Sport
20.03.2023. 11:09
R.E.

Pad Rafaela Nadala

Istorijski dan za tenis: Đoković jedini čuvar sećanja na "veliku trojku"

rafael nadal
Izvor: AAP / LUKAS COCH

ATP lista odavno nije pretrpela ovako velike promene u jednoj nedelji kao što se to sada desilo.

Karlosa Alkaraza je trofej u Indijan Velsu vratio na prvo mesto ATP liste, čime je sa trona zbacio Novaka Đokovića. Devetnaestogodišnji Španac je tako još jednom svima stavio do znanja da je budućnost tenisa u njegovim rukama i da će verovatno vladati ovim sportom kada Novak Đoković i Rafael Nadal odu u zasluženu penziju. 

Pre skoro 18 godina, 25. aprila 2005. godine, kada Alkaraz nije imao ni dve godine, Rafael Nadal je prvi put ušao u top 10 igrača na svetu. U tom trenutku je Novak Đoković bio tek 153. igrač sveta, a Rodžer Federer je imao samo četiri grend slem titule. 

U tom trenutku nije moglo ni da se nasluti da će Đoković, Federer i Nadal, u ovoj meri, obeležiti istoriju tenisa i da će se voditi voditi neisrcpna debata oko toga ko je GOAT.

Međutim, svakoj eri dođe kraj pa tako i era u kojoj je "velika trojka" suvereno vladala svetskim tenisom. Rodžer Federer je uveliko u penziji, a Rafael Nadal je posle tačno 6.538 dana ispao iz top 10. Prvi put posle skoro 18 godina. 

Rafael Nadal
Izvor: AAP / JAMES ROSS

Nadal se, na taj način, zaustavio na tačno 910 sedmica zaredom u Top 10 što je više nego bilo koji drugi igrač u istoriji, a sledeći na toj listi je Džimi Konors sa 789 sedmica.

Apsolutni rekorder je Martina Navartilova koja je neverovatnih 1.000 nedelja bila deo Top 10 WTA liste.

Nadal će se, posle povrede, vratiti na teren kada počne sezona na šljaci. Njegov povratak u među top 10 igrača na svetu treba očekivati, ali je vreme kada je Nadal dominirao šljakom i tenisom očigledno prošlo. Godine i povrede su uzele danak i vreme je za mlađe. 

Stiče se utisak da sećanje na "veliku trojku" u ovom trenutku čuva samo Novak Đoković koji svojim partijama poručuje da još uvek nije rekao poslednju reč. Potrebno je samo da ga puste da igra.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nadal ne igra u Indijan Velsu
1

Razlog povreda

28.02.2023. 22:35

Nadal ne igra u Indijan Velsu

Španski teniser Rafael Nadal povukao se sa predstojećeg masters turnira u Indijan Velsu zbog povrede.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve