Sport
13.04.2021. 14:40
R. E.

Tokijo 2020

Igre u senci korone

Olimpijske igre, tokio, sport
Izvor: EPA

Olimpijska baklja krenula je iz Fukušime 25. marta, ceremonija nije bila otvorena za javnost, a gledaocima je dozvoljeno da lično prisustvuju samo u blizini mesta gde žive, bez većih okupljanja ili slavlja.

Olimpijske igre koje su trebale biti održane u Tokiju prošlog leta, pomerene su usled pandemije i održaće se od 23. jula do 8. avgusta. Paraolimpijske igre održaće se od 24. avgusta do 5. septembra. Međunarodni olimpijski komitet i organizatori igara iz Tokija, odlučni su u nameri da se igre održe ove godine. Gubici od ugovora sa televizijskim stanicama bili bi značajni, a mogućnosti za daljim odlaganjem igara nema. Međutim, prema anketama i ispitivanjima između sedamdeset i osamdeset posto građana Japana smatra da igre ne treba da se održe ni ove godine, prenosi New York Times.

Takmičenja sa tribina moći će da prate samo državljani Japana, a izuzetci su sportisti, zvaničnici i mediji iz drugih zemalja. Olimpijski entuzijasti širom sveta koji su svoje karte klupili pre pandemije i pomeranja igara još neko vreme moraće da sačekaju na povraćaj novca.  Olimpijske igre do prošle godine nikada nisu bile odložene, ali su bile otkazivane tokom oba svetska rata.

Olimpijske igre, sport, Tokio
Izvor: EPA

Maskote ove godine su Miraitowa (Olimpijske igre) i Someity (Paraolimpijske igre). Ime Miraitowa potiče od reči budućnost i večnost na japanskom. Someity je naziv vrste trešnjinog drveta, jednog od najprepoznatljivijih simbola Japana.

Pored već dobro poznatih sportova, na Olimpijske igre se vraćaju softbol i bejzboj, a novi sportovi uključuju karate, surfovanje, sportsko penjanje i skejtbording. U tradicionalne sportove dodata su nova takmičenja, kao što je košarka tri-na-tri, a uvode se i mešani muško-ženski timovi u trčanju, plivanju, triatlonu, streljaštvu i stonom tenisu. Rvanje je u jednom trenutku izbačeno iz planiranih takmičenja, ali je na posletku vraćeno u program.

Jedna od gorućih tema je svakako učešće Rusije na Olimpijskim igrama. Naime, nakon što su izašli dokazi da je u Sočiju 2014 bio zastupljen doping odobren od strane države, Rusija je krajem 2019. dobila zabranu da se takmiči na četri godine, posle čega je zabrana prepolovljena na dve godine. Slično kao i na zimskim igrama 2018, ruskim sportistima koji nemaju istoriju dopinga biće dozvoljeno takmičenje na igrama u Tokiju. Međutim formalno neće predstavljati svoju zemlju, već će se takmičiti kao „Ruski neutralni sportisti“, ruska himna se neće puštati, niti će biti ruskih zastava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kad je teško, gledaj iza gola, tamo je reklama banke"
Rade Zalad

INTERVJU RADE ZALAD

13.04.2021. 13:39

"Kad je teško, gledaj iza gola, tamo je reklama banke"

"Došli smo u neke godine kada ne odlučuje samo to da li si stručan ili nisi, već su mnogo bitnije neke druge stvari. Što se čovek pre s tim pomiri biće mu lakše, ja na tako nešto nikada neću pristati."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve