Sport
25.01.2020. 11:00
Zoran Šećerov

INTERVJU VLADIMIR MATIJAŠEVIĆ: Reprezentacija je nacionalni projekat

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vladimir Matijašević je sportski direktor FSS. Pravi čovek na pravom mestu. Na funkciju nije stigao preko veze ili stranačke pripadnosti. Preporučio ga je dobar i kvalitetan rada. Fudbal je igrao u dresu Mladosti iz Lučana, Vojvodine, Crvene zvezde i Železnika. Kao internacionalac fudbalske vrednosti potvrdio je u Grčkoj i Kini, nosio dres nacionalne U21 selekcije na četiri utakmice. Ulogu sportskog direktora, autoritativno i s maksimalnom posvešćenošću obavljao je u kruševačkom Napretku i Čukaričkom. Između dva mandata na Banovom brdu dokazao se kao sportski direktor u atinskom AEK-u.

Na funkciji u FSS, koja je s Vašim dolaskom dobila na vrednosti i značaju, već ste šest meseci. Dovoljno za mali rezime s pogledom na ono šta ste zatekli, kao i na ono što ste do sada uradili.

"Šta sam zatekao, neka ostane kod mene. Generalno, ne bavim se onim šta je bilo juče, već gledam šta će biti sutra. Ono što je primarni cilj jeste pokušaj da promovišemo novi sistem rada, ali ne za jedan dan, već za nekoliko godina."

Krenuli ste od najmlađih reprezentativnih kategorija?

"To je sasvim normalno. Uveliko radimo na selekciji sa projektovanim skautingom, naši treneri gledaju talentovane dečake i potencijalne reprezentativce, imaju komunikaciju sa njihovim klubovima, trenerima, roditeljima. Posebnu pažnju, u vremenu globalnih migracija, poklanjamo deci našeg porekla koja žive u inostranstvu i imaju želju da igraju za Srbiju. Promovišemo, dakle, nov model srpskog reprezentativca i za ove prostore prihvatljiv i moguć način njegovog stvaranja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Za početak, baš u mlađim reprezentativnim kategorijama zamenili ste nekoliko selektora. Moć funkcije ili opravdan razlog?

"Moć funkcije u ovoj priči ne postoji. Razlozi su sportski. Doveli smo nove ljude, mlađe i ambicioznije, kao i trenere koji su se dokazali u radu sa mlađim kategorijama, poput Spasića koji je stigao iz Partizana. Ovaj deo priče je zapravo u nadležnosti Gorana Grkinića. Kad sam dolazio u FSS, insistirao sam da uz mene bude i on. S razlogom. Dokazao se četvorogodišnjim radom u Voždovcu, verujemo da znanjem i organizacionim sposobnostima može puno da doprinese kao koordinator mlađih reprezentativnih selekcija."

U selektorsku fotelju su seli čak i neki dojučerašnji asovi, poput kapitena crno-belih Saše Ilića.

"Promenili smo one koji nisu imali rezultate i angažovali one za koje verujemo da će ih imati. U tu projekciju nekih naših budućih stručnjaka zaduženih za uspeh se uklapa i Saša Ilić kao istinski as, uz sve druge vrednosti koje poseduje. I dobro je što imamo takvog među nama. Šansu, međutim, mogu da dobiju svi, ne samo bivši asovi, već i mladi, perspektivni, školovani stručnjaci koji žele i znaju da rade. Cilj nam je da u FSS stvorimo trenera, vrhunskog stručnjaka sa savremenim shvatanjima. Na tom putu neke ćemo morati da istrpimo, sačekamo, drugima da se već na početku zahvalimo na saradnji. Uspeh ili uspesi generalno, a pogotovo u fudbalu ne dolaze preko noći."

Mnogi su bili iznenađeni kad se među novoangažovanima našao i Milan Lešnjak.

"Nama u FSS je potreban Milan Lešnjak takav kakav jeste. Sarađivao sam sa njim u Napretku i Čukaričkom i u oba kluba sam mu dao otkaz. Otuda verovatno i iznenađenje što je dobio mesto selektora. Međutim, on je tu gde jeste zato što mislim da zna da radi. Angažovan je i Ilija Stolica. Takođe znam zašto."

Pročitajte još: Intervju Jovica Cvetković - Rukomet grandioznih gluposti

U Vašoj novoj projekciji, očigledno, primarni cilj za budućnost je stvaranje vrhunskih igrača?

"Jasno je da bez dobrog rada u mlađim selekcijama nećemo imati željeni kvalitet u A timu. Konkretno, u ovom trenutku u A selekciji postoji problem na poziciji desnog beka. Antun Rukavina ima 36 godina, oni koji su u međuvremenu dobili šansu nisu pokazali ono što se od njih očekivalo. I u mladoj reprezentaciji postoji isti problem. Zato i težimo sistemu zasnovanom na predviđanju i ideji da pravimo kvalitet na svakoj poziciji u timu.

Da bismo uspeli, neophodno je da organizacija rada u mlađim reprezentativnim kategorijama bude na najvišem nivou kako bi sutra A selekcija imala željeni kvalitet. Pod jedan, insistiraće se na stvaranju kvalitetnih igrača. Bilo bi dobro, ako je to moguće, da sve to prati i rezultat. Tolerisaćemo stručnjacima ukoliko ne bude rezultata, ali ne i ako nema igrača. Imamo primer Ilije Stolice. On je došao, morao je da napravi rezultat. Pobedio je jednu utakmicu i dve izgubio. Šta sad treba, da mu zbog svega odsečemo glavu. To nećemo. Ima ideju, ako će deca da igraju u sistemu koji nama odgovara, koji smo kao struka na nivou FSS projektovali kao budućnost, mi ćemo da trpimo selektora i rezultat će doći.

Da li ovo znači da će sistem igre ubuduće biti jednak za sve srpske selekcije?

"Mi to trenutno pravimo. Imali smo nedavno vrlo konstruktivan sastanak sa selektorima na čelu sa Tumbakovićem, selektorom A tima. Sastajaćemo se i ubuduće u istom sazivu mesečno bar jednom, u nameri da probamo da približimo sistem igre i da ubuduće sve naše selekcije igraju slično."

Povezane vesti – SRPSKI SPORT OPET NA IZVORU

Da li je i dalje na snazi otuđenost ili postoji više nego potrebna komunikacija selektora sa klupskim trenerima, pogotovo onima iz Superlige?

"Selektori svih naših selekcija nemaju samo zadatak već je to i radna obaveza da kontaktiraju sa trenerima, a Grkinić sa direktorima klubova. To uveliko funkcioniše i rezultati takvog ponašanja su već vidljivi. Imali smo i neke sastanke, dogovore o sistemu takmičenja. Selektori moraju da prate sve utakmice i svi napismeno da objasne šta su radili, videli, zapazili. Kad postoji pismeni trag, mnogo toga će imati drugu dimenziju."

Sve ovo je u odnosu na dosadašnju praksu potpuna promena ne samo načina rada, već i svesti, razmišljanja?

"Znamo da je to proces, da se navike teško menjaju i svest sporo stiče. Međutim, pojedinci su shvatili da je to moguće i to je primetno u njihovom radu. Naša je želja da to ne bude odlika pojedinca, već svih koji su angažovani u radu sa reprezentativnim selekcijama."

Mala smo zemlja, ali u svetu postoji mnogo naše dece koja uprkos primamljivim ponudama žele da igraju za Srbiju?

"Za sve postoji rešenje. Tu decu i njihove roditelje treba kontaktirati, sa njima razgovarati. Talentovanog Dostanića iz Ajaksa smo vratili u srpsku reprezentaciju, braća Motika iz Bajerna su predala zahtev FIFA kako bi stekla pravo igranja za našu reprezentaciju. Pregovaramo sa još četiri ili pet igrača koji su u istoj poziciji i puno obećavaju. Težimo tome da napravimo maksimalno dobro organizovan skauting u zemljama kao što su Austrija, Švajcarska, Nemačka, gde najviše ima naših. Tretiramo i tretiraćemo vrlo ozbiljno tu decu. Razgovarali smo o svemu i sa našim selektorima, svi oni (Bunjevčević, Lešnjak, Stolica, Spasić...) spremni su za takav projekat kako bi se ti dečaci što brže uklopili u ono što je zahtev FSS."

Fudbal je danas nadmašio igru, nauka je sve prisutnija, bez učešće ljudi različitih strukovinih profila gotovo da je nemoguće napraviti ozbiljan rezulatat?

"Svesni smo te istine. Zato i težimo angažovanju upravo takvih stručanjka kako bi se ugled srpskih reprezentacija na nivou Evrope i sveta što pre profilisao i dostigao željeni nivo. Pružićemo šansu svima onima koji su eksperti u svojoj, a nama neophodnoj branši. Nije ih lako naći, to je konkurs koji je non-stop otvoren. Prvi potez je već učinjen. Andrej Mladenović je potpisao ugovor na četiri godine. Radio je sa svetskim zvezdama, takođe i sa nekim našim reprezentativcima i igračima individualno, zna sve njihove probleme, ima uvid u zdravstveni karton."

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve