Sport
02.08.2023. 22:43
Beta

Kina

Upoznajte grad "bebi buseva"

1
Izvor: Shutterstock

Posetioci Liudžoua u južnom kineskom autonomnom regionu Guangsi Džuang mogli bi da budu impresionirani šarolikošću malih novih energetskih vozila (NEV) u tom industrijskom gradu, koje meštani od milja zovu "baobao baši", ili "bebi bus".

Otprilike upola manji od običnog putničkog automobila, "bebi busevi" služe kao policijska vozila, svadbeni automobili i prodavnice iz gepeka na noćnim pijacama. Neka od tih vozila se mogu iznajmiti za 10 juana (oko 1,4 američka dolara) na sat, piše Sinhua.

"Baobao baši" se odnosi na Hongguang MINI EV i druga električna vozila koja proizvodi lokalna kompanija SAIC-GM-Wuling (SGMW), zajedničko preduzeće SAIC Motor, Dženeral motorsa (General Motors) i Liudžou Wuling Motors.

Mini-automobili su postali popularni delom zbog njihove pristupačnosti, jer najjeftinija verzija košta 30.000 juana. Mogu da pređu između 120 kilometara do preko 300 od jednog punjenja koje košta 6 juana, odnosno 38 juana, što je mnogo niže od troškova vozila na benzin.

Oni su takođe zaslužni za rešenje problema gradskog saobraćaja kao što su parkiranje i zastoji. Mini-vozila mogu nesmetano da se kreću uskim uličicama i zauzimaju polovinu prostora standardnog parking mesta.

Lin Ćiuđun, zvaničnik iz  komisije za razvoj i reforme Liudžoua, rekao je da vlada promoviše upotrebu "baobao bašija", koji ne emituje izduvne gasove i koji se smatra ekološki prihvatljivijim.

Liudžou je izgradio više od 17.000 punktova za punjenje i nudi besplatna parking mesta za NEV. Neke vladine službe takođe iznajmljuju "baobao baši" kao službeno vozilo, kaže Lin.

Širom zemlje, NEV su najkupovaniji automobili zbog nižih cena punjenja i smanjenog ugljeničnog otiska. U prvoj polovini 2023. kineska prodaja NEV-a porasla je 44,1 odsto na godišnjem nivou na skoro 3,75 miliona jedinica, u poređenju sa porastom ukupne prodaje automobila od 9,8 odsto, podaci su Kineskog udruženja proizvođača automobila.

Zemlja, koja ima za cilj da dostigne vrhunac svojih emisija ugljen-dioksida pre 2030. godine, obećala je da će produžiti politiku preferencijalnog poreza na kupovinu NEV-a do kraja 2027. i nastaviti da unapređuje potrebnu infrastrukturu.

Kina je izgradila više od 1,44 miliona stubova za punjenje u prvoj polovini 2023. godine, od kojih je 351.000 javnih. Do kraja juna ove godine, broj punktova za punjenje u Kini bio je preko 6,6 miliona, prema Nacionalnoj komisiji za razvoj i reformu (NDRC).

Kompanija koja proizvodi "baobao baši" sada traži veće uporište na prekookeanskom tržištu. Wuling Air vozila, jedna vrsta "baobao bašija", ušla su na indonežansko tržište i korišćena su na samitu G20 na Baliju 2022.

Vang Pulin, brend menadžer kompanije SAIC-GM-Wuling, rekao je da je kompanija izgradila fabriku za proizvodnju vozila, park dobavljača auto delova i više od 140 prodajnih i servisnih objekata u Indoneziji.

Ranije ove godine, SAIC-GM-Wuling i indonežanska vlada potpisali su memorandum o razumevanju za proširenje investicija u Indoneziji i uvođenje više NEV-a na lokalno tržište, rekao je Vang.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neki sanjaju metro, a neki će se voziti letećim taksijem
Leteći taksi

"Leteći tigar"

28.07.2022. 16:15

Neki sanjaju metro, a neki će se voziti letećim taksijem

Leteći taksi - putnički dron V.MO prevoziće četiri putnika i prtljag, na relacijama do 200 kilometara, saopštio je Folksvagen (VW). Projekat je za kinesko tržište.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve