadu budi nešto što bi se moglo nazvati čak i tradicijom.

"Ostrvski fudbal nam odgovara, naše ekipe znaju da igraju protiv njih. Rendžers jeste pretnja, pogotovo posle uspeha protiv Dortmunda, ali je i prepreka koja se može preskočiti. Zvezda ima Borjana, Sanoga, Ivanića i tog čudesnog Kataija koji u derbiju nije bio na svom nivou, ali je namestio i postigao gol.“

Milorad Kosanović, iskusni trenerski vuk, uverava da je svaka prognoza nezahvalna, odnosno da je teško govoriti o šansama Zvezde ili Partizana dok ne dođe trenutak utakmice:

"Sve će se znati kada počnu mečevi. Već posle prvog poluvremena biće jasno kakav je odnos snaga. Ni Fejenord ni Rendžers nisu ništa specijalno jaki. Ono što ih razlikuje od naših klubova jeste da igraju kvalitetnije domaće takmičenje.“

Kosanović takođe misli da Zvezda i Partizan u ovom trenutku nemaju kvalitet dostojan evropskih klubova. Dokazani stručnjak ima i objašnjenje zašto su i kako stigli do osmine finala:

"Evropska takmičenja su izmenila izgled, u Ligi konfederacija krenulo se sa najnižeg stepenika, zatim je na red došla kvalitetnija grupa timova. U osmini finala, zapravo, počinju ona prava evropska takmičenja, istinska provera fudbalskih vrednosti svakog tima pa i naših.“

Za Mišu Kosanovića i kvalitet prikazanog fudbala na poslednjem derbiju je pod velikim upitnikom.

"Zvezda je sjajno odigrala prvo poluvreme. Posle duže vremena prvi put sam video Crvenu zvezdu da igra ozbiljan fudbal. Ovo što je do sada igrala ličilo je na sve, samo ne na tu priču. Partizan s druge strane nije pokazao u derbiju da je tim koji igra u Evropi. Moramo zato biti realni. Malo je mogućnosti da proverimo vrednost ili protumačimo pravo stanje naših klubova u ovom trenutku. Osim derbija ne postoje druge utakmice u Superligi gde bi se valjano mogao proceniti kvalitet dva naša najbolja kluba“, uverava Kosanović.

Podrška za sve

U sezoni 2023/24. Srbija će imati pet klubova u evropskoj konkurenciji. Dva u Ligi šampiona, jedan od starta u grupnoj fazi i drugi ukoliko prođe plej-of rundu ovog takmičenja. Ukoliko se dogodi neželjeni ishod, onda će drugi srpski klub imati zagarantovano učešće u Ligi Evrope. Tri preostala tima igraće Ligu konferencija. Jedan direktno u grupnoj fazi, preostala dva od prvog ili drugog kola kvalifikacija. Veliko je pitanje da li će svi dospeti do grupne faze takmičenja. A to je višestruko bitno. Prvo, zbog afirmacije srpskog klupskog fudbala, zatim i zbog tih famoznih bodova na UEFA rang listi i, treće, zbog novca koji na kraju priče čeka svakog učesnika.

Nije naodmet znati i to da je Zvezda do ovog časa, samo u ovoj sezoni igranja u Evropi, inkasirala gotovo 10 miliona evra na osnovu ostvarenih rezultata i plasmana, dok je Partizan bogatiji za nešto malo više od šest miliona evra.

Sve u svemu, ono što dolazi biće ne samo veliki izazov, već i svojevrsna obaveza za fudbalsku Superligu Srbije u kojoj postoji milion nerešenih problema.

Istovremeno se nameće i pitanje da li Srbija uopšte ima pet kvalitetnih ekipa dostojnih međunarodne scene.

"Pred srpskim fudbalom je veliki zadatak. Danas naši klubovi funkcionišu po principu trgovačkih preduzeća. To bi trebalo menjati. Poenta je u tome da prvo stvoriš igrača, da igraš Ligu šampiona ili ne znam koje drugo evropsko takmičenje, pa da onda prodaš fudbalera. Trgovina bi trebalo da bude posledica razvoja tima i igrača, a ne prvi cilj“, govori Miša Kosanović.

Ništa nije, naravno, nemoguće. Kosanović apeluje na urgentno rešavanje nekih pitanja koja su trenutno nerešena:

"Pre svega moramo da reorganizujemo klubove, da zakonski regulišemo privatizaciju, da u klubove dovedemo ljude profesionalce, bogate i uspešne koji će za rad u svojim ekipama birati ozbiljne ljude. Profesionalce koji će voditi računa o razvoju kluba i fudbalske igre, a ne ljude kojima će trgovina fudbalerima biti primarna delatnost.“

Zbog stanja koje je takvo kakvo jeste, Srbija danas nema kvalitetnu ligu jer ne postoji dovoljan broj kvalitetnih igrača.

"Ako su Zvezda i Partizan državni projekti, onda to moraju da budu i Vojvodina, niški ili kragujevački Radnički, ali i svi drugi superligaški klubovi u državi koji nisu privatizovani. Zašto Zvezda i Partizan da dobijaju novac od države, a drugi ne? Da li zato što je to način da sačuvaju dve velike navijačke grupe koje će se kad zatreba (zlo)upotrebljavati za milion drugih stvari? To je iz perspektive razvoja fudbala apsolutno neozbiljno“, uverava Kosanović.

Na pitanje šta bi konkretno trebalo da se uradi, Kosanović u prvi mah kaže da ne zna, a onda taksativno nabraja:

"To je proces, ništa ne može preko noći da se uradi. Našim klubovima treba novac, od privatnika ili države, sasvim je svejedno. Nama treba i liga sa 12, najviše 14 klubova. Našim klubovima treba i odgovarajuća infrastruktura. U Evropu se ne može sa terenima na kojima se danas igra Superliga. Uz malo dobre volje nije nemoguće da se u srpskom fudbalu neke stvari poboljšaju. Dokaz za sve je na neki način i VAR sistem koji je od ove godine prisutan na našim terenima. Bilo bi dobro da se ubuduće na svim našim utakmicama pravda deli kao što je to bio slučaj na poslednjem derbiju, a ne da se sudi po narudžbini što je bio slučaj do juče.“

Rizik je nužan

Jedan od gorućih problema srpskog fudbala jeste kvalitet igrača u Superligi i nižim rangovima. Srbija je, i to bi trebalo znati, jedan od najvećih evropskih izvoznika talentovanih fudbalera, ali i jedan od lošijih kupaca stranaca. Nije nikakva tajna da su stranci u našem fudbalu zapravo fudbaleri sa neuporedivo skromnijim znanjem od onih koji igraju u drugim zemljama Evrope, odnosno klubovima koji će sutra biti rivali našim timovima na evropskoj sceni.

"Za kvalitetne strance je potreban novac. Naši klubovi taj novac nemaju. Takođe, srpski klubovi, opet zbog nedostatka novca za najobičnije funkcionisanje, nemaju ni tu mogućnost da zadrže svoje najtalentovanije igrače, da sa njima u timu odigraju u kontinuitetu nekoliko sezona. Prodaju ih prerano i u bescenje. Mnogi se ne snađu, fudbalski se izgube ili sa posle par godina vrate bez osmeha, rezignirani i s koferom punim neostvarenih snova. Sa igračima koji nisu uspeli u Evropi ne može se osvajati Evropa“, kategoričan je Kosanović.

Na pitanje da li uprkos svemu Srbija ima pet kvalitetnih klubova koji se neće sutra obrukati u Evropi, Vladimir Matijašević kaže da manje-više ima, ali...

"U obvezi smo da se pojačamo jer trenutno nemamo kvalitet za vrednija ostvarenja u Evropi. U obavezi smo, takođe, da sačuvamo poziciju na UEFA listi, odnosno mesta za pet klubova u Evropi. U tom smislu nemamo pravo da improvizujemo ili napravimo grešku koju su ne tako davno napravili Hrvati, odnosno Lokomotiva koja je uoči starta u kvalifikacijama za Ligu šampiona sve što vredi rasprodala, pa onda nije napravila ništa.“

Posle Zvezde i Partizana, treći srpski klub koji u Evropi uživa sve više poštovanja jeste Čukarički.

"Naš, uslovno rečeno minus, jeste što živimo od prodaje igrača. Sada smo, međutim, u poziciji da se pojačamo ukoliko kao treći hoćemo direktno mesto u Ligi konferencija. Sve bi bilo lakše kad bismo imali nekog sponzora, kad bi prihod od TV prava bio veći, čemu se i nadamo. Igranje u Evropi osim slave donosi i novac. Ukoliko ga želimo na svom računu, moraćemo da rizikujemo, da više ulažemo, a manje prodajemo.“

Više nego zanimljivo je i zapažanje proslavljenog internacionalca Dragoslava Stepanovića koji godinama živi u Nemačkoj, ali pažljivo prati zbivanja u srpskom fudbalu:

"Nije mi se svidela igra u derbiju. Gde god je bila lopta, tu je bilo 20 igrača. U takvoj situaciji naprosto je nemoguće da nešto napraviš. Falili su i oni zadnji pasovi, takođe i tehnika koja se više ne trenira što polako uzima danak mnogim igračima i ekipama.“

Stepanović uverava da će Zvezda imati vraški težak zadatak protiv škotskog Rendžersa:

"Gledao sam dva njihova meča sa Dortmundom. Užasno su borbeni, njima nije važno da li oni vode ili protivnik. Istim tempom igraju 90 minuta, nekad bolje, nekad malo lošije, ali ceo meč uz konstantan pritisak. Svih 90 minuta njihov jedini pravac je protivnički gol i 90 minuta taj pritisak ne popušta.“

Nekadašnjeg reprezentativca posebno raduje što se Srbija izborila da u sezoni 2023/24. ima pet klubova na evropskoj sceni:

"To je fantastično, jednako za sponzore, igrače, rukovodstva klubova, novinare, TV. Na kraju, a pre svega – za srpski fudbal. To je šansa koja se ne sme prokockati. Ne zaboravite da je mnogo teže sačuvati visoku poziciju nego je osvojiti.“

Šta uraditi, kako sačuvati nešto što osim ugleda donosi i pozamašnu zaradu i motiviše one koji danas nisu u Evropi da to budu sutra?

"Liga se mora smanjiti, neophodna je koncentracija kvaliteta. To je jedini način da sezonu, dve ili neku više ostanemo u društvu zemalja koje imaju pet predstavnika na evropskoj sceni i da igrajući na tom nivou naši klubovi ne samo dobro zarade, već i shvate da njihovi igrači ne moraju da menjaju zemlju dok ne dođe dobra ponuda. U toj varijanti srpska Superliga više ne bi bila odskočna daska za inostranstvo i više se ne bi događalo da talentovani igrači prerano odlaze, da tamo gde odu ne igraju i da se posle par godina vrate da bi ih onda svi pitali zašto su uopšte išli. Fudbalska Srbija pravo na tu vrstu luksuza više nema, tim pre jer je i reprezentacija na odličnom putu da napravi sjajan rezultat što bi Srbiju na fudbalskoj mapi ponovo trebalo da promoviše u zemlju u kojoj se igra dobar fudbal“, zaključuje Dragoslav Stepanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Navijači Čelsija: "Romane, Romane, Romaneee" (VIDEO)
čelsi, 6. 3. 2022.

Fudbal

06.03.2022. 10:27

Navijači Čelsija: "Romane, Romane, Romaneee" (VIDEO)

Trener fudbalera Čelsija Tomas Tuhel rekao je da su navijači uoči utakmice sa Barnlijem u Premijer ligi, izabrali pogrešno vreme da iskažu podršku vlasniku kluba Romanu Abramoviču.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve